Her Gün 1 Yemek Kaşığı Elma Sirkesi İçmenin 8 Faydası 

Elma sirkesinin sindirim sağlığına birçok faydası vardır. Kabızlığı giderir, sindirimi kolaylaştırır hatta kilo vermeye yardımcı olur. Elma sirkesinin diğer faydaları için yazımızı okumaya devam edin! 
Her Gün 1 Yemek Kaşığı Elma Sirkesi İçmenin 8 Faydası 

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Her gün 1 yemek kaşığı elma sirkesi içmenin ne gibi faydaları olduğunu biliyor musunuz? Daha önce duymadıysanız, salataya sos olmasının dışında pek çok faydası olduğunu bilmelisiniz. Bu yazımızda, her gün bir yemek kaşığı elma sirkesi içmenin faydalarından bahsetmek istiyoruz. 

Elma sirkesi nasıl yapılır?

Sirke, üzüm, patates, hindistan cevizi, pancar ve elma gibi sebzelerin uzun süre mayalanması sonucu oluşur. Fermantasyon, asetik asit, galik asit, kateşin, epikateşin, kafeik asit gibi biyoaktif bileşenlerin korunduğu, uzun ve yavaş işleyen bir süreçtir.

Bu sürecin amacı, sirkenin antioksidan ve antimikrobik özelliklere sahip olmasını sağlamaktır. 

Fermantasyon süreci uzun sürdüğünde, sirkeye bulutsu görünüm veren bir çeşit “örümcek ağı” oluşur. Bu, sirkenin kalitesinin iyi olduğunu ve tüketmek için ideal durumda olduğunu gösterir. Ancak marketlerde görmeye alışık olduğumuz pürüzsüz görünüme kavuşması için sirke öncesinde süzülür ve pastörize edilir.

1.Elma sirkesi alkali bir içecektir

Bir başka deyişle vücudunuzun asiditesini azaltmak için idealdir ve sağlığınız için çok faydalıdır. Üstelik 1 yemek kaşığı içmek kanser gibi ciddi hastalıkları önlemeye yardımcı olur.

Yüksek miktarda yağ, tuz ve benzeri yiyecekler içeren beslenme programlarının vücudun asidik pH değerini artırabileceğini dolayısıyla zehirli mikroorganizmaların üremesine neden olabileceğini unutmayın.

2. Sindirimi kolaylaştırır

karnını tutan kadın

1 yemek kaşığı elma sirkesi içmek yavaş ya da zor gerçekleşen sindirim süreçlerini rahatlatır. Midedeki gazı ve karın şişliğini ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Ayrıca midedeki yanma hissini en aza indirir.

Bu belirtilerin ortaya çıkmasına engel olmak için hazmı zor yiyeceklerden sonra elma sirkesi içmeyi deneyebilirsiniz. Eğer çoktan bu belirtilere sahipseniz, etkilerini azaltmak amacıyla da içmeye devam edebilirsiniz.

3. Diyabete karşı savaşmaya yardımcı olur

Sirkedeki asetik asit, kompleks karbonhidratların sindirimini önleyerek kandaki şeker miktarını azaltmaya yardımcı olur. 1 yemek kaşığı elma sirkesi içmek, karbonhidratların ayrışmasından sorumlu enzimleri etkisiz hale getirir. Böylece, kanda glukoz birikimi ve şeker oluşumu engellenir.

4. Kalp damar hastalıklarından korur

Yüksek miktarda klorojenik asit içerdiği için kötü kolestrolün (LDL) oluşmasını engelleyerek  kalp ve damar sağlığını korur.

Eğer doktorunuz, kolestrol seviyenizin yüksek olduğunu söylediyse beslenme programınızdan yağlı yiyecekleri çıkarın.

5. Burun tıkanıklığını azaltır

burnunu silen kadın

Elma sirkesinin antibiyotik özelliği, enfeksiyon kapma riskini azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda mukus miktarını azaltır ve sinüsleri temizler. Böylece burnun tıkanmasına engel olur.

Eğer her gün 1 yemek kaşığı elma sirkesi içmek istemiyorsanız, en azından grip olduğunuz zamanlarda içmeyi deneyebilirsiniz. Genellikle 10 gün boyunca içmek sorunun ortadan kalkması için yeterli olacaktır.

Aynı şekilde boğaz ağrınız ya da iltihapla ilgili şikayetleriniz varsa bu sorunları da çözmeye yardımcı olabilir.

6. Bağırsak florasını yeniler

Zaman zaman kabızlık sorunu mu yaşıyorsunuz ya da sizin için kabızlık kronikleşmiş bir problem mi? Öyleyse 1 yemek kaşığı elma sirkesi içmenin kabızlığınızı önleyeceğini bilmelisiniz.

Yaygın inanışın aksine, asidite problemlerine yol açmaz çünkü kendisi alkalidir.

7. Böbrekleri temizler

Böbrek iltihabı ya da böbrek taşı sorununuz mu var? Öyleyse, sabahları 1 yemek kaşığı elma sirkesi içmeyi deneyin. 

Aynı zamanda doktorunuzun tavsiyesine uymayı unutmayın ve bolca su tüketin. Meyve suyu içmek istiyorsanız şekersiz olduğundan emin olun. Ayrıca iki hafta boyunca tuzu beslenme programınızdan çıkarın. Elma sirkesi içerek zamanla bu problemlerinizden kurtulduğunuzu göreceksiniz.

8. Kilo vermeye yardımcıdır

Sağlıklı bir beslenme ve sporun yanında iki yemek kaşığı içmek metabolizmanızı hızlandırır.

B6 vitamini ve lesitin açısından zengin olduğu için, kötü beslenme nedeniyle vücutta birikmiş yağları eritir.

Elma sirkesi nasıl içilir?

Elma sirkesini hazırlamanın ve içmenin iki yöntemi vardır. En kolay yolu 1 yemek kaşığı elma sirkesini tek başına içmektir.

Size göre tadı çok sertse, soğuk ya da ılık bir bardak suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyerek de içebilirsiniz.

 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ostman E, et al. (2005). Vinegar supplementation lowers glucose and insulin responses and increases satiety after a bread meal in healthy subjects.
    ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16015276
  • Petsiou E, et al. (2014). Effect and mechanisms of action of vinegar on glucose metabolism, lipid profile, and body weight.
    onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/nure.12125/abstract?deniedAccessCustomisedMessage=&userIsAuthenticated=false
  • Bouderbala H, et al. (2016). Anti-obesogenic effect of apple cider vinegar in rats subjected to a high fat diet.
    ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27209492
  • Nazıroğlu M, et al. (2014). Apple cider vinegar modulates serum lipid profile, erythrocyte, kidney, and liver membrane oxidative stress in ovariectomized mice fed high cholesterol. DOI:
    10.1007/s00232-014-9685-5
  • Vinegar intake reduces body weight, body fat mass, and serum triglyceride levels in obese Japanese subjects. Kondo T, Kishi M, Fushimi T, Ugajin S, Kaga T.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19661687
  • Reduction of poliovirus 1, bacteriophages, Salmonella montevideo, and Escherichia coli O157:H7 on strawberries by physical and disinfectant washes (2003). Lukasik J, Bradley ML, Scott TM, Dea M, Koo A, Hsu WY, Bartz JA, Farrah SR.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12597475

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.