Kilo Verebilmek İçin Günde Kaç Öğün Yemek Yenmeli?

Kilo Verebilmek İçin Günde Kaç Öğün Yemek Yenmeli?

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Günde kaç öğün yemek yemelisiniz: Üç mü, beş mi, altı mı? Bugün beslenme dünyasındaki en tartışmalı konulardan biri budur. Diyetisyenler ve beslenme uzmanları pek çok farklı beslenme programı oluşturabilirler. Peki, kilo vermek isteyenler için en iyi program hangisidir?

Bugünlerde en çok konuşulan konulardan biri bir günde kaç öğün yemek yenmesinin doğru olacağı. Bu konu sanki beslenme alanındaki en önemli konuymuş gibi bu alanda uzman olan pek çok kişi tarafından devamlı tartışılıyor.

Bir dereceye kadar önemli olduğu doğru ancak bu alanda uzmanlaşmış kişilere göre konu sandığımızdan çok daha karmaşık. Konuyla ilgili kesin bir görüş birliğine varılmamış olsa da beslenme uzmanları bugünlerde günde 5 veya 6 öğün yenmesini tavsiye ediyorlar.

Çok sayıda öğün metabolizmayı hızlandırıyor

Günde beş veya altı öğün yemenin pek çok avantajı olduğu kesin. Bunlardan ilki metabolizmayı hızlandırması. Daha hızlı bir metabolizma yağ birikmesini önler. Uzun süre hiçbir şey yemediğinizde yağ birikmeye başlar.

Başka bir deyişle fazla miktarda yiyecek içeren birkaç öğün tüketmek vücudun yağ depolamasına neden olur. Bu, vücudun yemek bulamama gibi bir durumda kullanmak için enerji depoladığı bir mekanizmadır.

Öte yandan sık sık yemek yediğinizde insülin üretimi daha iyi düzenlenir. Enerji tüketildiği ve gün içinde sık sık yenilendiği için yağ birikmez. Bu da kilo vermenin ve sağlıklı olmanın anahtarıdır. Bir de egzersiz yapmayı unutmayın, yeter.

Atıştırma isteğini kontrol altında tutmak

sofrada oturan üzgün kadın

Gün içinde zaman zaman bir şeyler atıştırma isteği duymamız sağlıklı bir şekilde beslenmemizi zorlaştırır. Diyete girdiğinizde, kilo vermeye çalışırken canınız bazı şeyleri yemeyi daha fazla isteyebilir. Sonuçta hüsrana uğrayıp sağlıksız yemek yeme alışkanlıklarınıza geri dönebilirsiniz.

Bazen gerçekten açlık hissettiğiniz için bazen de sıkıntıdan bir şeyler atıştırmak istersiniz. Gün içinde az ama sık yemek yemek “duygusal açlığı” azaltabilir. Hatta sık sık bir şeyler yiyeceğiniz yeni beslenme programınız katı diyetler gibi değildir; arada bir bir şeyler atıştırmanız mümkündür.

Besinsel açıdan bakıldığında meyve ve tavuk gibi protein kaynağı yiyecekler bir şeyler atıştırma isteğiyle savaşma konusunda oldukça etkili olabilirler. Amaç karnınızı tıka basa yiyecekle doldurmadan tok hissetmenize yardımcı olmaktır.

Günde kaç öğün yenmeli? Önemli olan tek soru bu değil

salata yiyen mutlu kadın

Gün içinde sık sık yemeniz önerilir ancak bu hiçbir şeyi garanti ettiğiniz anlamına gelmez. Hatta bol miktarda yiyecek içeren üç ana öğünün yanı sıra ara öğünlerde de bir şeyler yiyen kişiler kilo almaya daha fazla meyillidirler. Bu yüzden günde üç kereden fazla yemek yiyen biri kesin kilo verecek diye bir şart yoktur.

Önemli olan sık ama az yemek yemektir. Porsiyonlar küçük olmalıdır. Ayrıca günün belli zamanları karbonhidrat yemek için daha iyidir. Onların dışındaki zamanlarda karbonhidrat tüketmekten kaçınmalısınız.

Amaç sağlığınız için zararlı olan yiyecekleri yemeyi bırakmanızı sağlamaktır. Porsiyonlarınıza dikkat edin, bol sebze ve meyve yemeye özen gösterin, doymuş yağlardan ve şekerden uzak durun. Bunlar, kilo vermek için edinmeniz gereken temel prensiplerdir.

Doğru yiyecekleri tercih ederek kilo verin

elmalar mezura tartı

Gerçekten de metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olan bazı yiyecekler vardır. Örneğin tavukta vücuttaki yağ miktarını düşürmeye yardımcı olan proteinler mevcuttur. Sporcular bunu bilir. Yumurta da benzer bir etki yapar.

Elma, greyfurt, brokoli ve marul gibi meyveler ve sebzeler de bu konuda yardımcı olurlar. Kahve, yeşil çay ve protein karışımları (şekersiz) oldukça sağlıklı seçeneklerdir. Bu yiyeceklerin hepsi kas kütlesinin gelişimini desteklerler.

Sık sık yemek yenen diyetlerde bu tür yiyeceklerin tüketilmesi önerilir. Gördüğünüz gibi kilo vermek yalnızca günde kaç öğün yediğinize değil, bu öğünlerde yediğiniz yiyeceklerin miktarına ve kalitesine bağlıdır.

Elbette, her şey görecelidir

mezura tartı elma kahvaltılık gevrek

Günde altı öğün yemek yemek bugünlerde popülarite kazanmış bir görüş olsa da herkesin vücudunun farklı olduğunu da unutmamalıyız. En iyisi diyet yapmaya başlamadan önce bir beslenme uzmanıyla konuşmak olacaktır. Onlar size uygun yöntemi seçmeniz için yardımcı olacaklardır.

Unutmayın; metabolizmanızı hızlandırmak için egzersiz alışkanlığı edinmekten iyisi yoktur. En iyi sonuçları elde etmek için temel egzersizler ağırlık kaldırma ve kardiyodur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Saltiel AR, Olefsky JM. Inflammatory mechanisms linking obesity and metabolic disease. J Clin Invest. 2017 Jan 3;127(1):1-4.
  • Rajan TM, Menon V. Psychiatric disorders and obesity: A review of association studies. J Postgrad Med. 2017 Jul-Sep;63(3):182-190
  • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.