Kas Ağrısı Neden Olur? 6 Farklı Sebep

Kas ağrısı mı çekiyorsunuz? Vücudunuzun size neler söylüyor olabileceğini bu yazı ile öğrenin!
Kas Ağrısı Neden Olur? 6 Farklı Sebep

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Kas kullanımı, güç ya da hareket isteyen tüm aktivitelerde gereklidir. Bir şey ters gittiğinde ise kaslarınız daha ciddi problemlerden korunmanızı sağlayan uyarı sinyalleri gönderirler. Bu sinyaller kas ağrısı olarak kendini belli eder.

Her gün yaptığınız tüm hareketler kaslarınızın kasılmasına sebep olur. Kas sisteminiz, kemikleriniz ile birlikte vücudunuzu destekleyen toplamda 650’den fazla kastan oluşur. Kaslarınız metabolik aktiviteleriniz ile büyük ölçüde bağlantılıdır ve siz hiçbir şey yapmıyorken bile kalori yakmaya devam eder.

Çoğu insan ciddiye almasa da kas ağrısı size sağlığınızla ilgili önemli bilgiler vermektedir. Yazımızda ne tür problemlerden ötürü kaslarınızda ağrı hissediyor olabileceğinize değineceğiz.

1. Elektrolit dengesizliğiniz olabilir

kas ağrısı

Elektrolit dengesizlikleri genellikle atletlerde ve beden gücüyle çalışan insanlarda görülür. Bu aktiviteler süresince yaşanan aşırı terleme, sonunda dengesizliklere de yol açabilecek mineral tuzların kaybı anlamına gelir.

Su içerek sıvı kaybını dengeleseniz bile mineral kaybını da sağlıklı yemekler yiyerek ve besleyici içecekler tüketerek engellemelisiniz. Bunu ihmal etmek sakatlanma riskinizin artmasına, kramp ve ağrılara sebep olur.

Şu yazıya da gözatabilirsiniz: Yağ Kaybederken Kaslarınızı Kuvvetlendirin

2. Kasınız yırtılmış olabilir

Belirli hareketleri yaparken yaşadığınız ani acı genellikle kas yırtılması yaşadığınız anlamına gelir. Vücut çalıştıktan sonra yaşadığınız normal kas ağrılarının aksine bu ağrı, ani bir şekilde ve sadece belli hareketleri yaparken meydana gelir.

Yırtılmanın ciddiyetine bağlı olarak ağrının yoğunluğu da değişkenlik gösterir fakat genellikle kendinizi zorladığınızda daha da kötüye gider.

3. Bağışıklık sisteminiz zayıflamış olabilir

bağışıklık sistemi

Ağrı ve kaslarda zayıflama, bağışıklık sistemindeki düşüşün ilk işaretleridir. Bağışıklık sisteminiz hastalığa sebep olan etkenlerle yeterince savaşamadığında kaslarınızda genellikle yorgunluk hissi olur.

Sebepsiz yere kas ağrısı hissederseniz bu hasta olmak üzere olduğunuz anlamına gelebilir. Bunun sebebi vücudunuzun kaslarınızı da etkileyen ve iltihapla savaşan mekanizmalarını virüse saldırmak için kullanmaya başlamasıdır.

4. Susuz kalmış olabilirsiniz

Su içmek için yüzlerce sebep olmasına rağmen birçok insan hala yeterince su tüketmiyor. Canlandırıcı özelliklere sahip bu sıvı, vücudunuzdaki çoğu yaşamsal faaliyette rol alır ve kas sistemi de bunlardan biridir.

Su, kas dokularının yeterli hücresel oksijeni alabilmesi için gereklidir. Yeterince içmediğinizde, kaslarınıza kramp girme ihtimali artar. Bu semptomun birçok olası ihtimali olsa da susuz kalmak da oldukça güçlü ihtimallerden biridir.

5. Dinlenmeye ihtiyacınız olabilir

uyuyan kadın

Yüksek yoğunluklu antrenman boyunca kaslarınızda kendisini ağrı ile gösteren mikro boyutta yırtıklar oluşur. Bu yırtıklar iyileşirken yeterli ve uygun şekilde beslenirseniz kas kütleniz artmış olur.

Fakat bu sürecin doğru şekilde işlemesi için vücudunuz dinlenmeye de ihtiyaç duyar. Eğer ağrıya rağmen vücut çalışmaya devam ederseniz sakatlanabilirsiniz ve hareketliliğiniz ile gücünüz ciddi şekilde etkilenebilir.

Şu yazıyı da okumanızı tavsiye ediyoruz: Daha İyi Bir Uyku İçin Doğal Çözümler

6. Kansızlık yaşıyor olabilirsiniz

Karıncalanmalar, gece giren kramplar ve kaslarda zayıflık kansızlığı işaret eden semptomlardan bazılarıdır. Bu hastalık, vücudunuzun oksijen taşıyan dokularında azalmaya sebep olan düşük kırmızı kan hücresi üretimi anlamına gelir ve bu durum kaslarınızı da etkiler.

Kansızlık, demir eksikliği ile ilişkilendirilse de başka önemli besin maddelerinin düşüklüğünden de kaynaklanabilir. Demir ve esansiyel amino asitler bakımından zengin gıdalarla beslenmek tedaviye yardımcı olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Noonan TJ, Garrett WE Jr. Muscle strain injury: diagnosis and treatment. J Am Acad Orthop Surg. 1999 Jul-Aug;7(4):262-9.
  • Kwiecien SY, McHugh MP. The cold truth: the role of cryotherapy in the treatment of injury and recovery from exercise. Eur J Appl Physiol. 2021 Aug;121(8):2125-2142.
  • Lanier JB, Park JJ, Callahan RC. Anemia in Older Adults. Am Fam Physician. 2018 Oct 1;98(7):437-442.
  • Shieh PB. Muscular dystrophies and other genetic myopathies. Neurol Clin. 2013 Nov;31(4):1009-29.
  • Dimachkie MM, Barohn RJ. Myopathies. Neurol Clin. 2014 Aug;32(3):xiii-xiv.
  • Shapiro F, Specht L. The diagnosis and orthopaedic treatment of inherited muscular diseases of childhood. J Bone Joint Surg Am. 1993 Mar;75(3):439-54.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.