Güzellik İçin 10 Esansiyel Yağ

Daha önce sizi güzelleştiren esansiyel yağlar olduğunu duymuş muydunuz? Bugünkü yazımızı okuyarak bu yağların faydalarını ve bunları nasıl kullanabileceğinizi öğrenin!
Güzellik İçin 10 Esansiyel Yağ
Carlos Fabián Avila

Yazan ve doğrulayan doktor Carlos Fabián Avila.

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2022

Zengin aromaları ve kozmetik özellikleri ile her çeşit esansiyel yağ, güzellik uygulamaları için oldukça etkili bir müttefiktir.

Bugünkü yazımızda sizi güzelleştirecek en iyi esansiyel yağlardan bazılarına bir göz atacağız.

Esansiyel yağ neden güzellik amaçlı kullanılır?

Esansiyel yağların sağlığa faydalı pek çok özelliği vardır. Bu yüzden kozmetik sektöründe sıklıkla kullanırlar. Akne, selülit, kırışıklıkların ve hatta kas kramplarının tedavisinde faydalı olabilirler.

Kremlerden ve losyonlardan farklı olarak, esansiyel yağ kullanımı sağlığınızı etkileyen yan etkilere neden olmaz çünkü içerisinde kimyasal maddeler bulunmamaktadır.

Buna ek olarak, yağlar cildi nemlendirip ve beslemesinin yanı sıra enfeksiyonları tedavi eder ve cildin doğal savunmasını geliştirir.

Spa ve masaj merkezlerinde de sıklıkla kullanılan esansiyel yağları siz de evde kullanabilirsiniz.

Güzellik için sıklıkla kullanılan yağlar

İster kırışıklıkları azaltmak, ister rahatlatıcı bir masaj yapmak veya cildi nemlendirmek için kullanılmış olsun, esansiyel yağlar daha genç ve daha güzel görünmenize yardımcı olabilir.

En çok tavsiye edilen esansiyel yağlar şunlardır:

1.Esansiyel lavanta yağı

şişede lavanta esansiyel yağ

Lavanta, güzellik amacıyla en çok kullanılan yağlardan bir tanesidir.Buna ek olarak, içerdiği özellikler ve pek çok şekilde kullanılabilmesi sayesinde tıbbi tedavilerde de kullanılabilir.

Lavanta doğrudan deriye uygulanabileceğinden sulandırmaya gerek yoktur. Ayrıca, başka maddelerle karıştırıldığında diğer bileşenlerin işlevlerini de güçlendirir.

Lavanta yağı cildi gençleştirebilir ve bu sayede de akne, kırışıklıklar, yanıklar ve yaralar için bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir.

2. Esansiyel limon yağı

Limon yağı C vitamini bakımından çok zengindir ve oldukça güçlü bir antioksidandır.

Özellikle cildin yaşlanmasını engeller çünkü cilt hücrelerini parçalayan serbest radikallerin oluşumunu önler.

Limonun içerisindeki sitral, sadece aroma vermekle kalmayarak kırışıklıkların önlenmesine ve yaraların iyileşmesine yardımcı olan kimyasal bir maddedir.

3. Esansiyal gül yağı

Gül yağı, güzellik için kullanılabilecek en etkili yağlardan bir tanesidir. Hoş bir koku vermesinin yanı sıra, cilt için çok sağlıklı özellikleri vardır.

Gül yağı egzamayı ve cilt kuruluğunu tedavi etmesinin yanı sıra erken yaşlanmayı da önler. Ayrıca her cilt tipinde kullanılabilir.

Sıkılaştırıcı özellikleri sayesinde, zararlı kılcal damarları onarır ve akne ve yara izlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Kısaca, cilde daha iyi bir görünüm kazandırır.

4. Misk gülü esansiyel yağı

Aslen Avrupa’dan gelen bu bitki, Omega 3 ve 6 gibi çoklu doymamış yağ asitleri ile A, C ve E gibi antioksidan vitaminler bakımından oldukça zengindir.

Misk gülü yağı, rosa mosqueta tohumundan çıkarılmaktadır ve pek çok faydalı özelliği vardır. En bilinen özellikleri arasında aşağıdakiler vardır:

  • Kollajen üretimini teşvik eder.
  • Kırışıklıkları ve gülümserken oluşan çizgileri azaltır.
  • Yara izlerini ve lekeleri iyileştirir.

Bir süre güneş altında kaldıktan sonra, bu yağ sizin için çok faydalı olacaktır çünkü cildinizi nemlendirir. Ayrıca, ameliyat sonrasında ya da yanık vakalarında da kullanabilirsiniz.

5. Esansiyel çay ağacı yağı

esansiyel çay ağacı yağı

Eğer cildinize iyi bakmak istiyorsanız, kullanmanız gereken bir başka yağ da çay ağacı yağıdır.

Doğrudan cilde uygulanabilen bu yağ akne ve sivilceleri kurutur, uçuklar, açık yaralar ve kesikler de dahil olmak üzere her türlü enfeksiyon için yararlıdır.

6. Adaçayı esansiyel yağı

Bu yağ daha yumuşak ve daha sıkı bir cilde sahip olmanızı sağlar. Ayrıca gözeneklerinizi de sıkılaştırır.

Buna ek olarak, bu yağ, kırışıklıkları gizler ve çizgilerin oluşumunu önler.

7. Esansiyel biberiye yağı

biberiye bitkisi ve yağı
  • Biberiye hem güzellik hem de sağlık için çok faydalıdır. Saçınızdaki kepeği azaltır ve kafa derinizi iyileştirir.
  • Saç köklerinize doğrudan uygulayabileceğiniz bu yağı şampuan ya da saç kremi ile de karıştırabilirsiniz.
  • Biberiye yağı ayrıca egzama, akne ve yüz şişkinliklerine iyi gelir.

8. Argan yağı

Bu yağ, sadece Fas’ta yetişen ve bizim “yaşam ağacı” olarak bildiğimiz bir ağaçtan elde edilir.

Bu ağacın meyvesi, zeytinyağının içerdiğinden 3 kat daha fazla E vitamini içermesinin yanı sıra yağ asitleri ve beta-karoten bakımından da zengindir. Onarıcı, besleyici ve saçınızı yumuşatıp parlatan özellikleri vardır.

  • Cildin erken yaşlanmasını önlemek için de argan yağı kullanabilirsiniz.
  • Buna ek olarak, kırışıklıklar, lekeler ve sarkan ciltlerle mücadele etmek ve sivilce ve su çiçeği kaynaklı cilt izlerini izlerini ortadan kaldırmak için de kullanabilirsiniz.
  • Gözenekleri tıkamadığından, yağlı ve siyah noktaya ve sivilceye meyilli ciltlerde de kullanımı uygundur.
  • Argan yağı cildinizin güneş yanıklarından kurtulmasına yardımcı olur, tırnaklarınızı güçlendirir ve cildinizin esnekliğini korumasına yardımcı olur.

9. Papatya esansiyel yağı

papatya esansiyel yağı

Bu yağı da cildinize doğrudan uygulayabilirsiniz çünkü cildi tahriş etmez.

Ayrıca, papatya esansiyel yağı anti-enflamatuvar özelliklere sahiptir ve bu nedenle özellikle egzama tedavisi için önerilir.

10. Sardunya çiçeği esansiyel yağı

Bu, güzellik için en etkili yağlardan biridir ve doğal bir kozmetik ürünü olarak bile kullanılabilir çünkü selüliti önler ve tedavi eder.

Bununla birlikte, sardunya çiçeği yağını kullanmadan önce, başka bir yağla karıştırmanız gerekir. Badem yağı bunun için iyi bir seçim olacaktır.

Son olarak, sardunya çiçeği yağı yara izlerini ve yaraları iyileştirir, kötü vücut kokusunu ortadan kaldırır, yağlı cildi tedavi eder ve sivilceleri azaltır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Espinoza, T., Valencia, E., Quevedo, R., & Díaz, O.. (2016). Importancia y propiedades físico química de la Rosa mosqueta (R. canina, R. rubiginosa): una revisión. Scientia Agropecuaria7(1), 67-78. https://dx.doi.org/10.17268/sci.agropecu.2016.01.07
  • Montenegro L, Pasquinucci L, Zappalà A, Chiechio S, Turnaturi R, Parenti C. Rosemary Essential Oil-Loaded Lipid Nanoparticles: In Vivo Topical Activity from Gel Vehicles. Pharmaceutics [Internet] 2017;9(4):48. Available from: https://dx.doi.org/10.3390/pharmaceutics9040048
  • Neira C., Miguel, Heinsohn P., Paula, Carrillo Ll., Roberto, Báez M., Andrea, & Fuentealba A., Juan. (2004). Efecto de Aceites Esenciales de Lavanda y Laurel sobre el Ácaro Varroa destructor Anderson & Truemann (Acari:Varroidae). Agricultura Técnica64(3), 238-244. https://dx.doi.org/10.4067/S0365-28072004000300003

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.