Hatalı Nefes Almak Sağlığı Nasıl Etkiler?

Nefes almanın sağlığınızı ciddi şekilde etkileyebileceğini biliyor muydunuz? Bu yazıda bunun nasıl olduğunu öğrenin ve doğru nefes alma tekniklerini anlamak için gereken ilhamı alın.
Hatalı Nefes Almak Sağlığı Nasıl Etkiler?
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Ángela Aragón

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Dokularınızın sağlığı, oksijenasyon işlemine bağlıdır. Bu nedenle, hatalı nefes almak zihinsel ve fiziksel sağlığınız üzerinde olumsuz etkilere neden olur. 

Vücudun otomatik bir eylemi olmasına ve dolayısıyla basit görünmesine rağmen, pek iyi nefes almadığımız birçok durum vardır. Örneğin, yamuk bir septum nedeniyle yanlış nefes aldığımız zamanlar olabilir. Bununla birlikte, alışkanlık ya da stresli bir yaşam ritmine maruz kalmak da hatalı nefes almaya yol açabilir.

Hatalı Nefes Almak

meditasyon yapan kadın

Üç nefes alıp verme türü vardır: Abdominal (karından), interkostal (kaburgalardan) ve bukkal (ağızdan) nefes alma. En uygun solunum şekli ilkidir, diğer ikisi ise zorluklara neden olabilir.

Bununla birlikte, üç türün arasından bukkal solunumun en zararlı tür olduğunu belirtmeliyiz. Çünkü ağızdan yapılan solunum sırasında burun havayı süzmemekte ve sonuçta zararlı organizmalar vücuda girmektedir.

Hatalı Nefes Almanın Sonuçları Nelerdir?

1. Kötü uyumak

Uyurken iyi nefes almadığımız zaman, beynimiz yeterince oksijen almaz. Bu nedenle derin bir uyku çekmek zorlaşır. Hatta, normalde hatalı nefes alıp veriyorsanız, birden fazla uyanıp kendinizi yorgun hissedeceksiniz.

Bu zayıflığa ek olarak, sabahları ya da öğleden sonra ve akşama kadar uzayan baş ağrıları yaşayabilirsiniz. Bu baş ağrıları, gün içinde savaştığımız bir acıya dönüştüğünde gündelik aktivitelerimizi yerine getiremez oluruz.

2. Halsizlik

halsiz olmak

Oksijen vücudumuz için benzin gibidir. Kalitesi düşük olduğunda vücut dokularını ve kaslarını aşırı derecede kullanmak zorunda kalırız. Bu nedenle, günün sonunda, o kadar yorgun oluruz ki bu halsizlikten kurtulamayız.

3. Depresyon

Doğal olarak, sürekli bir bitkin halde olmak hayatınızın tüm alanlarını etkiler. Bir yandan, iş yerinde konsantrasyon sorunları yaşarsınız; öte yandan, sadece dinlenmek istediğiniz için arkadaşlarınız ve ailenizle vakit geçirmek istemezsiniz.

Zayıf iş performansı ve sosyal yaşam eksikliği benlik saygısını ve öz güveni olumsuz yönde etkileyecektir. Bu, zamanla sürekli az ya da çok bir depresif ruh hali yaşamanıza neden olabilir. Bütün bunlar, hatalı nefes almak ile ilgilidir.

4. Bağışıklık sisteminin bozulması: Daha savunmasız olursunuz

Zihinsel sağlığın bedensel savunma sistemleri üzerinde yarattığı etkilere ek olarak, hatalı solunum bağışıklık sistemini doğrudan etkiler.Bunun nedeni, aldığınız oksijenin nitelik ve nicelik açısından yetersiz olmasıdır.

Bu anlamda virüsleri, enfeksiyonları veya hastalıkları çekmek için daha hassas olursunuz. Bunlar gündelik görevlerinizi tutarlı bir şekilde yapmanızı önler. Bunları yerine getirmek için zorlaşan o kabiliyetlere ihtiyacınız vardır.

5. Kardiyovasküler riskler

kardiyovasküler riskler

Hatalı nefes almak, kalbinizin yeterli enerjiye sahip olmadığı için zorlanmasına sebep olacaktır. Aynı zamanda, istenmeyen maddeleri içeren ve kalbi olumsuz etkileyecek olan kanla çalışmak zorunda kalacaktır.

Bu yüzden, hatalı nefes almak dolaşım sistemini olumsuz etkiler. Bunun nedeni, arterlerimizde ve damarlarımızda dolaşan kanın yoğunlaşması ve tıkanıklığa yol açmasıdır. Bu durum, varisli damarlar ve diğer damar problemlerinin ortaya çıkmasına neden olabilir.

6. Gastrointestinal Sorunlar

Sindirim sistemi, besleyici olan maddeleri zararlı maddelerden ayırmaktan sorumludur. Hatalı nefes almak ise sindirim sisteminin tatmin edici bir performans göstermemesine sebep olur. Çünkü çalıştırmak için kullandığı kan kalitesiz olacaktır.

Bu, hiatus hernisin, hava yutma ya da kronik gastrit riskini artırır. Gördüğünüz gibi, hatalı nefes alıyorsanız, bunu değiştirmek için harekete geçmeniz oldukça önemlidir.

Hayatımızın diğer yönlerinden farklı olarak, bu sorunun çözülmesi kolaydır. Günümüzde, vücuda klaviküler nefes yoluyla oksijen vermeye dayanan birçok meditasyon ve alternatif terapi kursu bulunmaktadır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • F. Susanibar. (2013). Fisiología de la respiración. In Fisiología de la respiración e insuficiencia respiratoria aguda. https://doi.org/jbiol226 [pii]n10.1186/jbiol226.
  • García Río, F. (2004). Control de la respiración. Archivos de Bronconeumología. https://doi.org/10.1157/13077883.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.