Herkesin Kahve ile İlgili Bilmesi Gereken 7 Gerçek

Kahve, dünya çapında en çok tüketilen içeceklerden biridir. Güçlü aroması ve enerji patlaması ile, dünya çapında binlerde insan, güne başlarken kahve içmeyi tercih ediyor. Fakat, bir bardak kahve ile vücudunuza gerçekten neyin girdiğini biliyor musunuz? Aşağıda bu sorunun cevabını bulabilirsiniz.
Herkesin Kahve ile İlgili Bilmesi Gereken 7 Gerçek
Nelton Abdon Ramos Rojas

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Nelton Abdon Ramos Rojas.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 03 Ocak, 2023

Kahve içmeyi seçiyor ama her seferinde sağlığınıza kötü bir etkisi olduğu için ondan da kaçıyor musunuz? Yazının geri kalanını okuyun ve haklı mısınız değil misiniz karar verin.

Herkesin Kahve ile İlgili Bilmesi Gereken Gerçekler

1. Beyin aktivitesini arttırır

vücut çalışan beyin

Kahve, beyin aktivitesini arttırır, örneğin üzerinde çalıştığınız işe daha çok odaklanabilmenizi sağlar. Bu içecek, insanların odaklanmalarını, tepki hızlarını ve benzeri yetilerini geliştirebilir. Benzer şekilde, şeker ile içerseniz, kendisi de iyi bir uyarıcı olduğu için daha keskin bir etkisi olduğunu göreceksiniz.

Kafein ve glikozun bir araya gelmesi, beynin tüm bölgelerinde bir aktivite oluşturduğu aşikardır. Fakat siz yine de aç karnına içmeyin yoksa aksi bir etki ile karşı karşıya kalırsınız.

2. Kan basıncını arttırır

Bir fincan kahve ile düşük kan basıncına karşı önlem alabilirsiniz. Yine de, düşük kan basıncına sahip insanlar için iyi olsa da,  kalp çarpıntısı olan insanlar için yararlı olmaz. Hipotonik insanlar için ise zararlı değildir. Vücut düzenleri elbet içeceğe alışır ve kan basıncı yükselmez.

3. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir

sinir sistemi hücreleri

Kahve, bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Sadece bu sistemi aktive etmekle kalmaz; aynı zamanda daha da güçlü bir hale getirir. Tüm dünyada bilim adamları, kahve içmenin erken ölümleri engellediğini ortaya koymuşlardır. Aynı zamanda karaciğeri, kalbi ve mide bağırsak kanalını da güçlendirir.

Günlük en sağlıklı miktar üç bardak kahvedir. Taze çekim kahve çekirdeklerinden yapılmış olanları içmenizde fayda var. Diğer versiyonlarının daha az besin maddesi ve daha çok kimyasal eklentisi olduğu için, mide bağırsak kanalında olumsuz bir etki yaratabilir.

4. Baş ağrısını alır

Doğal bir fincan kahvedeki kafein migren ve baş ağrılarına iyi gelir. Her ne kadar bir fincan kahve ağrı kesicilerin yerine geçemese de, geleneksel ilaçlar, kafein içerdikleri için daha etkin olduklarını göz önünde bulundurun. Böylelikle, aktif bileşenlerden gelen etki daha hızlı biçimde artar.

5. Stresi etkili bir şekilde azaltır

kadının başı ağrıyor

Kahvenin vücut üzerinde anti depresan ve stres önleyici bir etkisi vardır. Bu içecek sayesinde, sizi mutlu etmek ile görevli olan dopamin ve serotonin salınımı yapıldığı için artık strese elveda diyebilirsiniz.

Kafein, en bilinen merkezi sinir sistemi uyarıcı olduğu ve etkili bir anti-depresan olarak hareket ettiği için sadece tek bir bardak kahve içmek yeterli olur.

Çay, gazlı içecekler ya da çikolatadan gelen kafein miktarı sinirleri yeteri kadar uyaracak kadar çok olmadığı için, kafeinden en iyi şekilde istifade etmek için kahve içebilirsiniz.

6. Hafızayı güçlendirir

Kahve, hafızanızı büyük oranda geliştirebilir. Aynı şekilde bu içecek, ruh halinizi ve performansınızı arttırırken, hafızanızı da güçlendirir.

Yine de, kahvenin bu etkisi kısa dönem hafızasına etki eder. Beynimizin kısa dönem hafızasında bütün bilgileri sakladığı ve bir saat sonra uzun dönem hafızasına aktardığı düşünüldüğünde küçük bir detay olarak karşımıza çıkmaktadır.

7. Kilo vermenize yardımcı olur

180 kg çeken tartı

Kahve gerçeklerinin sonuncusu, kilonuzu korumanıza ya da kilo vermenize yardımcı olduğudur. Leptin seviyeniz düştüğü zaman, vücudunuz yağ depolamaya başlar. Neyse ki, kafein vücudun leptin seviyesini arttırır. Böylelikle, normal olarak kahve tüketen insanlar çok kilo almaz ve egzersiz yapmak daha etkili sonuçlar verir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.