Her Gün Yeşil Çay İçmek ve Vücudunuza Faydaları

Aşırı tüketilmediği takdirde, yeşil çay vücudumuz için çok faydalıdır. Yeşil çayın yararlarından faydalanmak için günde en fazla 2 fincan tüketilmesi yeterlidir.
Her Gün Yeşil Çay İçmek ve Vücudunuza Faydaları

Tarafından yazılmıştır Katherine Flórez

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Yüzyıllardır geleneksel Çin tıbbının bir parçası olan yeşil çay, doğal bir içecektir. Asırlar boyunca, yeşil çay içmek yavaş yavaş tüm Asya’ya yayılmıştır. Günümüzde ise dünyanın birçok yerinde yetişmektedir.

Bu çay, diğer çay türlerinden farklı olarak fermantasyon sürecinden geçmez ve böylece tüm antioksidanlığını ve polifenollerini korumuş olur. Bu maddeler sağlığınızı olumlu yönde etkiler. Kilo kontrolünde ve hatta kanseri önlemede yardımcı olur.

Her gün makul bir ölçüde yeşil çay içmenin diğer faydaları da mevcut. Bu yazımızda, size yeşil çay içmenin en önemli yararlarından ve hangi durumlarda içilmemesi gerektiğinden bahsedeceğiz.

Kilo vermeye yardımcı olur

tartılan kadın

Yeşil çaydaki polifenol miktarı fazla olduğundan metabolizmayı hızlandırır ve kilo vermeye yardımcı olur. Antioksidanlar ise harcanan enerji miktarını arttırdığı için, vücuttaki kalorilerin yağa dönüşmesini engeller.

Diyabeti önler

Bu doğal içecekteki antioksidanlar kandaki glikoz seviyesini kontrol etmede rol oynar ve tip 1 ve tip 2 diyabetin önlenmesine yardımcı olur. Her gün yemekten sonra içmek, kan şekerinin artmasını ve şekerin yağ olarak depolanmasını önler.

İlginizi çekebilir: Diyabetin Az Bilinen 5 Belirtisi

Kalp damar sağlığını korur

kalp damar sağlığı

Her gün içilen küçük bir fincan yeşil çay, kolesterolün artması ve dolaşım bozukluğu gibi birçok kalp damar hastalığını önlemeye yardımcı olur.

İçerdiği antioksidanlar, kalpte meydana gelen kan pıhtılaşmasını engeller, atardamarları temizler ve kan lipidlerini kontrol eder. Birçok uzmana göre yeşil çayın içerdiği maddeler; kalp krizi, inme ve tromboz riskini azaltır.

Görme bozukluğunu engeller

Yeşil çay, polifenolün yanında C ve E vitamini, lutein, zeaksantin gibi gözdeki farklı dokular tarafından emilen maddeler içerir. Fayda sağladığı dokular arasında, glokom (göz tansiyonu) ve diğer göz hastalıklarının oluşumunu engellemede kilit bölge olan retina da bulunmaktadır.

Antioksidanlarla beraber yeşil çayın içindeki etkin maddeler, retinada makula dejenerasyonunun asıl sebebi olan oksidatif stresin azalmasına yardımcı olur.

Siğillere karşı korur

Her gün yeşil çay içmek, siğillere yol açan HPVnin (İnsan Papilloma Virüsü) yayılmasını önler. Yeşil çayın başlıca bileşenlerinden olan epigallocatechin gallate, HPV’nin yayılmasına sebebiyet veren hücre döngüsünü durdurur.

Alzheimer ve Parkinson hastalığına karşı korur

yaşlı bir çift

Serbest radikallerin verdiği zararı yavaşlatma kapasitesi sayesinde, bu doğal içeceğin beyin hasarı, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların oluşumunun engellemesinde olumlu etkisi vardır. İçerdiği antioksidanlar hücre dejenerasyonun negatif etkilerine karşı bir kalkan oluşturur ve nöral aktiviteyi canlandırır.

Böbrek taşı oluşumunu engeller

Her gün içilen yeşil çay, böbrekte kalsiyum birikmesini ve taş oluşumunu engeller. Aynı zamanda yeşil çayın içerdiği özler, böbrekte taş oluşumuna zemin hazırlayan kalsiyum oksalat oluşumunu azaltır.

Çürük oluşumunu önler

diş sağlığı

Yeşil çayın içinde bulunan ve kimyasal bir antioksidan olan kateşin; boğaz enfeksiyonu, diş çürüğü ve diğer ağız rahatsızlıklarına sebep olan virüs ve bakterileri yok eder.

Hangi Durumlarda Yeşil Çay İçmekten Kaçınılmalıdır?

Bazı durumlarda yeşil çay içmekten kaçınılmalıdır. Yeşil çay tüketiminiz günde 2 fincanı geçmemelidir çünkü çok fazla yeşil çay içmek bazı negatif sonuçlar doğurabilir. Bunlara örnek olarak şunları sıralayabiliriz:

  • Baş ağrısı
  • Tedirginlik
  • İshal
  • Uykusuzluk
  • Sinirlilik
  • Nabız artışı
  • Baş dönmesi

Aynı zamanda, alkol ya da ilaç kullanıyorsanız yeşil çay içmekten kaçınmalısınız çünkü yeşil çayın içerdiği kafein, diğer maddelerle birleşince istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir.

Hamile ve emziren kadınların da, bebek üzerinde olumsuz etki yaratabileceğinden yeşil çay içmesi önerilmez. Yüksek tansiyon, kansızlık ve sindirim problemi yaşan insanlar da yeşil çay içmekten kaçınmalıdırlar ya da tıbbi gözetim altında az miktarda yeşil çay tüketebilirler.

Tüketilen yeşil çay miktarı, sağlığınıza yararlı olup olmadığını belirleyen şeydir. Bazı insanlar, kilo verebilmek için gereğinden fazla yeşil çay içme hatasına düşer ve bu durum vücutlarına zarar vermekten başka bir işe yaramaz. Unutmayın; günde sadece 2 fincan yeşil çay yeterli olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Barilaro, H. L. (2014). Posibles efectos profilácticos del té verde en mucositis por tratamiento quimioterápico (Doctoral dissertation, Universidad Nacional de La Plata). http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/41258
  • Chacko SM, Thambi PT, Kuttan R, Nishigaki I. Beneficial effects of green tea: a literature review. Chin Med. 2010;5:13. Published 2010 Apr 6. doi:10.1186/1749-8546-5-13
  • Funosas, E. R., Martínez, A. B., Pignolo, M., Maestri, L., Aromando, R. F., Scozzarro, S. M., … & Hermida, P. S. (2005). Efectividad del té verde en el tratamiento de periodontitis crónica. Avances en Odontoestomatología, 21(3), 159-166. https://scielo.isciii.es/pdf/odonto/v21n3/original4.pdf
  • Hursel, R., Viechtbauer, W., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2009, September). The effects of green tea on weight loss and weight maintenance: A meta-analysis. International Journal of Obesity. https://doi.org/10.1038/ijo.2009.135
  • Itoh, Y., Yasui, T., Okada, A., Tozawa, K., Hayashi, Y., & Kohri, K. (2005). Preventive effects of green tea on renal stone formation and the role of oxidative stress in nephrolithiasis. Journal of Urology173(1), 271–275. https://doi.org/10.1097/01.ju.0000141311.51003.87
  • Kim, S. H., Jun, C. D., Suk, K., Choi, B. J., Lim, H., Park, S., … & Shin, T. Y. (2006). Gallic acid inhibits histamine release and pro-inflammatory cytokine production in mast cells. Toxicological Sciences, 91(1), 123-131. https://academic.oup.com/toxsci/article/91/1/123/1672576?login=true
  • Pervin M, Unno K, Ohishi T, Tanabe H, Miyoshi N, Nakamura Y. Beneficial Effects of Green Tea Catechins on Neurodegenerative Diseases. Molecules. 2018;23(6):1297. Published 2018 May 29. doi:10.3390/molecules23061297
  • Salas-Hernández, A., Hurtado-Ovalle, S. A., Marín-Padilla, A. L., Arriaga-Domínguez, M. P., Salas-Herrera, M. M., Martín del Campo-Cervantes, J., & Esparza-Ramos, S. B. Influencia del té verde y del té de jengibre en el rendimiento deportivo del futbolista Influence of green tea and ginger tea on the sports performance of the soccer player. http://portal.amelica.org/ameli/jatsRepo/486/4862106005/4862106005.pdf
  • Suzuki Y, Miyoshi N, Isemura M. Health-promoting effects of green tea. Proc Jpn Acad Ser B Phys Biol Sci. 2012;88(3):88–101. doi:10.2183/pjab.88.88
  • Weinreb, O., Mandel, S., Amit, T., & Youdim, M. B. (2004). Neurological mechanisms of green tea polyphenols in Alzheimer’s and Parkinson’s diseases. The Journal of nutritional biochemistry, 15(9), 506-516. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0955286304001184


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.