Kalın Bağırsak İltihabına Karşı 6 Doğal Tarif

Havucun kalın bağırsak için ne kadar faydalı olduğunu biliyor musunuz? Havuç lifli yapısı ve içeriğindeki iltihap karşıtı maddelerle ağrıyı azaltır ve halsizlik hissini yok eder. Daha fazlası yazının devamında!
Kalın Bağırsak İltihabına Karşı 6 Doğal Tarif

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Kalın bağırsak iltihabı, kalın bağırsak ve rektumda meydana gelen aşırı yangı ve iltihaplanmadır. Bağırsağın en aşağısında yer alan bu kısımda, bağırsağı kaplayan mukusta değişiklikler oluşur. Buna karşılık, yoğun ağrı ve ishali de kapsayan negatif reaksiyonlar zinciri meydana gelir.

Bu hastalık ara sıra oluşur ve hemen fark edilmez. Yine de pek çok insan, kronik olduğu ve tekrar ettiği gerekçesiyle tıbbi yardım almaya mecbur kalır.

Genel kanıya göre hastaların yüzde 60’ını kadınlar oluşturuyor. Bu hastaların çoğu 40 yaşın altında.

Şimdiye kadar hastalığın kesin sebebi bulunamadı. Ancak uzmanlara göre yeme alışkanlıkları, genetik faktörler ve bazı tedavilerin doğurduğu sonuçlar en önemli etkenler.

Neyse ki, yan etkisi olmayan doğal tedaviler de mevcut. Bu doğal tedavilerle, başka komplikasyonlar oluşmadan semptomları hafifletmek mümkün.

Bu yazıda, kalın bağırsak iltihabına karşı uygulayabileceğiniz 6 en iyi doğal tarifi bulabilirsiniz.

Kalın bağırsak iltihabı ile savaşan 6 doğal tarif

1. Doğal yoğurt

tahta kasede doğal yoğurt
Yoğurt yemek en iyi kalın bağırsak iltihabı tedavilerinden biridir. Yoğurt, içindeki canlı bakteriler sayesinde PH dengesini düzenleyerek kalın bağırsağı güçlendirir.

Bu tip bakteriler, vücudun bu kısmında barınan zararlı maddelerin yok edilmesini sağlayan laktik asitin üretim sürecine katkı sağlarlar. Böylece bağışıklık sistemine destek olurlar. Bunu yapmalarının nedeni, vücudu istila eden enfeksiyöz etkenlere tepki göstermeleridir.

Nasıl yapılır?

  • Her gün bir kase yoğurt yiyin.
  • Yoğurdu içeceklerinize, meyve ve sebzelere katın.

2. Patates suyu

Patatesteki alkalin, ülserli kalın bağırsak iltihabı ve ishalle mücadele etmede oldukça etkilidir.

Patates suyu, bağırsak aktivitelerini geliştirmeye yarayan lifler ve nişasta açısından oldukça zengindir. Böylece bağırsak hassasiyetini kontrol eder. Karın ağrısını azaltır; gaz ve asit birikimini önler.

Nasıl yapılır?

  • Çiğ patatesi rendeleyip süzün ve suyunu için.
  • Günde 2-3 kez içebilirsiniz.

3. Pirinç suyu

bir kase pirinç bir bardak pirinç suyu
Pirincin mevsimi yoktur. Bağırsaktaki pH dengesini düzenleyen bu doğal probiyotiği her zaman tüketebilirsiniz.

İçindeki nişasta, bağırsak hassasiyetini azaltır. Sağlıklı bakterilerin artışıyla hazımsızlık ve gaz gibi semptomları önlemeye yardımcı olur.

Vitamin ve mineral içeriği sayesinde ishal ile kaybedilen besleyici maddeleri telafi etmek için en iyi yoldur.

Nasıl yapılır?

  • İki yemek kaşığı pirinci bir demlik suda kaynatın. Kaynadığında altını kapatıp kenara bırakın.
  • İçmek için uygun sıcaklığa geldiğinde süzün ve günde 1-2 bardak için.

4. Keten tohumu suyu

Keten tohumu (köftün olarak da bilinir) doğal lifler barındırır ve bağırsak problemlerini gidermek için oldukça yararlı maddeler içerir.

Yağ asitleri ve antioksidanlarla birlikte bulunan besin maddeleri iltihabı azaltır ve atıkların optimal bir şekilde yok edilmesini sağlarlar.

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı keten tohumu
  • 1 bardak su

Nasıl yapılır?

  • 1 yemek kaşığı keten tohumunu 1 bardak suya koyup bir gece bekletin.
  • Ertesi gün jelatinimsi yapıya ulaşan karışımı süzüp için.
  • Semptomlar tamamen geçene kadar her gün bir bardak içebilirsiniz.

5. Havuç

kasede doğranmış havuç
Havuç lif bakımından zengindir ve iltihap önleyici özelliği olan bileşenler içerir. Bağırsaktaki ağrı ve hassasiyeti giderir. Probiyotik yapısı sayesinde bağırsakları koruyan bakterileri besler.

İçerdiği besleyiciler, vücudun ishal ve kusma koşullarına duyarlılığını önlemeye yardımcı olur.

Nasıl yapılır?

  • Havuçları sıkacak kullanarak sıkın.
  • Suda tuz ilave etmeden kaynatıp, yumuşayınca püre haline de getirebilirsiniz.
  • Bağırsak iltihabı geçene kadar her gün tüketin.

6. Muz

Muzda pektin adı verilen lifler mevcuttur. Bağırsak tarafından emildiğinde pH dengesini düzenleyerek ishal veya kabız olma riskini ortadan kaldırırlar. 

Ayrıca içerdiği potasyum ve magnezyumla kalın bağırsak iltihabı tedavisi için en iyi şey olan elektrolitlerin vücutta dengelenmesini sağlar.

Malzemeler

  • 1 adet muz
  • 1 çay kaşığı bal

Hazırlanışı

  • Muzu ezip bal ile karıştırın.
  • Muzu içeceklerinize karıştırabilir veya gün içinde katı olarak da tüketebilirsiniz.

Kalın bağırsak iltihabından şikayetçi misiniz? Saydığımız doğal tariflerden birini seçip bu baş belası hastalıktan kurtulun!

 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ke F, Yadav PK, Ju LZ. Herbal medicine in the treatment of ulcerative colitis. Saudi J Gastroenterol. 2012;18(1):3–10. doi:10.4103/1319-3767.91726
  • Huertas, R. A. P. (2013). Yogur en la salud humana. Revista Lasallista de Investigacion.
  • Martinchik, A. N., Baturin, A. K., Zubtsov, V. V, & Molofeev, V. I. (2012). [Nutritional value and functional properties of flaxseed]. Voprosy Pitaniia.
  • Fallahzadeh H, Jalali A, Momayyezi M, Bazm S. Effect of Carrot Intake in the Prevention of Gastric Cancer: A Meta-Analysis. J Gastric Cancer. 2015;15(4):256–261. doi:10.5230/jgc.2015.15.4.256
  • Sharma KD, Karki S, Thakur NS, Attri S. Chemical composition, functional properties and processing of carrot-a review. J Food Sci Technol. 2012;49(1):22–32. doi:10.1007/s13197-011-0310-7
  • Wong C, Harris PJ, Ferguson LR. Potential Benefits of Dietary Fibre Intervention in Inflammatory Bowel Disease. Int J Mol Sci. 2016;17(6):919. Published 2016 Jun 14. doi:10.3390/ijms17060919

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.