Her Gün Ne Kadar Su İçmek Gerekir?

Her Gün Ne Kadar Su İçmek Gerekir?
Elisa Morales Lupayante

Yazan ve doğrulayan beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Çoğumuzun kendi kendine en sık sorduğu soru, sağlıklı bir yaşama ulaşmak için gerçekten her gün 8 bardak su içmemizin gerekli olup olmadığıdır. Peki, g ünde 8 bardak su içmek vücudumuz için gerçekten gerekli midir? Su içmek yerine başka bir şey koyabilir miyiz? Cevaplar için okumaya devam edin!

İnsanlara günlük olarak ne kadar su içmeleri gerektiği sorulduğunda hemen verdikleri cevap 8 bardaktır. Doktora gittiğimizde her zaman bize verilen tavsiye bu olduğundan, bu otomatik bir yanıttır. Yine de, insanların merak ettiği, organlarımızın sağlığını korumamız için bunun gerçekten doğru miktar olup olmadığıdır.

Günde 8 bardak su içmek gerekli mi?

Şüphesiz, araştırmacılar içilmesi gereken doğru su miktarını uzun süre araştırmışlardır. İlaveten, yapılan pek çok çalışma, günlük 8 bardak suyun gerçekte düşünüldüğü kadar etkili olmadığını anlamamızı sağlamıştır. Çünkü 8 bardak suyun sağlığımıza yararlı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.

Vücudumuzdaki Su

Su, vücudumuzun ana bileşenidir ve vücut ağırlığımızın neredeyse %60’ını oluşturur. İster besleyici maddeleri taşımak, ister toksinleri atmak veya doku ve organlarımızın su ihtiyacını gidermek için olsun, vücudumuzun tüm parçaları ve sistemleri görevleri için suya bağımlıdır.

Bu bağlamda, eğer yeterince su içmezsek çok susuzluk hissedebiliriz. Bu da vücudumuzda su eksikliği olduğunu gösterir. Benzer şekilde, ter, idrar, dışkı veya soluk alıp verme ile sürekli su kaybederiz.

Bu nedenle vücudumuzun kaybettiği suyu devamlı olarak yerine koymamz gerekir; ama her bireyin farklı olduğunu ve herkesin aynı miktarda suya ihtiyaç duymayacağını hesaba katmalıyız. Bu, kişinin yaşam tarzına, iklime ve yaptığı fiziksel aktiviteye bağlıdır.

Su içmek ile ilgili tıbbi öneriler

çeşmeden su doldurmak

Doktorlar günde 8-9 bardak su içmeyi önerdiklerinde, idrarla kaybedilen günde yaklaşık 3-6 bardak suya ek olarak, terleme, nefes alma ve dışkı ile kaybedilen 4 bardak suyu gözönüne alarak hesaplama yaparlar.

Tavsiye edilen 2 litre suyun yanı sıra, yemekle de ihtiyacımız olan suyun aşağı yukarı %20’sini elde ederiz. Diğer bir deyişle, kaybedilen günlük sıvının telafisi için 8 bardak yeterlidir. 

Su eksikliğinizin olup olmadığını saptamak için kolay bir yol, susuzluk hissetmemeniz ve idrar renginin açık olmasıdır; öte yandan, idrarınızın rengi yoğun veya bulanıksa ve çok susamışsanız, yeteri kadar su içip içmediğinizi düşünmeniz gerekir. Her kişinin ihtiyacı olan suyu hesaplamak için aşağıdakiler akılda tutulmalıdır:

  • Egzersiz yaptığınızda: Günlük egzersiz öncesinde, sırasında ve sonrasında su ihtiyacınızı gidermelisiniz, yani en az 3 bardak daha su içmelisiniz.
  • Hava durumu: Sıcak ve nemli iklimlerde yaşayanlar kuru ve hafif iklimlerde yaşayanlardan daha çok terler.
  • Rakım: Deniz seviyesinden 2500 metre ve üstünde yüksekliklerde yaşayanlar daha çok sıvı almalıdır; çünkü daha hızlı nefes alırlar ve daha çok idrara çıkarlar.
  • Hastalıklar: İshal, kusma veya ateşi olan kişilerde su kaybı giderilmelidir.
  • Hamilelik ve emzirme dönemi: Bu evredeki kadınların günde en az 13 bardak sıvı tüketmesi çok önemlidir.

Aklınızda olsun!

  • Gereken sıvı miktarının karpuz ve domates gibi meyvelerin tüketimiyle de sağlanabileceği aklımızın bir köşesinde olmalıdır.
  • Eğer bu tavsiyelere rağmen, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu su miktarı hakkında hala kafanızda sorular varsa, tıbbi bir görüş almanızda fayda vardır.
  • Çünkü sıvı tüketimini kısıtlayan bazı hastalıklar mevcuttur ve bu hastalıkları olan kişiler aşırı su tüketiminden kötü yönde etkilenebilir.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Badui Dergal S. Agua. In: Química de los alimentos. 2006.
  • OMS. Agua. WHO. 2017.
  • UNESCO. Agua para todos, Agua para la vida. Informe de las Naciones Unidas sobre el Desarrollo de los Recursos Hidricos en el Mundo. 2003.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.