Kolit Rahatsızlığından Muzdaripseniz Kaçınmanız Gereken 4 Şey

Kolit, duygusal durumunuza ve yaşam kalitenize dikkat etmenize ek olarak, büyük ölçüde ne yediğinize bağlı bir durumdur. Bu durumu kontrol etmenize ve önlemenize yardımcı olacak önerilerimizi bugün okumaya çalışın.
Kolit Rahatsızlığından Muzdaripseniz Kaçınmanız Gereken 4 Şey
José Gerardo Rosciano Paganelli

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 03 Ocak, 2023

Kolit kalın bağırsağın veya kolonun enflamasyonudur. Kalabalık şehirlerde yaşayan ve yüksek stres seviyesinde olan insanlar arasında çok yaygın bir rahatsızlıktır.

Kolit semptomlarının tedavisi söz konusu olduğunda, hem bu sıkıntıdan kurtulmak hem de oluşmasını tamamen önlemek için gıda önemli bir faktördür.

Yüksek stres, hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olmak ve sağlıksız yiyecekleri (fast food, gazlı içecekler, baharatlar) tüketmek, bu durumun gelişmesine yol açabilir.

Kolit semptomları

Kolitin tipik belirtileri vardır, aşağıdakiler de bunlara dahildir:

  • Karın ağrısı ve şişkinlik,
  • Kanlı dışkı,
  • Titreme ve üşüme,
  • Dehidrasyon,
  • İshal,
  • Ateş.

Kolitten muzdaripseniz kaçınmanız gereken şeyler

1. Bazı gıdalar

türk kahvesi

Belli yiyeceklerden kaçınmak, bu durumun tam iyileşmesi ve kolonda uzun süreli hasarın önlenmesi için gereklidir. Yağlı yiyecekler bağırsak kasılmalarını tetikleyebilir ve tüm vücudunuzda olumsuz bir reaksiyona neden olabilir.

  • Kızarmış yiyeceklerden, yağlı etlerden ve fast fooddan uzak durmanız gerekir.
  • Kolit geçirdikten sonra bir süre süt ürünlerinden de kaçınmalısınız.
  • Eğer bağırsak problemleriniz varsa, çay ve kahve gibi iritasyona sebep olabilen içeceklerden kaçının.

Bunun yerine, vücudunuza daha hızlı bir şekilde detoks yapmanıza yardımcı olacak limonlu su veya bitkisel çaylar gibi içecekler seçin.

2. Stresli durumlar

Duygusal bozukluklar aktiviteyi artırır ve kolonun işlevini değiştirir. Bunlara, sinirsel kolitin primer semptomları olan ishal veya kabızlık eşlik edebilir.

Evinizde veya iş yerinizde stresi yönetmek, semptomlarınızın kötüleşmesini önlemek için çok önemlidir.

3. Hareketsiz bir yaşam tarzı

boyun tutulması

Uzmanlar, hareketsiz yaşayan insanların kolit geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu söylüyor. Bu nedenle stres ve kaygı yönetiminiz için de, her gün biraz egzersiz yapmak iyi bir fikirdir.

Yürüyüş yapmak, bisiklete binmek, yüzmek ya da başka aktiviteler iyi bir fikirdir, ancak bu konuda tutarlı olduğunuzdan emin olun.

Ayrıca bakınız: Bağırsak Parazitlerini Yok Etmek için 5 İpucu

4. Kendi kendini tedavi

Karında şişkinlik, ağrı veya dışkıda değişkenlikler, örneğin günde üç kez ishal olmak veya kabızlık gibi herhangi bir semptomunuz varsa doktorunuzu ziyaret edin.

İlaç almaktan kaçının çünkü başka durumların semptomları da kolite benzeyebilir ve durumunuzu daha da kötüleştirebilir.

Kolit için uygun diyet ve yiyecekler

Günde küçük porsiyonlarda 5-6 öğün yiyin ve güne enerji dolu başlamak istiyorsanız asla kahvaltıyı atlamayın. Su, elma suyu, et suyu ve smoothie içeren sıvı bir diyet deneyebilirsiniz.

Kahvaltı

kolit rahatsızlığına karşı sağlıklı beslenme
  • Bir bardak yağsız süt, birkaç dilim kızarmış ekmek, bir dilim jambon ya da az yağlı hindi çok iyi bir seçenektir.
  • Bir başka seçenek ise mısır gevreği ile düşük yağlı yoğurttur.
  • Üçüncü bir seçenek, bir bardak çay ve taze, tercihen düşük yağlı peynirli tam buğday tostı olabilir.

Kahvaltıda meyve yemek istiyorsanız, en iyi seçenekler papaya, elma, armut, muz, şeftali veya kavundur. Çok asitli oldukları ve sindirimi yavaşlatacakları için portakal, kivi, çilek ve guavadan kaçının.

Öğle yemeği

Izgara veya fırında pişmiş tavuklu yeşil salata, su teresi ve bir çay kaşığı zeytinyağı ile terbiyeli çiğ ıspanağı deneyin. Yanında da bir dilim kızarmış tost ekmeği yiyebilirsiniz.

Akşam yemeği

Zeytinyağlı makarnaları deneyin. İkinci seçenek olarak, bir bardak az yağlı sade yoğurt veya bir kaşık bal ile bir parça taze peynir yiyin.

Bu, kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği için örnek bir diyettir, ancak her öğün arasına aperatifler de ekleyebilirsiniz, böylece hiçbir şey yemeden çok uzun süre durmazsınız.

Öğünler arası aperatifler

  • Bir bardak şekersiz meyve suyu.
  • Bir parça meyve – muz, elma ya da armut.
  • Bir bardak çay ve iki dilim kızarmış ekmek.

Her hafta bu diyeti deneyebilirsiniz, ancak meyve, sebze, pişmiş makarna, pirinç, tavuk veya et, patates ve tam tahıllı ekmek gibi diğer yiyecekleri de düşünmelisiniz.

İsterseniz yemeklerinizi karıştırabilir ve her türlü salatayı yapabilirsiniz. Bu diyet, kolitiniz olduğunda yiyebileceğiniz yiyecekler için bir rehberdir.

Diğer öneriler

  • Günde en az iki litre su veya doğal meyve suyu alın.
  • Yemeğinizi iyice çiğneyin. Yemeği sindirmek için zaman verin.
  • Sabit bir yeme programına sahip olun ve bağırsak hareketlerinizi acele ettirmeyin.
  • Kabızlık yaşarsanız, doktorunuz tarafından reçete edilmedikçe, laksatif kullanmaktan kaçının.

Bu önerileri uygularsanız, sağlıklı bir yaşam tarzı edinip, dengeli beslenmeyi sürdürürseniz, bu durumu iyileştirebilir veya hatta önleyebilirsiniz.

Alışkanlıklarınızı değiştirin ve sağlığınıza dikkat edin!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.