Kalbimizi Paramparça Eden Ayrılık Türleri

Bizi çok derinden etkileyen ayrılıkların farklı türleri vardır ancak her zaman başımızı dik tutup yolumuza devam etmeliyiz çünkü sadece kendimizi mutlu etmeye ihtiyacımız vardır.
Kalbimizi Paramparça Eden Ayrılık Türleri

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Her ayrılık acı vericidir ve herkes acıların üstesinden gelmeyi ve ileriye bakmayı öğrenmek zorundadır. Bununla birlikte, ayrılığın bazı türleri diğerlerine göre daha fazla acı vericidir. Bu yazımızda, kalpleri paramparça eden ayrılık türlerinden bahsedeceğiz.

Zaman içerisinde kötüleşen ilişkiler er ya da geç çiftlerin ayrılık kararı almasına neden oluyor çünkü artık kişiler arasında aşk veya tutku kalmıyor. İlişki, arkadaşlık haline gelebiliyor ve partnerlerden biri diğerini aldatabiliyor.

Aslında, karşılıklı olarak karar verilen ayrılıklar oldukça doğaldır. Çiftlerin arasındaki bağlar zamanla güçsüzleşir ve sonra da tamamen kopma noktasına gelir.

Bununla birlikte, çiftlerin arasında oluşan güven eksikliğinden dolayı ayrılık oldukça acı verici olabilir.

Ne tür ayrılıklar bizi bu şekilde yaralar?

Terk edilmek

gün batımında oturan çift

Bu, en yaygın ayrılık türlerinden bir tanesidir. Bir gün, partneriniz gelip size ayrılmak istediğini söyler ve o anda dünyanız başınıza yıkılır. Bunu hiç beklemiyordunuz değil mi?

Açıkçası, siz öyle düşünseniz de bu karar o kadar da beklenmedik bir anda gelmez. Her zaman görmek istemediğiniz ve reddettiğiniz şeyler olsa da sonuç bellidir.

Partnerinizin sizi terk etme sebepleri aşağıdakilerden bir tanesi olabilir:

  •  Başka birisi ile tanışmış ve ona aşık olmuş olabilir.
  •  Aranızdaki aşk bitmiş olabilir ve bu da arkadaştan öte bir ilişki sürdürmeyi zorlaştırabilir.
  •  Partnerlerden bir tanesi diğerinin beklentilerini karşılamıyordur. Örneğin, biri çocuk isterken diğeri istemiyor olabilir. Bu çiftler arasında soruna neden olur.
  •  Partnerlerden bir tanesi sadakatsizdir ve saygısızca davranır.

Gördüğünüz gibi, bir kişinin ilişkiye son vermek istemesinin pek çok farklı sebebi olabilir.

Bu yazımızı da okuyun: Sadakatsizliğe Nasıl Tepki Vermeli?

Bununla birlikte, aşk ve tutku eksikliğinden kaynaklanan ve kalbinizi param parça eden bu tür bir ayrılık, partnerlerden yalnızca bir tanesinde meydana gelen duygu değişimlerinin bir sonucudur.

Partnerlerden bir tanesi hala aşıkken ve çabalarken, diğer partner sebep her ne olursa olsun isteğini kaybetmiş olabiliyor. Ayrıca, bu kişinin ilişkiye başlarken de yoğun duygular içerisinde olmaması da ihtimallerden bir tanesi. Böyle bir durumda da, zaman içerisinde ilişki bitiyor.

camdan bakan kadın

Bütün bunlar terk edilen kişide kalp kırıklığına neden oluyor. Ne kadar acı verici olsa da, ilişkinizin bitmesi aslında sizin için iyi bir şeydir çünkü bu sayede önünüze bakmayı öğrenirsiniz.

İlişkide duygusal bağımlılık olması

“Bir tarafın terk ettiği” ayrılıkların yanı sıra, kişilerin duygusal bağımlılıkları yüzünden acı çektikleri ayrılıklar da vardır.

Duygusal bağımlılık, sevginin ne olduğuna dair yanlış algılara sebep olabilir. Kişinin partnerine bağımlı olması, kendi özgüvensizliğinden kaynaklanır. Eğer kişinin mutluluğu partnerine bağlıysa ve o olmadan kendisini bir hiç olarak görüyorsa, bu büyük bir sorundur.

Duygusal bağımlılıktan muzdarip olduğunuzda, bunu sevgiyle karıştırmamak gerekir. Duygusal bağımlılık, hayatı anlamlı hale getiren biriyle olma ihtiyacıdır.

Bu yüzden, ilişki bittiğinde duygusal bağımlılık hisseden kişi kendisini boşluğa düşmüş hisseder. Hayatı anlamını yitirmiştir ve bu yüzden de daha önceki ilişkisinin üstesinden gelemeden yeni bir ilişkiye başlama ihtiyacı hisseder.

merdivende oturan kadın

Bu, ayrılığın onu etkilemediği anlamına gelmez. Aksine, başka bir ilişkiye başlayarak acılarını görmezden gelmeye çalışırlar. Bununla birlikte, yara hala oradadır çünkü kalpleri kırılmıştır.

İlişkinin bitmesindeki sebep partnerinizin sizi terk etmesi de olsa, duygusal bir bağımlılık da olsa, kalbiniz binlerce parçaya ayrılır. Bununla birlikte, ayrılık bazen hayatınızın sona erdiğini hissettirse de, er ya da geç yolunuza devam edebildiğinizi görürsünüz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Collins, T. J., & Gillath, O. (2012). Attachment, breakup strategies, and associated outcomes: The effects of security enhancement on the selection of breakup strategies. Journal of Research in Personality, 46(2), 210-222.
  • De Smet, O., Loeys, T., & Buysse, A. (2012). Post-breakup unwanted pursuit: A refined analysis of the role of romantic relationship characteristics. Journal of Family Violence, 27(5), 437-452.
  • Sprecher, S., Zimmerman, C., & Abrahams, E. M. (2010). Choosing compassionate strategies to end a relationship. Social Psychology.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.