Kabızlık Giderici 5 Kahvaltı Önerisi

Kabızlığı önlemek için bol miktarda lif içeren yiyecekler tüketmeli ve güne bağırsak hareketini başlatan gıdalarla başlamalısınız.
Kabızlık Giderici 5 Kahvaltı Önerisi
Karla Henríquez

Yazan ve doğrulayan Doktor Karla Henríquez.

Son Güncelleme: 26 Kasım, 2018

Hepimiz bu rahatsız düşmanın bizi ziyaret ettiği zamanlardan geçeriz: kabızlık. Tuvalete gitmek adeta cehennem olur. Halsiz ve enerjisiz kalırız. İşte bu noktada kabızlık giderici yiyecekler imdadımıza koşacaktır. 

Ara sıra kabızlık yaşamak yaygın bir durumdur. Hareketsiz bir yaşam tarzı, kötü beslenme alışkanlıkları ve hatta bazı ilaçlardan kaynaklanabilir.

Bununla birlikte sorun kronik hale gelmişse ciddidir. Kabızlık, özellikle kadınların büyük bölümünü etkileyen bir rahatsızlıktır.

Aslında çalışmalar, kadın anatomisi, hormonal değişiklikler, hamilelik ve stres gibi faktörlerin bu durumu büyük oranda etkilediğini belirtiyor.

Bu sorundan kaçınmak için yapılacak en önemli şey bağırsak hareketini  teşvik eden günlük alışkanlıkları edinmektir.

Ancak kabızlık iki ya da üç haftadan fazla sürerse, bir uzmanla görüşmelisiniz.

İyileşme sürecinde kabızlık giderici yiyecekleri tüketmeniz gerek. Özellikle güne doğru bir kahvaltıyla başlamak bu sorundan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.  

Güne başlarken  vücudumuz bazı gıdalara çok daha duyarlıdır ve sindirim hızını arttırmak için uygulayabileceğimiz küçük hileler bulunmaktadır.

Bu yazımızda paylaşacağımız kabızlık giderici kahvaltı önerilerini mutlaka not alın.

1. Kabızlık giderici yiyecekler: zeytinyağı ve limon

İlk ipucu oldukça basit ve ucuzdur: Kahvaltıdan önce bir kaşık zeytinyağı ve limon suyu içmek.

Bu uygulamayı ayrıca vücudumuzda biriken toksinleri atabilen güçlü bir detoks görevi görmesidir.

Zeytinyağı sindirimi ve bağırsak hareketini teşvik eder. Bağırsakların içini yumuşatır ve dışkının taşınması kolaylaştırır.

Ayrıca zeytinyağının bir çeşit tekli doymamış yağ olduğunu unutmamalıyız. Zeytinyağı, limon ile birleşince, aynı anda bağırsak duvarlarını temizleyerek besin maddelerinin doğru emilmesini sağlayacak iyi bir müshil görevi görür.

Malzemeler ve kullanımı

  • Her sabah yarım çay kaşığı (5 ve 7 g arasında) zeytinyağı ile yarım çay kaşığı limon suyu (5 ml) için.
  • Kahvaltıdan önce için ve yemek yemeden önce yarım saat bekleyin.
  • Bu dozu aşmayın ve günde bir çay kaşığından fazla tüketmeyin.

2. Yulaf ezmesi ya da tam buğday ekmeği

kabızlık giderici kahvaltı önerileri

Süpermarketlerde bir sürü mısır gevreği olduğunu biliyoruz. Kabızlık giderici özellikteki lifli yiyecekler, bağırsak sağlığı için büyük önem taşır. Dolayısıyla, lifli gıdaların en kaliteli çeşitlerini tüketmek gerekir.

  • Unutmayın ki süpermarketlerdeki mısır gevrekleri çok fazla şeker içerir. Ayrıca bu ürünler lif oranı bakımından düşüktür. Almadan önce paketlerde verilen bilgileri iyice okuyun.
  • En iyi seçenek en doğal olandır. Yulaf ezmesi ya da çavdar ekmeği sağlığınıza dikkat etmeniz ve kabızlıktan kaçınmanız için çok iyi iki yöntemdir. 

3. Kabızlık için aloe vera

kabızlık giderici kahvaltı

Kabızlık giderici bir bitki olan aloe vera, daha önce bu soruna çare bulamadıysanız aradığınız şey olabilir.

Kabızlık, dışkının kalın bağırsakta uzun süre kalması durumunda yaşanır. Günlerce tuvalete çıkamazsanız, karın ağrısı, mide bulantısı ve gaz sorunu yaşarsınız.

Doğal aloe vera bazlı bir içecek içmek kadar basit bir şey mucizeler yaratabilir. Bu yöntemi nasıl uygulayacağınızı mutlaka not edin:

Malzemeler

  • 1 tatlı kaşığı aloe vera jeli (15 g)
  • 2 portakal suyu

Hazırlanışı

  • Önce portakalın suyunu sıkacağız, daha sonra bir tatlı kaşığı aloe vera ilave edip içinde iyice erimesine izin vereceğiz.
  • İsterseniz portakal yerine limon, armut suyu ya da ılık su kullanabilirsiniz.
  • Böbrek sorunlarınız, şeker hastalığınız varsa, hamileyseniz veya tiroit sorunları yaşıyorsanız, aloe vera tüketmemelisiniz.

4. Kefir: laktoz hassasiyeti olan insanlar için probiyotik

Kefir, kahvaltılarımıza dahil etmeye değer bir içecektir. Kolaylıkla sindirilir ve en önemlisi, laktoza hassasiyetiniz varsa rahatsızlık  hissetmezsiniz.

Kefirin içindeki bakteri ve maya, laktaz adı verilen ve laktozu emen bir enzim oluşturur. Ayrıca kefir oldukça yüksek oranda protein içerir. Biraz kefir ile taze bir meyveyi bir araya getirirsek, kabızlığı önleyecek çok iyi bir kahvaltı hazırlamış oluruz.

5. Kabızlık giderici en iyi meyveler

kabızlık giderici yiyecekler

Taze meyveler kabızlıktan kaçınmak için en iyi yardımlarımız arasındadır. Meyvelerin lifinden en iyi şekilde faydalanmak için basit bir meyve salatası yapmak yeterli.

Şu meyveler, bağırsak hareketini artırmaktadır:

  • Papaya
  • Armut
  • Çilek
  • Kiraz
  • Ananas
  • Kivi
  • Üzüm (kabuğu ve çekirdeği ile)
  • İncir
  • Kayısı

Özetlemek gerekirse, kabızlık giderici yiyecekleri bilhassa sabah kahvaltınıza ekleyerek güne güzel bir başlangıç yapabilir ve kabızlığı önleyebilirsiniz. Ayrıca gün içinde bol miktarda su içmeyi ve günün diğer öğünlerinde bolca lifli gıdalar tüketmeyi unutmayın. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ramos CI, Andrade de Lima AF, Grilli DG, Cuppari L. The short-term effects of olive oil and flaxseed oil for the treatment of constipation in hemodialysis patients. J Ren Nutr. 2015;25(1):50-56. doi:10.1053/j.jrn.2014.07.009
  • Portalatin, M., & Winstead, N. (2012). Medical management of constipation. Clinics in colon and rectal surgery, 25(1), 12–19. https://doi.org/10.1055/s-0032-1301754
  • Foster, M., Hunter, D., & Samman, S. (2011). Evaluation of the nutritional and metabolic effects of aloe vera. In I. F. F. Benzie, & S. Wachtel-Galor (Eds.), Herbal medicine: Biomolecular and clinical aspects (2nd ed., ). Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92765/

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.