Hayatta Kalmak İçin İhtiyaç Duymadığınız Organlar

İnsan vücudundaki her organ belirli bir işleve sahip olsa da, aslında bazı organlar olmasa da ciddi sorunlardan muzdarip olmadan yaşayabiliriz.
Hayatta Kalmak İçin İhtiyaç Duymadığınız Organlar
José Gerardo Rosciano Paganelli

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Aslında hayatta kalmak için ihtiyaç duymadığınız organlar olduğunu biliyor muydunuz?

İnsan vücudu, her geçen gün bilimi şaşırtmaya devam eden bir yapıdır. Oldukça karmaşık olsalar da ve işlevleri her insana göre değişiklik gösterse de, birçok vücut parçamız, en azını söylemek gerekirse, büyüleyici bazı özelliklere sahiptir. Örneğin, organların her biri kendine has bir rol üstlenmesine rağmen bir kaza, kusurlu oluşum ya da hastalık durumunda bazıları hayatta kalmamız için mutlaka gerekli değildir.

Aslında, zamanla ve evrimle, bazıları işlevlerini yitirmişlerdir, bu nedenle ortadan kaldırılmaları yaşam kalitesini etkilememektedir. İhtiyaç duymadığınız organlar hangileridir, öğrenmek istiyor musunuz? O halde, okumaya devam edin!

Hayatta Kalmak İçin İhtiyaç Duymadığınız Organlar

1. Bademcikler

bademcikler

Bademcikler bağışıklık sisteminin bir parçasıdır ve hayatta kalmamız için gerekli değillerdir. Hava yollarının bakteriyel enfeksiyonlardan korunmasına yardımcı oldukları halde, üç yaşını doldurmamızdan itibaren hayati önem taşımayı bırakırlar.

Aslında, bazı insanlar sağlık problemlerinden kaçınmak için onları erken yaşta aldırmanın daha iyi olduğuna inanmaktadırlar.

  • Doktorlar, bir hasta sürekli bademcik iltihabı geçirdiği zaman onları almayı önerir.

2. Apandis

Apandis, karnın sağ alt kısmında, bağırsakta bulunan küçük, torba şeklinde bir organdır. Konumuna rağmen sindirim sürecine hiçbir şekilde etki etmez. Aslında bilinen bir işlevi yoktur. Bu yüzden de ihtiyaç duymadığınız organlar listesinde yer almaktadır.

  • Birçok kişi, apandislerinin var olduğunu yalnızca, iltihaplanınca ve enfekte olunca apandisit olarak bilinen bir duruma neden olduğu zaman öğrenir; bu durumda, bu hastalığın ortadan kaldırılması gerekir.
  • Apandis alındıktan sonra sağlığa olumsuz yan etkileri yoktur ve hasta herhangi bir sorun olmadan normal yaşamına devam edebilir.

3. Dalak

dalak

Dalak, karın boşluğunda bulunur ve bu bölgeyle ilgili bir sağlık fonksiyonuna sahiptir: kan filtreleme ve enfeksiyonlarla mücadelede vücuda yardımcı olma. Buna rağmen, hayati önemi yoktur ve travmalar ya da kronik hastalıklar durumunda çıkarılabilir.

  • Hasta, enfeksiyonları önlemek için ekstra önlemler alarak normal bir yaşam sürdürebilir.

4. Üreme organları

Yumurtalıklar, rahim ve testisler gibi üreme organlarının belirgin bir işlevi vardır. Bununla birlikte, bazı kronik problemler için tedavinin bir parçası olarak çıkarılabilirler.

Çoğu durumda, doktorlar bir kanser yayılmasını önlemek için bunların çıkarılmasını önerir. Bununla birlikte, diğer konular için farklı bir tedavinin bir parçası olarak bunu öneriyor olabilir.

  • Bu prosedürden geçenler bilir ki, bu genellikle ciddi bir etki bırakmaz ve organların önceden ürettikleri hormonların yerine hormonal takviye alınır.

5. Böbrek

böbrek

Kimse böbreklerin, tüm vücudun sağlığı için önemli olduğunu inkar edemez. Bu organlar kan filtrelemekte, idrar üretmekte ve diğer organ işlevlerinde rol oynamaktadır.

Merak uyandırıcı şey şu ki, iki tane olmasına rağmen, hayatta kalmak için yalnızca bir tanesine ihtiyaç duyarız. Bir böbrek olmadan doğabilir, bir kazadan dolayı ya da kronik sağlık sorunlarına neden olduğu için böbrek yetmezliği yaşadığımızdan dolayı birini aldırırız ya da hiçbir sağlık sorunu olmadan bir böbreğimizi bağışlayabiliriz.

  • Genellikle, sadece bir böbreğe sahip bir kişi normal bir hayata sahiptir ve tek böbrek olmanın kişi üzerinde etkisi oldukça azdır.
  • Bununla birlikte, böbrekleri sağlıklı tutmak ve muhtemel komplikasyonları önlemek için bazı ihtiyati tedbirler şarttır.

6. Safra kesesi

Safra kesesi, karaciğerinin arkasında saklanan küçük, yeşil, armut şeklinde bir torbadır. Ana işlevi, gıdayı sindirmede yardımcı olan safrayı saklamak ve bırakmaya dayanır. Bununla birlikte, bozulma durumunda ya da safra kesesi taşı ya da kanser gibi komplikasyonlar durumunda doktorlar onun alınmasını önerir.

  • Sindirimde yardımcı rolü olmasına rağmen, safra kesesi olmadan yaşamak genellikle sorunlara neden olmaz.
  • Bazı hastalar ishal ve şişme yaşayabilir, ancak bu yalnızca rahatsız edici gıdaları yediği zaman yaşanır.

7. Mide

mide

İnsan, imkansız görünse de, mide olmadan da hayatta kalabilir. Aslında, total gastrektomi olarak bilinen kanser tedavisinde tüm mideyi çıkaran belli bir ameliyat bile vardır.

Bu prosedürde cerrahlar ince bağırsağı yemek borusuna bağlar. Ameliyat sonrası, hastanın birkaç hafta boyunca tam bir iyileşme sağlanıncaya kadar bir tüp üzerinden beslenmesi gerekir.

  • Kompleks doğası gereği, bu tür bir müdahaleye maruz kalanlar sıkı bir bakıma tabi tutulmalıdır.
  • Hastalar gıdaların çoğunu yutabilir, ancak lokma miktarlarını çok daha küçük hale getirmek gerekir.
  • Besin takviyeleri besin emiliminde komplikasyon olması durumunda önerilir.

Gördüğünüz gibi, her ne kadar sağlıklarını korumak için bu organlarla ilgilenmek daha iyi bir seçenek olsa da, alınmaları gerektiği zaman hayatta kalabilmek için mutlaka ihtiyacımız olmayan organlara da sahibiz. İnanılmaz, değil mi?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • General, C. de S. (2006). Tratamiento de la Apendicitis aguda. Catálogo Maestro de Guías de Práctica Clínica IMSS0490, 1–12.
  • Le Gac, M.-S., Delahaye, L., and Marianowski, R. (2010). Amigdalitis infantil. EMC – Pediatría 45, 1–8.
  • Ic, M.E.R., Col, A.N., Surgeons, E.G.E.O.F., Of, I.O.N., and At, E. (2016). Colecistectomía. American College of Surgeons 5, 1–8.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.