İnsomniadan Kurtulmak İçin 6 Sağlıklı Akşam Yemeği Tarifi

Eğer insomniadan muzdaripseniz, akşam yemeklerinde sindirimi kolay olan yiyecekler tercih edin. Böylece sindirim sisteminiz daha kolay çalışır ve siz de bebekler gibi uyursunuz.
İnsomniadan Kurtulmak İçin 6 Sağlıklı Akşam Yemeği Tarifi
Elisa Morales Lupayante

Yazan ve doğrulayan beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Son Güncelleme: 13 Şubat, 2019

Vücudunuzun kendisini yenileyebilmesi ve sabah enerjik kalkmak için gece iyi uyumak çok önemlidir. Bu yazımızda, vücudunuzu rahatlatarak ve sinir sisteminizi dengeleyerek insomniadan kurtulmanıza yardımcı olacak 6 sağlıklı ve besleyici tarif vereceğiz.

Neden Uyuyamıyorsunuz?

İnsomnia, başta stres ve anksiyete gibi sinir sistemi bozuklukları olmak üzere pek çok faktörle ilişkili olabilir. Bununla birlikte, uykusuz kaldığınız saat aralıklarının vücudunuzdaki belirli organların sağlığıyla ilişkisi olabilir:

  • 23:00-01:00 = safra kesesi
  • 01:00-03:00 = karaciğer
  • 03:00-05:00 = akciğerler
  • 05:00: 07:00 = bağırsaklar

İnsomniadan Kurtulmak İçin Sindirimi Kolay 6 Yemek

Aşağıda sindirimi kolay olan ve sinir sisteminiz için faydalı olan tarifleri bulabilirsiniz.

Bu yazımızı da okuyun: 6 Hızlı Ve Kolay Salata Tarifi

1. Avokadolu ve Ay çekirdekli Salata

avokadolu yumurtalı salata

Avokado, protein, yağ, lif ve esansiyel yağ asitleri bakımından zengindir. Bu harika yiyeceği günün her saati tüketebilirseniz de, özellikle akşam yemekleri için idealdir çünkü sindirimi kolaydır.

  • Bu kolay, hızlı ve besleyici yemeği hazırlamak için avokadoyu ezebilir veya doğrayabilirsiniz. Ardından içerisine oldukça besleyici olan kabak çekirdeği, ay çekirdeği, susam, keten tohumu veya chia tohumu ilave edebilirsiniz.
  • Bu salatanın yanında pilav veya mısır ekmeği tüketebilirsiniz.

2. Cevizli Elma Püresi

Haşlanmış ya da fırında pişirilmiş elmanın, stresli durumlarda sizi rahatlatmaya yardımcı olan yatıştırıcı etkisi vardır. Elma, bütün vücudunuz için faydalıdır.

  • Eğer elmayı bir miktar cevizle bir arada tüketirseniz, aldığınız protein, antioksidan ve lif miktarını artırmış olursunuz.
  • Bununla birlikte, cevizi fazla tüketmemeye özen gösterin. Günde bir avuç yeterlidir.

3. Su Yosunlu Sebze Çorbası

kremalı sebze çorbası

Kremalı sebze çorbaları vitamin, mineral ve lif bakımından oldukça zengindir ve tok tutar.

  • Mevsimine göre farklı sebzeler seçebilirsiniz ancak içerisine patates veya peynir koymak yerine su yosunu ekleyin. Su yosunu sebzenin tadını değiştirmeden çorbaya kıvam verir.
  • Çiğ sebzeler metabolizmayı hızlandırırken, pişmiş sebzelerde durum tam tersidir.

4. Tatlı Patatesli, Marullu ve Kivili Salata

Tatlı patates, akşam yemeği için oldukça besleyicidir çünkü sağlıklı karbonhidratlar, sebze proteinleri, lifler, A,B,C,E ve K vitaminleri, çinko, kalsiyum, demir ve magnezyum gibi mineraller bakımından zengindir.

  • Tatlı patates, marul ve kivi ile ılık ve lezzetli bir salata hazırlayın.
  • Marulun yatıştırıcı özellikleri vardır ve kivi de yiyeceklerin sindirilmesini kolaylaştırır.
  • Salatanıza sos olarak hardallı, sirkeli ve turşulu bir sos yapabilirsiniz.

5. Yulaflı ve Bezelyeli Çorba

bezelyeli yulaflı çorba

Çorbalar çok kolay sindirilir, hafiftir ve tok tutar. Bu nedenle akşam yemekleri için ideal seçeneklerdir. Kullanabileceğiniz pek çok malzemenin yanı sıra, yulaf ve bezelye ile de bir çorba hazırlayabilirsiniz.

  • Stresli durumlarda, depresyondayken veya yorgunken yulaf tüketmek sinir sisteminizi düzenler. Taneli besinler de sindirim sistemi için faydalıdır.
  • Bezelye, en kolay sindirilen bakliyatlardan bir tanesidir ve kan şekeri seviyesini düzenler.

6. Mantarlı karabuğday

İsminin aksine, karabuğday buğday değildir ve gluten içermez. Protein bakımından zengindir, sindirimi kolaydır ve oldukça besleyicidir. İnsomniadan muzdaripseniz, akşam yemeğinizde bu tarifi deneyebilirsiniz.

  • Diğer hububatları nasıl pişiriyorsanız, karabuğdayı da öyle pişirebilirsiniz.
  • Çok besleyici olduğu için, bu yemeğe mantar ilave etmek iyi bir seçim olacaktır.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. Int Immunol. 2019 Aug 23;31(9):559-567. doi: 10.1093/intimm/dxz001. PMID: 30772915.
  • Innes JK, Calder PC. Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. Int J Mol Sci. 2020 Feb 18;21(4):1362. doi: 10.3390/ijms21041362. PMID: 32085487; PMCID: PMC7072971.
  • Wessels I, Maywald M, Rink L. Zinc as a Gatekeeper of Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 25;9(12):1286. doi: 10.3390/nu9121286. PMID: 29186856; PMCID: PMC5748737.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.