İntihar Etmeyi Düşünen İnsanlara Yardım Etmek İçin Tavsiyeler

En iyi ve en sağlıklı şekilde yardım edebilmek için kişinin intiharı düşünüp düşünmediğini anlamayı öğrenmek önemlidir. 
İntihar Etmeyi Düşünen İnsanlara Yardım Etmek İçin Tavsiyeler

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

İntihar etmeyi düşünen insanlarda, bu tür düşünceler bir gecede ortaya çıkmaz. Uzun bir sürecin sonunda oluşurlar. Maalesef çoğu zaman bu sürecin farkına varmayız.

Depresyon her zaman açık ve net bir şekilde kendini belli etmez.

Dünya Sağlık Örgütüne göre dünyada her kırk saniyede bir kişi intihar ediyor. 15-44 yaş arası insanlarda yaygın rastlanan bir ölüm sebebi ve kadınlardan çok erkekleri etkiliyor.

En önemli şey önlem almak. Depresyon belirtilerine karşı uyanık olmalıyız. Ayrıca bir kişinin intihar etmeyi düşündüğünü gösteren belirtilerin farkına varmak da önemlidir.

Zamanında müdahale etmek hayati önem taşır.

Bir şeylerin yolunda olmadığı gösteren işaretler

arkası dönük manzara izleyen kişi

İntihar genç ve yaşlı insanlar söz konusu olduğunda daha yaygın görülen bir ölüm sebebidir. Genel olarak konuşmak gerekirse, intiharı düşünen insanlar az sayıda arkadaşa sahip olan kişilerdir. Genellikle bekardırlar. İntihar düşüncelerinin bir kayıp yaşandıktan sonra ortaya çıkması da yaygındır.

Ne olursa olsun kişinin intihar etmeyi düşündüğünü gösteren belirtilerin farkına varmalıyız. En yaygın belirtiler şunlardır:

  • Kişinin görünüşüne hiçbir şekilde önem vermemesi
  • Çok fazla uyuması
  • Yoğun uykusuzluk dönemleri geçirmesi
  • İzolasyon, birileriyle arkadaşlık etmeyi reddetmesi
  • Sık sık üzüntü duyması veya sinirli olması
  • “Ölmek istiyorum” veya “Hayatımın hiçbir anlamı yok” gibi sözler söylemesi
  • Olan biten her şeye karşı duyarsızlaşması
  • Sık sık alkol veya diğer zararlı maddeleri tüketmesi
  • Yemek yemek istememesi ve iştahının olmaması

Ayrıca gizli depresyon vakaları da vardır. Bu vakalarda semptomları fark etmek çok zor olabilir.

Bu tür durumlarda bireye kişisel yaşantısıyla ilgili sorular sorulduğunda oldukça kaçamak yanıtlar verdiği görülebilir. Kişi sürekli meşgul olma veya sürekli gülmek zorunda hissetme gibi bir konuda obsesif olabilir.

Yalnızlık intihar etme düşüncesini teşvik eder

arkası dönük sarışın kız göl kenarı

Eğer bir kişi intiharı düşünmeye başladıysa en önemlisi onu yalnız bırakmaktan kaçınmaktır.

Yalnızlık, depresyonu derinleştirmekten başka bir şey yapmaz. Ayrıca sorunların çözümlerini görmeyi çok zorlaştırır.

İntiharı düşünen kişi, zamanla hayatının kapılarını her şeye kapatır. Kimseyle konuşmak istemez. Ayrıca dışarı çıkmaz istemez. Bir rutine bağlı kalmak bu kişi için gün geçtikçe zorlaşır.

Kolay olmasa da yapmamız gereken bu kişiyle konuşmaya çalışmaktır.

İntiharı düşünen insanların her tür sohbete katılmayı reddetmesi normaldir. Bu yüzden sohbetlerin göze çarpmaması, kişinin tavsiyeler ve endişeli sözlerle bunaltılmaması gerekiyor.

Bunun yerine intiharı düşünen kişiyle konuşmanın asıl amacı kendini daha fazla izole etmesini engellemektir.

İntiharı düşünen birine yardım etmek

terapist danışan sohbet destek

Bir kişi ölmek istediğini ifade etmeye başladığında bu durum her zaman ciddiye alınmalı. İnsanlar durduk yere böyle şeyler söylemezler. Özellikle de bu sözleri tekrar ediyorlarsa bu durum es geçilmemeli.

Bu tür durumlarda mutlaka yardım etmek için harekete geçmelisiniz.

İntiharı düşünen insanlara yardım etmek ve onları önlemek için yapabileceğiniz şeyler şöyle sıralanabilir:

  • Kişiye açık ve net bir şekilde nasıl hissettiğini sormanız önemlidir. Her şeyin ötesinde söylediklerini anlayışlı bir şekilde dinleyin.
  • Onu yargılamayın. Bu çok önemlidir. Kişinin söylediği hiçbir şeyi hedef alıp onu yargılamamalısınız. Kişiyi yargılamanız nasıl hissettiğini ifade etmek yerine sessizliğe gömülmesine neden olabilir.
  • Dürüst olun. Lafı dolandırmadan söylemek istediklerinizi ifade etmek her zaman en iyisidir. Kişiye gerçekten de intihar etmeyi aklından geçirip geçirmediğini sorun ve söyleyeceklerini saygılı bir şekilde dinleyin.
  • Paniğe kapılmayın. Karşınızdaki kişinin ihtiyaç duyduğu şey yalnızca destektir, başka bir sorunu daha olması değil. Sakin kalmalı ve ölçülü davranmalısınız.
  • İntiharın sonucunda neler olabileceğini gözlerinde canlandırmalarına yardım etmek iyi olabilir. Kişiye o intihar ettikten sonra sevdiklerine neler olacağını düşündüğünü sormak iyi olabilir.
  • Ortadaki problem veya yaşanan kayıp hakkında konuşun. Kişinin neler hissettiğini ifade etmesine izin vermek cevaplar almaya çalışmaktan çok daha önemlidir.

Yapabileceğiniz en iyi şey yaşadıkları soruna, kaybettikleri kişi nedeniyle yaşadıklarına farklı bir açıdan bakmalarına yardımcı olmaktır.

  • Pozitif yönleri öne çıkarın. Kişiye hala hayatında yer alan olumlu şeylerin neler olduğunu sorun. Bugüne kadar onları intihar etmekten alıkoyan şeylerin neler olduğunu bulun.
  • İntihar düşünen kişiyi yalnız bırakmayın.
  • Kişiyi yardım istemesi için cesaretlendirin. Bu tür vakalarda mutlaka bir profesyonele danışılmalıdır. Kişiyi baskı yapmadan bir psikolog veya psikiyatristle konuşması için motive etmeye çalışmalısınız.

Eğer kişi kesinlikle yardım almak istemiyorsa ve dengesizlik işaretleri veriyorsa harekete geçmenin zamanı gelmiş demektir.

Acil servisi harekete geçirmeli veya müdahale etmeleri için kişiye yakın aile bireyleriyle konuşmalısınız. Hiçbir zaman pasif kalmayı veya “bekleyip nelerin yaşanacağını görmeyi” tercih etmeyin.

Ne de olsa tehlikede olan şey bir insanın hayatı.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Córdova Osnaya, M., Rosales Murillo, M. D. P., Caballero Avila, R., & Rosales Pérez, J. C. (2007). Ideación suicida en jóvenes universitarios: su asociación con diversos aspectos psicosociodemográficos. Psicología Iberoamericana15(2).
  • Gallego, L. V. (2009). El pensamiento de suicidio en la adolescencia (Vol. 4). Universidad de Deusto.
  • Gómez, N. A. N., Plaza, S. L. O., Ramírez, I. D. L., Monroy, L. G. D., & Vega, H. A. R. (2010). Perfil multidimensional de personas que han realizado intento de suicidio. Pensamiento psicológico4(10).
  • Cada 40 segundos se suicida una persona. (2019). Retrieved 25 December 2020, from https://www.who.int/es/news/item/09-09-2019-suicide-one-person-dies-every-40-seconds
  • Stotland, N. L. (2010). Disguised depression deserves a diagnosis. American Journal of Psychiatry, 167(7), 867-867.
  • Universidad Autónoma de Madrid – Centro de Psicología Aplicada. Retrieved 25 December 2020, from https://www.uam.es/UAM/CPA

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.