Hindistan Cevizi Yağının Harika 7 Faydası

Hindistan cevizi yağı güzellik için, beslenme amaçlı ve hatta bazı hastalıklarla mücadele ederken bile kullanabileceğiniz çok yönlü bir üründür. Bu yağın inanılmaz faydalarından 7 tanesini keşfedin.
Hindistan Cevizi Yağının Harika 7 Faydası

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Çiğ halde yediyseniz ya da pişirdiyseniz Hindistan cevizinin lezzetli aromasını ve tadını biliyorsunuzdur. Bununla birlikte, bilmiyor olabilirsiniz ama, Hindistan cevizi yağı hem sağlığınız hem de güzelliğiniz için çok yararlıdır.

Aslında geleneksel Ayurveda tıbbına göre bu yağ özellikle sağlık için hep önemli bir ürün olmuştur. Dünyadaki en sağlıklı yağ olarak bilinen Hindistan cevizi yağının sayısız faydası olduğunu iddia etmek yersiz olmaz.

Bilimsel zemin

hindistan cevizi yağı

1950’lerde Hindistan cevizi yağı “şişedeki eczane” olarak bilinirdi. Bu yağ, siz onu tükettikten sonra doğrudan karaciğeriniz tarafından bağırsaktan emilir. Orada ketonlara dönüştürülür. Bunlar da vücudunuz tarafından enerji üretmek için yakıt olarak kullanılır.

Metabolizmanızın hızlanmasını sağlar ve kan dolaşımında daha az yağın gezinmesine neden olur, böylelikle vücutta daha az yağ toplanır.

Hindistan cevizi yağının yararlarını saymakla bitiremeyiz,bu nedenle yalnızca birkaçını sizlerle paylaşacağız.

1. Hindistan cevizi yağı doğal bir antibiyotik ve antioksidandır

Bu yağın içerisindeki laurik asit, aşağıdakilere karşı antimikrobik görevi görür:

  • Birçok cilt ve kan enfeksiyonundan sorumlu olan stafilokok bakterileri
  • Çeşitli mantar hastalıkları
  • Viral hastalıklar
  • Yaygın maya mantarının etkileri

2013 yılında Kerala Üniversitesi (Hindistan) tarafından yürütülen çeşitli araştırmalar, sızma Hindistan cevizi yağından yapılmış zengin bir diyetin oksidatif stresi azaltmada faydalı olduğunu kanıtlamıştır. Oksidatif stres, hücresel hasarlardan Alzheimer’a ve hatta kansere kadar birçok hastalıktan sorumludur.

2. Beyin hastalıklarıyla savaşır

beyin figürü

Hindistan cevizi yağı Alzheimer gibi beyin hastalıklarına karşı iyileştirici etkilere sahiptir. Hindistan cevizi yağı bileşimi, hastalığı henüz hafif seyreden kişilerde hızlı iyileşmeye neden olur.

Hindistan yağının içeriğindeki asitlerinin bilişsel zayıflamayı azaltma özelliğiyle ilgili yoğun bir çalışma yürütülmektedir.

3. Epilepsiye iyi gelir

Ketojenik bir diyet yüksek yağ içeriği, yeterli miktarda protein ve düşük karbonhidrat alımı ile karakterize edilir. Bu diyet, epilepsi hastası çocuklarda nöbetleri % 75’e kadar azaltabilir.

Hindistan cevizi yağında bulunan orta zincirli trigliseritler (TCM), keton konsantrasyonunu artırır; bu da epilepsi belirtilerini azaltmaya yardımcı olur.

5. Kilo vermenize yardımcı olur ve metabolik sendromu azaltır

Eğer forma girmek istiyorsanız, Hindistan cevizi yağının metabolik faydalarından yararlanabilirsiniz. Hindistan cevizi yağında bulunan TCM’ler, günlük enerji harcamalarını %5’e kadar artırabilir. Bu bir günde yaklaşık 120 kalori daha fazla yakmak anlamına gelmektedir.

Öte yandan metabolik sendromun ne olduğunu bilmiyorsanız, bunun aslında kalp hastalığından, diyabetten ya da felç gibi diğer birçok sağlık problemlerinden muzdarip olma ihtimalinizi artırabilecek bir risk faktörü grubu olduğunu bilmelisiniz.

6. Doğal bir nemlendirici olarak kullanılabilir

Hindistan cevizi yağı birçok özelliği sayesinde pek çok güzellik ürününün içeriğinde bulunur. Cildinizi daha yumuşak, ışıltılı ve sağlıklı bir hale getirebilir.

Aynı zamanda cilde kolaylıkla nüfuz eder ve çok güzel bir koku bırakır. Mükemmel bir nemlendirici olmasının yanı sıra, egzama ve sedef hastalığının tedavisinde de oldukça kullanışlıdır.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Sağlıklı Saçlar İçin 7 Doğal Yöntem

7. Doğal yollarla sağlıklı bir saça sahip olmanıza yardımcı olur

sağlıklı saçlar için Hindistan cevizi yağı

Bahsettiğimiz gibi, Hindistan cevizi yağı harika bir nemlendirici maddedir. Saç kremi olarak kullanırsanız, saçlarınızda ipeksi ve sağlıklı bir parlaklık hissi bırakacaktır.

Bu yağda bulunan laurik asit saç proteinleri için yüksek duyarlılığa sahiptir. Bu nedenle saçlarınız bu yağı foliküllerden bile kolaylıkla emecektir.

2003 yılında yapılan bir araştırmada, Hindistan cevizi yağının saç proteinlerinde meydana gelen kaybı azalttığını keşfedilmiştir. 

Saçınızı yıkamadan önce, yıkama esnasında veya sonrasında kullanmanız fark etmez; kompozisyonu ve düşük molekül ağırlığı sayesinde aynı yararı elde edersiniz.

Bu yağ ile saçlarınıza bakım yapmak için ilk önce ocakta ısıtın. Isınan sıvı yağdan biraz alın ve parmak uçlarınızı kullanarak köklerden uçlara doğru uygulayın. Hafifçe masaj yapın ve gece boyunca bekletin.

Ertesi gün saçlarınızı her zamanki gibi yıkayın. İlk uygulamadan itibaren saç derinizin daha fazla beslendiğini görecek ve saçlarınızın her zamankinden daha güzel olduğunu keşfedeceksiniz. 

Yukarıda bahsettiklerimiz Hindistan cevizi yağının inanılmaz faydalarından sadece bazılarıdır. Gördüğünüz gibi yalnızca mutfağınız için mükemmel bir seçim değil, aynı zamanda estetik konularda da size birçok fayda sağlamaktadır.

Bu yağı, herhangi bir süper markette ya da aktarlarda kolaylıkla bulabilirsiniz. Ancak şunu unutmayın; sağlık ve güzellik rutininize Hindistan cevizi yağını eklerken diğer tüm sağlıklı alışkanlıklar da ona eşlik etmelidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Arunina, S., and Rjamohan, T. (2013). “Effect of virgin coconut oil enriched diet on the antioxidant status and paraoxonase 1 activity in ameliorating the exidative stress in rats –a compartive study”, Food Funct., 4 (9): 1402-09.
  • Meyers, D.; Maloley, P., and Weeks, D. (1996). “Safety of antioxidant vitamins”, Arch Intern Med, 156 (9): 925-35.
  • Rele A. S., and Mohile R. B. (2003). “Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage”, J Cosmet Sci, 54 (2): 175-192.
  • Salunkhe, D. K. (1992). World oilseeds : chemistry, technology, and utilization. New York: Van Nostrand Reinhold.
  • Valko, M.; Morris, H., and Cronin, M. (2005). “Metals, toxicity and oxidative stress”, Curr Med Chem, 12 (10): 1161-208.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.