Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) ve Sebep Olduğu 7 Komplikasyon

“Sessiz katil” olarak da tanımlanan hipertansiyon yani yüksek tansiyon, hayati risk içeren komplikasyonlara yol açabilen tehlikeli bir hastalıktır. Bunun hakkında daha fazla bilgiyi yazımızda öğrenebilirsiniz.
Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) ve Sebep Olduğu 7 Komplikasyon

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Hipertansiyon (yüksek tansiyon) kardiyovasküler bir hastalıktır. Vücudunuzdaki kan dolaşımında meydana gelen bazı sorunlar sonucunda gelişir. Ayrıca atardamarlarda daralma ya da tıkanıklık gibi durumlara bağlı olarak ortaya çıkar.

Eğer problem devam ediyorsa, kalbiniz kanı pompalayabilmek için iki kat daha fazla çalışmak zorunda kalacaktır. Kalbiniz kanın daha dar damarlardan geçmesine uğraştığı zaman tansiyonunuz yükselir.

Bazılarının “sessiz katil” olarak tanımlamasının nedeni, hastalığın ilk evrelerinde herhangi bir belirti göstermemesi ve çoğu kişinin de sahip olduğu semptomları önemsememesidir; ta ki belirtiler daha kötü bir hal alana kadar.

Ayrıca bakınız: Yüksek Tansiyon İlaçları

İlk başta önemli bir zarar görülmez. Ancak zamanla hipertansiyon (yüksek tansiyon) vücudunuzdaki başka sistemlerin işleyişini de değiştirir. Hatta hayati tehlike oluşturan hastalıklara yol açabilir.

Bu “sessiz katil” hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanız için bu yazımızı yüksek tansiyon konusuna ayırdık.

Hipertansiyon (yüksek tansiyon) erken teşhis ve tedavi edilmediği takdirde şu sorunlara yol açabilir.

Hipertansiyon (yüksek tansiyon) ve yol açtığı sorunlar

1. Kalp krizi

hipertansiyon (yüksek tansiyon)

Kalp krizi, kontrol edilemeyen yüksek tansiyonla ilişkili en ciddi hastalıklardan biridir.

Bu rahatsızlık elbette ölümcül olabilir. Kalp krizi, atardamarlarda sertleşme ve daralma olduğunda meydana gelir ve bu da kan dolaşımını etkiler.

2. Felç

Felç, beyninize kan taşıyan damarlardan birinde kan akışı kısıtlı hale geldiğinde oluşur.

Tansiyon, bu hayati organa sağlanan kan akışını doğrudan etkiler. Bu sebeple yüksek tansiyonu olan kişilerin felç geçirme olasılığı daha yüksektir.

3. Kalp yetmezliği

hipertansiyon (yüksek tansiyon) ve kalp

Konjestif kalp yetersizliği olarak da bilinen kalp yetmezliği, kalbiniz fazla stres altında kaldığında gelişir. Bu durumun sebebi kalbinizin sertleşmiş ve darlaşmış atardamarlara kan pompalamak zorunda kalmasıdır.

Aslında bu rahatsızlık, kalp kaslarını doğrudan etkilediği için hipertansiyonu olan kişilerde başlıca ölüm sebeplerinden biridir.

Belirtileri arasında genellikle şunlar bulunur:

  • Nefes alıp vermede zorlanma,
  • Eller ve ayaklarda enflamasyon,
  • Karın bölgesinde şişkinlik,
  • Uyku problemleri,
  • İdrar kaçırma,
  • Yorgunluk ya da güçsüz hissetme.

4. Diyabet

Diyabet, yüksek tansiyon ile ilişkili diğer hastalıklardan farklıdır. Çünkü kontrol edilemeyen yüksek tansiyonun sonucu olabileceği gibi sebebi de olabilir.

Kan şekeriniz kontrol edilemez hale geldiğinde kan dolaşımını da etkileyebilir. Ayrıca atardamar sağlığını etkiler ve kalbe sağlanan düzgün kan akışını sekteye uğratır.

Ancak başka faktörlerden dolayı oluşan kan basıncının kandaki etkisi aynı olabilir. Bu durumda enerji kaynağı olarak şeker kullanma fonksiyonunuz da azalır.

Bazı durumlarda hipertansiyon  (yüksek tansiyon) hastalarında diyabet daha kötü bir hale gelebilir. Bunun sebebi ise tansiyonun metabolizmayı, pankreasın fonksiyonlarını ve böbrekleri etkilemesidir.

5. Ateroskleroz

hipertansiyon ve etkileri

Ateroskleroz; yüksek tansiyon sürekli şekilde devam ettiği zaman ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalık için belirli bir tedavi bulunmamaktadır.

Ateroskleroz atardamarların sertleşmesine de yol açar. Sonuç olarak damar tıkanıklığı ve koroner kalp hastalığı gibi tehlikeli hastalıklara yol açabilir.

6. Böbrek hastalıkları

Böbrekleriniz sırtınızın iki yanında da bulunur ve kanınızdaki atık maddeleri süzmek için tasarlanmıştır. Aynı zamanda elektrolitleri düzenler ve fazla sıvıların idrar ile atılmasını sağlar.

Hipertansiyon böbreklerin fonksiyonlarını doğrudan etkiler. Böbreklerin iyi çalışabilmesi için ihtiyaç duyduğu kan dolaşımını kısıtlar.

Dolayısıyla, zaman geçtikçe böbrek sisteminde bozulmalar oluşmaya başlar. Hepsinden önemlisi, oksijenlenmeyi ve bu organlara besin maddelerinin iletimini kısıtlar.

Ayrıca böbreklerin etrafındaki atardamarlarda daralmalar oluşabilir, bu da böbreklerin atıklardan kurtulma becerisini azaltır. Sonuç olarak geri dönüşü olmayan bir hasar meydana gelir.

7. Göz hastalıkları

hipertansiyon (yüksek tansiyon) ve semptoları

Hipertansiyon (yüksek tansiyon) deyince, göz sağlığı muhtemelen aklına bile gelmeyebilir.  Oysa bu rahatsızlık, gözlerimizi doğrudan etkiler.

Birbiriyle ilgisi yokmuş gibi görünse de vücudun herhangi bir yerinde kısıtlanan kan akışı göz retinasındaki damarlara da zarar verebilir.

Hipertansiyon hastalarında genellikle bazı göz hastalıkları gelişir. Bu hastalıklar yaygın belirtiler göstererek başlar. Örneğin enflamasyon, bulanık görme ve netlik kaybı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) Nasıl kontrol Altına Alınır?

Doktorunuzun yazacağı bazı reçeteli ilaçları bilmenizde fayda var. Bu ilaçlar hipertansiyonu kontrol altında tutmak için kullanılır ve hipertansif retinopati gibi hastalıkların semptomlarını fark edilir ölçüde azaltır.

Bu noktada doktorunuzu düzenli olarak ziyaret etmenin ve doğru testleri yaptırmanın önemi büyüktür. Böylelikle tansiyonunuzdaki düzensizlikleri erkenden tespit etmek de mümkün olabilir.

Özellikle de vücudunuzun diğer bölgelerinde sorunlar yaşamaya başladığınızı fark ettikten sonra dikkatli olmak hayati önem taşır.

Vücudunuzu dinleyin ve kendinize dikkat edin. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.