Hafızanızı Güçlendirmenin Yolları

Zihin çok meraklıdır ve zorlanmayı sever. Daha verimli olması ve bir şeyleri unutup durmaması için ona ihtiyacı olan unsurları sağlamak hepimizin elindedir.
Hafızanızı Güçlendirmenin Yolları

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Teknolojinin bize çok yardımı olması bir yana, aynı zamanda da beyinlerimizi tembelleştirdi. Ne de olsa artık bir şeyleri hatırlamaya uğraşmıyoruz: bir tıkla internetten bakabiliyoruz. Medyanın tümünden edindiğimiz fazladan bilgiyi ve sorumluluklarla dolu ajandalarımızı da eklersek neden unutkan olduğumuzu anlamak hiç de zor olmaz. Bu yazımızda size, bazı egzersizler ve yeni sağlıklı alışkanlıklar ile hafızanızı güçlendirmenin yollarını anlatacağız.

Hafıza Güçlendirme Süreci

Beynimiz nasıl birçok şeyi “unutuyorsa” kısa sürede de kendini toparlayabilir. Bu demek oluyor ki hafızanızı güçlendirmenin yollarını arayarak zihinsel kapasitesinizi artırabilirsiniz.

Aslında hepimiz hatırlama yetisine sahibiz, ancak asıl sorun beyinlerimizin daha az efor sarfetmeye alışmış olmasıdır.

Dikkat vermemek, yüzeysel okumak, başka bir şey hakkında düşünmek, üzerine kafa yormamak… bunların hepsi iyi bir hafızanın düşmanlarıdır. Ayrıca bir şeyi hatırlamak istediğimizde ve başaramadığımızda gerilmeye başlarız. Bu yüzden de hafızamızın en derinlerine sakladığımız o kelimeyi, bilgiyi ya da tarihi bulmak çok zor gelir.

Bir diğer yandan beyinimizin kendi kendine düşünmesine, mantık kurmasına ya da bir şeyleri hatırlamasına çoğu zaman izin vermediğimizin de farkına varmalıyız. Ne düzgün bir şekilde dinlenmesine izin veriyoruz ne de önemli bilgileri sindirmesi için ona yeteri kadar zaman tanıyoruz.

Hafızanızı Güçlendirmenin Yolları

Parlak afişler, televizyon reklamları, sosyal medya, internet aramaları… bütün bunlar beynimizin gücünü emer. Bu yüzden güçlü bir hafızanız olsun istiyorsanız şimdi söyleyeceğimiz teknikleri uygulayın:

1. Olayları yeniden kurgulayın

laptobun başında oturan adam

Anahtarları nereye koyduğunuzu mutlaka birden fazla defa unuttuğunuz olmuştur. Hiçbir sonuç alamadan saatlerce kafanızı buna yormuşsunuzdur.

Anahtarlarınızı nereye koyduğunuzu unutmamanın en iyi yollarından biri tabi ki de her zaman koyacağınız bir yer belirlemektir, fakat bunun dışında da “olayları yeniden kurgulama” tekniğini kullanabilirsiniz. Yani eve geldiğinizden beri neler yaptığınızı hatırlamak için kendinize birkaç dakika verin (elinizde neler vardı, elinizdekileri nereye koydunuz, anahtarları en son gördüğünüzde ne yapıyordunuz gibi). Anahtarları bıraktığınız yer aniden gözünüzde canlanacaktır.

2. Anımsatıcı hileler kullanın

Belki de okulda okuduğunuz zamanlar öğretmenleriniz size formülleri, olayları ya da tarihleri ezberlemek için anımsatıcı hileler kullanarak hafızanızı güçlendirmenin yolunu öğretmiştir. Bunlar bilgileri kısa kelime dizileriyle bağdaştırarak hatırlamamızı sağlar. Bu şekilde çok fazla bilgiyi sıkıştırarak gerektiğinde daha kolay erişim sağlayabiliriz.

Aslında bu hileler, papağan gibi tekrarlamaya gerek kalmadan bilgileri aklımızda tutmaya yarar. En iyi tarafı ise bu kavramların yıllar geçse de kolayca unutulmayacak olmasıdır. En iyi örneklerden biri: “Meraklı Vedat Dünkü Maçta Jale’ye Sordu; Umut Nasıldı?” Her kelimenin baş harfi güneş sisteminin gezegenlerinin baş harflerini simgeler ve güneşe göre sıralandıkları şekilde dizilmiştir: Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün.

Elbette hilenin kurallarını istediğiniz şekilde, kelimelerle ya da kişisel ifadelerle kullanabilirsiniz. Bu, ailenizdeki kişilerin isimlerinin baş harfleri ya da çocukken sevdiğiniz bir karakter olabilir.

3. Dışınızdan okuyun

kitap okumak

Birine açıklarken kavramları aklımıza daha iyi oturturuz. Çalıştığınız bir şeyi kelimelere dökerek daha iyi anlarsınız çünkü beynimizin bilgiyi dinlemesi o bilgiyi aklımızda tutmamıza yardım eder. Bu yüzden çalışırken dışınızdan okumak ya da aklınıza kazımak istediğiniz bir şey olduğunda sesli bir şekilde söylemek unutmamak için önemlidir.

Hatta bununla yetinmeyin ve “eski zamanlardaki gibi” basılmış kitaplardan ya da kağıtlardan okuyun. Ekrandan okumak anlamayı zorlaştırır ve yaydığı ışıklar baş ağrısına sebep olur.

4. Dinlenin ve rahatlayın

Sağlam bir hafıza için kullanabileceğiniz bu teknik, zihnin dikkatini başka bir şeye vermediğinde kavramları pekiştirmesine dayanır.

Bütün sabahınızı ders çalışarak geçirdikten sonra sinemaya giderseniz, haberleri izlerseniz ya da Facebook’ta gezinirseniz öncesinde öğrendiğiniz bilgileri muhtemelen hatırlamayacaksınız. Bu yüzden size “bilgi bombardımanı” sonrasında güzelce bir kestirmenizi öneriyoruz (tabi ki unutmak istemiyorsanız).

Ayrıca, parkta bir yürüyüşe çıkabilir, egzersiz yapabilir, sıcak bir duş alabilir ya da klasik müzik dinleyebilirsiniz. Bu şekilde zihninizin dikkatini dağıtacak hiçbir şey olmayacaktır.

5. Rutininizi değiştirin

dans etmek

Beyin yeni alışkanlıklara ve maceralara ihtiyaç duyar. Monotonluk beyni daha da tembelleştirir ve huzursuz eder. Bir şeyi hatırlamak istiyorsanız günlük aktivitelerinizden bazılarını değiştirmeli ya da en azından farklı bir sırayla yapmalısınız.

Değişim yapmak zihinsel kapasitenizi artırır, ne de olsa zihniniz bilmediği ya da alışkın olmadığı bir şeye dikkatini vermek zorunda kalacaktır.

Zihnimizin çok meraklı olduğunu ve zorlanmayı sevdiğini unutmayın. Daha çok verim almak ve daha çok şey hatırlamak için zihnimize ihtiyaç duyduğu unsurları sağlamak hepimizin elindedir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.