Hassas Mideler İçin 10 Güvenli Yiyecek

Çoğu zaman bir soruna yol açmasa da, eğer hassas bir mideniz varsa ve bunun için bir ilaç tedavisi görüyorsanız, bu yiyecekleri tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız.
Hassas Mideler İçin 10 Güvenli Yiyecek
Elisa Morales Lupayante

Yazan ve doğrulayan beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2018

Hassas midesi olan kişiler iyi bir yaşam kalitesine sahip olmak istiyorlarsa, katı bir diyet uygulamak zorunda kalırlar.

Bağırsaklardaki iltihabı azaltma ve bakteri floranızı yenileme yeteneği sayesinde bazı yiyecekler oldukça yardımcı olabilir.

Bu yazımızda hassas mideniz için sorun yaratmayacak 10 tane yiyecekten bahsedeceğiz.

Mutlaka okuyun!

Hassas mideler için yiyecekler

1.  Agar agar tozu

Agar agar,  jelatin elde etmek için yiyeceklerde kullanılan bir algdir. Pek çok vejetaryen, hayvan kaynaklı jelatinlerden kaçınmak için agar agarı tercih eder.

Bu malzeme herhangi bir sıvı ile koyulaştırılabilir. Tozun miktarını artırdıkça, daha yoğun bir kıvam elde edersiniz.

Agar agar, bağırsak işlevini düzenleyebilen bitki kaynaklı bir jelatindir. Özellikle ishal olduğunuzda bu jelatin size çok iyi gelecektir çünkü agar agar tozunda prebiyotik lifler ve magnezyum, iyot ve kalsiyum gibi mineraller vardır.

2. Chia tohumu ve keten tohumu

karnı ağrıyan kadın

Chia ve keten tohumu bağırsak işlevini geliştirdiği için oldukça popülerdir. Üstelik, chia ve keten tohumu bu görevi, bağırsağı ve florasını tahriş etmeden yerine getirir.
  • Bu tohumları suda beklettiğinizde, yapışkan bir sıvı dışarı çıkarırlar. Bu sıvı, suya jelatinimsi bir doku kazandıran çözünebilir bir liftir.
  • Bu suyu tohumlarla beraber içtiğinizde, bağırsaklarınızı derinlemesine temizlemeye yardımcı olur.

3. Fermente edilmiş yiyecekler

Fermentasyon yöntemi kullanılarak yapılmış yiyecekler oldukça faydalıdır. Bağırsaklarınızdaki bakterileri çoğaltır.

Kötü yeme alışkanlıkları, antibiyotikler veya bağırsak hastalıkları nedeniyle bağırsak floranız zarar görmüş olabilir.

  • Fermentasyon işleminin uygulandığı en popüler yiyecekler yoğurt, kefir, lahana turşusu ve kombu çayıdır.

4. Papaya

dilimlenmiş papaya

Papaya, sindirim sisteminiz için çok faydalı olan lezzetli bir tropikal meyvedir. Bağırsaklar söz konusu olduğunda hafif bir müshil ve temizleme etkisi vardır. Ayrıca kabızlık, divertikülit iltihabı veya parazit sorunları için çok iyidir.
  • Papayayı kahvaltıda çiğ yemenizi öneriyoruz. Dilimleyerek, meyve suyu olarak veya smoothie halinde tüketebilirsiniz.

5. Elma

Elmalar sindirimini kolaylaştırmak ve dengelemek için harika bir meyvedir. Nasıl tükettiğinize bağlı olarak bağırsak hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olabilir.

  • Eğer elmayı kabuğu ile birlikte çiğ bir şekilde tüketirseniz bağırsak hareketlerinizi kolaylaştırmış olursunuz. Böylece kabızlık sorunu yaşama riskiniz düşer.

Bu bağırsak aktivitenizi artırır ayrıca sindirim sisteminiz için gerekli olan kasları güçlendirir.

  • Elmayı soyulmuş ve rendelenmiş bir şekilde, rengi hafif kahverengiye dönmüş haldeyken tüketmek ishali tedavi edebilir. Elma oksitlendiğinde tanin miktarı artar ve pektin içeriği sayesinde ishale iyi gelir. Bu maddeler suyu tutar ve bağırsak hareketlerini yavaşlatır.

6. Ararot nişastası

ararot nişastası

Ararot, lif bakımından zengin bir nişastadır ve ince bağırsaklarda düzenleyici bir etkiye sahiptir.

Ayrıca, sürekli ishal ve kabız arasında gidip gelen bir dışkılama şekliniz, spazmlarınız ve mide sorunlarınız varsa bu nişasta sizin için çok faydalı olacaktır. Tüketimi bağırsaklarınızdaki yararlı bakterileri artırabilir.

  • Ararot nişastası suda çözünür. Jelatin kıvamına gelene kadar ısıtın. Ardından biraz soğumasını bekleyin ve için.

7. Öğütülmüş kahve

Kahve, bağırsak iltihaplarını sakinleştirmek için oldukça etkili olan bir yöntemdir.

  • Sabahları, bir bardak suyun içerisine bir yemek kaşığı kahve koyarak için. Bunu kahvaltıdan en az yarım saat önce yapmalısınız.

Bu kolay yöntem  ile neredeyse anında bir rahatlama hissedeceksiniz.

8. Deniz suyu

bir sürahi su

Deniz suyu şifalı özellikleriyle bilinir. Mineraller ve eser mineraller bakımından zengindir. Doğru bir şekilde tüketildiğinde, bu mineraller bağırsak işlevini düzenler.

Malzemeler

  • 1/4 bardak deniz suyu
  • 3/4 bardak su

Hazırlanışı

  • İki suyu birbirine karıştırın ve kahvaltıda azar azar için.

9. Plantain

Plantain, çay olarak da tüketebileceğiniz şifalı bir yiyecektir. Ayrıca, bağırsaklarınızı sakinleştirmeye ve dengelemeye yarar.

Bunun sonucunda da, ishal, gastrit, mide ülseri veya hassas bağırsak sendromu gibi hastalıklara iyi gelir. çok yardımcı olur.

10. Yulaf

haşlanmış yulaf suyu

Yulaf, lif açısından zengin olan bir tahıldır ve bu sayede her türden bağırsak sorununu tedavi etmek için oldukça etkilidir.

Etkisini görmek için, pişirerek veya suda bekleterek tüketmelisiniz çünkü çiğ olarak tüketildiğinde, sindirimi zorlaştırabilir veya mide yanmasına neden olabilir.

Yulaf, ayrıca çok besleyicidir. Size enerji ve güç verir. Aynı zamanda asabiyet, huzursuzluk ve anksiyete gibi sorunlarınızı önleyerek sinir sisteminizi rahatlatır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Higashimura Y, Naito Y, Takagi T, Mizushima K, Hirai Y, Harusato A, Ohnogi H, Yamaji R, Inui H, Nakano Y, Yoshikawa T. Oligosaccharides from agar inhibit murine intestinal inflammation through the induction of heme oxygenase-1 expression. (2013).
  • Plaza Díaz J., Ruiz Ojeda FJ., Vilchez Padial LM., Gil A., Evidence of the anti inflammatory effects of probiotics and synbiotics in intestinal chronic diseases. Nutrient, 2017.
  • Okeniyi JA, Ogunlesi TA, Oyelami OA, Adeyemi LA. Effectiveness of dried Carica papaya seeds against human intestinal parasitosis: a pilot study. (2007).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.