Kahve Hakkında 9 Büyüleyici Bilgi

Her gün içiyoruz. Bizi rahatlatıyor. Aile veya arkadaşlarla bir araya gelmek için bahane oluyor ve aroması soğuk gecelerde bizi iyi hissettiriyor.
Kahve Hakkında 9 Büyüleyici Bilgi

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Bu yazıda, en iyi arkadaşınız kahve ile ilgili ilginç gerçeklere bir göz atacağız.

Sizi şaşırtacak kahve hakkındaki bilgiler

Dumanı tüten bir fincan kahve olmadan yaşayamayan insanlar var. Öğle yemeğinden sonra var olan en iyi alarm saatidir ve şekerleme yapmak yerine uyanmamızı sağlar.

Bu içeceğin bir hayranı iseniz, o zaman bu ilginç gerçekleri bilmelisiniz:

1. Kökeni Etiyopya’dır

kahve

Kahve bitkisi, kahve çekirdekleri sağlayan bitkidir ve kökeni Abyssinia, yani Etiyopya İmparatorluğunda  bulunan Kaffa bölgesidir. Bu yüksek topraklarda, yabani olarak yetişir.

Bu içeceğin dünyaya yayılmış nitelikleri, 11. yüzyılda Galla kabilesi tarafından biliniyordu. Tüketmek için, hayvansal yağ ile karıştırdılar. Daha sonra Arabistan’a, oradan da gezegenin geri kalanına tanıtıldı.

2. Tropikal ülkelerde üretildi

Dünya üretiminin üçte biri Brezilya’da yoğunlaşmıştır. Kahvaltıdaki zengin kahvenizden sorumlu diğer ülkeler Kolombiya, Vietnam ve Endonezya’dır.

3. İki ana kahve türü vardır

kahve

“Arap” kahvesi (coffea arabica) daha yaygın olmasına rağmen, daha güçlü ve daha asidik olan “kanephoros” (coffea canephora) adı verilen başka bir türü de vardır.

Bunlardan ilki, dünya üretiminin %75’ini kapsar ve yetiştirilmesi daha hassastır. İkincisi, hazır kahve ve karışımları için kullanılır ve Arap kahvesinden daha dayanıklıdır.

4. “Arap şarabı” olarak biliniyordu

Avrupalılar Arap kültürüyle temas kurduklarında, dikkatlerini çeken şeylerden biri de günlük olarak tükettikleri bu koyu içecekleriydi.

O zamanlar Doğuda, “Qahwat-al-bun” olarak bilinirdi ve İngilizceye kabaca “wine of the bean” (tohum şarabı) olarak çevrildi. Daha önce “Qahwat” (cajua) olan, Türkçeye “Kahveh” (kahve) olarak ve oradan da benzer bir şekilde diğer dillere: İngilizce coffee, İtalyanca caffe ve İspanyolca, Portekizce ve Fransızca café olarak geçti.

Japonca, “Koji” ve Çincede “kafei guan” olarak telaffuz edilir.

5. İlk kafeler İngilizlerindi

kahve içen kadın

Kahve Avrupa kıtasına geçtiğinde, Asya’dan çay tüketen İngilizler tarafından kabul edildi. İlk kafe 1652’de Londra’da açıldı. Bu yerler sadece kahve içmek için değil, politikacılar, sanatçılar, düşünürler, filozoflar ve avukatlar arasındaki toplantılar için de kullanılıyordu. Bu nedenle, Kral II. Charles’ın Savcısı, 1676’da buraları kapatmak istemiş, ancak başarılı olamamıştır.

1700 yılına gelindiğinde, İngiliz başkentinin faaliyette 2000’den daha fazla kafe vardı. Berlin’de, ilk 1670 yılında ve Paris’te 1686’da açıldı. Bu kuruluşta, içeceği hazırlamak için yeni bir teknik icat ettiler: tohum ve sıcak suyu bir filtreden geçirdiler.

Rusya’da kahve hakkında gerçekten ilginç bir gerçek (işkence ve sakatlama cezası adı altında yasaklanmıştı): Çarlık polisi sinir krizi geçiren birini bulsaydı, bu içeceği tükettiği söylerdii.

6. “Başkası için öde”

Kahve hakkında bir başka bilgi, daha günceldir ve komşular ile dayanışma eylemi ile ilgilidir. Gelenek İtalya’nın Napoli şehrinde birkaç on yıldan beri var, ancak yakın zamanda başka yerlerde de görülmeye başlamıştır.

Fikir, bir sonraki müşteri için bir kahve ödemek. Bir fincan kahve alacak durumu olmayanlar, bu eylemin yapıldığı yerlere gidebilir ve anonim bir kişi tarafından ödenen bir kahvenin tadını çıkarabilir.

7. Şeytanın içeceği

kahve

Bu efsanenin doğru olup olmadığını bilmiyoruz, ama hikaye dinlemeye değer. Katolikler, Papa Clement VII’den kahve tüketimini şeytanın yaptığı bir içecek olarak yasaklamasını istedi. Bunun sebebi Araplar tarafından üretiliyor olmasıydı. Kiliseye bağlı kişiler bu içeceği “kafirlerin işi” olarak değerlendirdi.

8. Kahve dükkanlarının sahte kokusu

İngiltere’deki ilk kafelerin sahipleri yerel bir Starbucks gördüklerinde ne derlerdi? Kesinlikle birçok şey ile suçlanırlardı, ama özellikle de bir şeyle: kafelerde ve tesislerde yapay bir kahve kokusu kullanıldığı söyleniyor.

Bu şekilde, sokaktaki koku bizi çağırır ve ürünlerini satın almak için çekinmeden gireriz. Bunu düşünecek olursanız, belki de sizin de bir “modern” kafenin yanından geçerken başınıza gelmiştir ve gerçekten kahve içmek istemişsinizdir.

Bu neden yapılır? Çünkü içgüdülerimizden nasıl yararlanacaklarını biliyorlar!

9. Kahve gübre olarak çalışır

kahve

Kahve kalıntıları, yüksek nitrojen içeriği nedeniyle bahçeleri gübrelemek için kullanılabilir. Çekilmiş kahve ayrıca dünyaya iz mineralleri, örneğin fosfor ve potasyum sağlar.

Bir fincan kahve yaptıktan sonra kalıntıları atmamanızı öneririz… bitkileriniz için kullanmanız çok daha iyi olacaktır!


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.