Kabız Olmak Ne Zaman Tehlikeli Hale Gelir?

Kabız Olmak Ne Zaman Tehlikeli Hale Gelir?
Maricela Jiménez López

Yazan ve doğrulayan doktor Maricela Jiménez López.

Son Güncelleme: 20 Eylül, 2018

Kabızlık, sağlığımız için tehlikeli hale gelebilir mi? Kabız olmak oldukça yaygın görülen bir durumdur. Sorunu çözümlemeye ve önleyici tedbirler almaya önem vermelisiniz. Çünkü sağlığınız için iyi bir durum değildir ve kronik hale gelerek sizin için tehlike oluşturabilir.

Peki neden? Basit bir şekilde söyleyecek olursak, kabız olmak başka hastalıklara neden olabilir diyebiliriz. Ki bu bahsettiğimiz hastalıklar, durumunuzu kesinlikle daha kötü hale getirirler. Bu makalemizde sizlere bu durumla ilgili daha ayrıntılı bilgi vereceğiz.

Kabız Olmak Sık Görülen Bir Düzensizliktir

Kabızlığı hayatında hiçbir zaman yaşamamış olan kimse var mıdır ki? Hemen hemen her birimiz, hayatlarımızın bir döneminde, kabızlıkla baş etmek zorunda kalmışızdır.

Bazılarımız içinse, kabız olmak neredeyse bir alışkanlık haline gelmiştir. Bu da, günlerce hatta bazen haftalarca, düzenli tuvalete çıkamamak anlamına gelmektedir.

Herkes, düzenli aralıklarla ve acısız olarak bu ihtiyacını giderememektedir. İlaç endüstrisi ise, son yıllarda bu sorunda bir artış olduğunu not etmektedir.

Siz de, tuvalete çıkmak için sık sık ilaçlara başvuran kişilerden biri misiniz? Bazen gerçekten de ilaçlara başvurmaktan başka çareniz kalmaz, ancak genel olarak bu tarz ilaçların kullanımı tavsiye edilmez.

İdeal olanı; beslenme diyetinizi ve diğer alışkanlıklarınızı bu duruma göre ayarlamaktır. Böylelikle vücudunuz da kendisini buna göre düzene sokabilir.

Hareketsiz yaşam tarzı, beslenmede lif tüketiminin az olması, sağlıksız beslenme ve yeterli miktarda sıvı tüketmemek, kabız olmak için başlıca sebeplerdendir.

Belki şaşıracaksınız ancak kadınlar kabızlık probleminden daha çok yakınmaktadırlar. Sebebi ise vücut tiplerindeki farklılıktır. Kadın vücudu bu probleme karşı daha savunmasızdır.

Öncelikle; “tuvalete çıkma” durumu, kişiden kişiye farklılık göstermekte olduğunu belirtmeliyiz. Her birimiz yiyecekleri aynı şekilde sindirmeyiz. Bu işlem bazıları için kolay, bazıları içinse daha zor olabilmektedir.

Ancak belirtmek gerekir ki, normal olanı, günde bir defa ve acı veya ekstra çaba sarfetmeksizin tuvalete çıkabiliyor olmaktır. Ancak bu durum çoğumuz için geçerli olmayabilmektedir.

Kabız Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

kabız olmak
  • Haftada üç defa veya daha az tuvalete çıkıyorsanız,
  • Dışkınız aşırı sıvı veya katı ise,
  • En az 10-15 dakika tuvalette kalmanız gerekiyorsa,
  • Kendinizi şişkin, ağır ve gazlı hissediyorsanız,
  • Zaman zaman başınız ağrıyorsa,
  • Eğer bu durumu üç aydan fazla süredir yaşıyorsanız, kronik kabızlık yaşıyorsunuz demektir.

Kabız Olmak Ne Zaman Tehlikeli Hale Gelir?

Stres

Bilindiği üzere kabız olmak sağlıksız bir durumdur ve önüne geçebilmek için kesinlikle elinizden gelenin en iyisini yapmalısınız.

Vücudunuzun içeride ürettiği tüm atıklardan kendi kendine kurtulabilme yetisine sahip olmadığını aklınızda bulundurmalısınız. Bu atıklar zamanla sizi hasta edebilirler.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir:

Şiddetli Kabızlık İçin 7 Doğal Tedavi

Bağırsaklarınız zamanla acıyabilir ve toksinlerle dolabilir. Bu durum, bağırsaklarınızın zamanla yediğiniz besinlerdeki faydalı içerikleri düzgün şekilde emebilmesini engelleyebilir. Bu da tehlikeli bir durumdur.

Ayda bir veya iki defa kabız olmak normal olarak kabul edilir. Ancak, kronik kabızlık problemi yaşıyorsanız, aşağıdaki belirtilere karşı çok dikkatli olmalısınız.

Çünkü, bu belirtiler, çok daha ciddi bir rahatsızlığa işaret ediyor olabilirler ve acilen bir doktoru görmeniz gerekiyor olabilir.

  • Oldukça acı veren karın krampları yaşıyorsunuzdur ve tuvalete gittiğinizde aşırı, hatta belki de kusmanıza sebep olacak şekilde bir rahatsızlık duyuyorsunuzdur.
  • İlaç kullanmadığınız takdirde, tuvalete çıkamadığınız gün sayısı yedi güne kadar uzuyordur.
  • Dışkınızda kan görüyorsanız, acilen bir doktoru görmelisiniz.
  • Ayrıca ishal ile kabızlık arasında gidip geliyor olmak da tehlikelidir.
  • Dışkınızın şekline dikkat edin. Eğer çok ince ise, bu konuda doktorunuzu mutlaka bilgilendirin. Çünkü ince olması sağlıklı değildir.
  • Aniden kilo kaybediyor olmadığınızdan emin olun. Bu durum vücudunuzda olup biten bir şeylerin doğrudan habercisi olabilir. Örneğin, vücudunuzdaki besleyicileri aniden kaybediyor olabilirsiniz.
  • Kabızlığın bir diğer riski de, hemoroidoluşması riskidir. Eğer tuvalete gitmek konusunda kendinizi çok zorlamak durumunda kalıyorsanız, bu durumun sonucu olarak bağırsaklarınıza zarar vermiş olursunuz. Eğer anüsünüzde bir anormallik veya kan bulursanız, acilen doktorunuzla görüşün.

Kabızlıktan Kaçınabilmek İçin Bazı Basit İpuçları

Aloe vera
  • Biraz daha fazla hareket edin. Günde sadece yarım saat, bu anlamda fark yaratabilir. Hareket, vücudunuzdaki bağırsak hareketliliğini teşvik edicidir. Bu yöntemi uygulamak çok basittir ve vücudunuza büyük katkılarda bulunabilir.
  • Sabahları limonlu veya kivili aloe vera suyu tüketin. Bu etkili ve basit meyve suyunu yapabilmek için, bir fincan oda sıcaklığında su ile bir yemek kaşığı aloe verayı karıştırın. Çözünene kadar bekleyin ve sonrasında içine yarım limonun suyunu ekleyin. Dilerseniz aloe vera ve iki kiviyi blenderdan geçirerek de bir meyve suyu hazırlayabilirsiniz. Tadı da oldukça lezzetlidir.
  • Bir kase papaya, ceviz ve yoğurt, kahvaltıda tüketebileceğiniz harika bir alternatiftir. Size lif ve vitamin sağlar. Ayrıca bağırsak sağlığınız açısından çok önemli olan bakteri alımını da gerçekleştirir.
  • Yulaf ezmesi ve kuru erik, bir diğer harika kahvaltı alternatifidir.
  • Tam tahıl pirinç, öğle yemeğinizde tüketmeniz için etkili bir tercih olacaktır. Esmer pirinç vücudunuzu arındırıcıdır ve size bol miktarda lif ve antioksidan temin eder.
  • Bol miktarda sıvı tüketin. Su ve doğal meyve suları tüketmeniz gereken sıvılara örnek olarak gösterilebilir. Bu sayede vücudunuzu, tüm gün boyunca nemlendirmiş olursunuz. Buna ilaveten sıvı tüketimi, bağırsak hareketliliğini teşvik edicidir ve detoks etkisi yapar. Gün boyu en az iki litre sıvı tüketmelisiniz.
  • Gün boyunca küçük porsiyonlar halinde öğünler tüketin. Hiçbir öğünü, özellikle de kahvaltıyı kaçırmamalısınız. Belirli bir program dahilinde yiyor olmanız önemlidir; çünkü böylelikle vücudunuz bir düzen oturtabilir. Ayrıca büyük ve ağır akşam yemeklerinden kaçının. Hafif ve dengeli bir akşam yemeği kabızlıkla savaşmanıza yardımcı olacaktır.
  • Meyve ve sebzeye her zaman evet deyin. Salata yiyebilir veya meyve sebzeleri karıştırarak doğal meyve suları hazırlayabilirsiniz. Birkaç fikre ihtiyacınız mı var? O halde; pazı, kavun ve misket limonu; havuç, ananas ve zencefil veya karpuz, domates ve fesleğen karışımlarını deneyebilirsiniz. Üçü de nefistir!

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Chang CC., Lin YT., Liu YS., Liu JF., KIwifruit improves bowel function in patients with irritable bowel syndrome with constipation. Asia Pac J Clin Nutr, 2010. 19 (4): 451-7.
  • Tabbers MM., Benninga MA., Constipation in children: fibre and probiotics. BMJ Clin Evid, 2015.
  • Costilla VC., Foxx Orenstein AE., Constipation: understanding mechanisms and management. Clin Geriatr Med, 2014. 30 (1): 107-15.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.