Kompulsif Alışveriş Hastalığının Ardındaki Gerçek Nedir?

Kompulsif alışveriş hastaları, içlerindeki boşluğu para harcayarak ve ihtiyaç duymadıkları eşya ve kıyafetleri satın alarak doldurmaya çalışırlar. Buradaki sorun içlerindeki boşluğu asla dolduramamalarıdır.
Kompulsif Alışveriş Hastalığının Ardındaki Gerçek Nedir?

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Kompulsif alışveriş hastalığı olanlar asla kullanmayacakları, pek çoğu gereksiz olan şeyleri hiç düşünmeden satın almak için dışarı çıkan insanlardır. Bu şekilde, artık kullanmadıkları çeşitli nesneleri ya da kıyafetleri evde biriktirirler çünkü bu eşyaları kullanmaktan değil satın almış olmaktan zevk alırlar.

Kompulsif alışveriş hastalarının, paralarını nasıl düzgün bir şekilde yönetebileceklerini bilmeyen insanlar olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak aslında bu davranışın arkasında acı çekmekte olan insanlar olabilir.

Kompulsif alışveriş hastalığının ardındaki gizli acı

Kompulsif alışveriş hastalığı olan kişiler alışverişi bir kaçış yolu olarak görürler. Bu sayede içlerindeki boşluğu doldurabilirler. Moralleri bozulduğunda veya kötü bir şey yaşadıklarında alışveriş yaparak kendilerini rahatlatırlar.

Bu, daha sonra ortaya çıkacak suçluluk duygusunu düşünmeden yapılan bir eylemdir. Aslında pek çok kompulsif alışveriş hastası, bu davranışın durumlarını iyileştirmeye yardımcı olmadığını kabul etmektedir. Çoğu, evlerinde pek çok işe yaramaz eşya olmasının olumsuz sonuçlarının ve cüzdanlarında çok az para kaldığının farkındadır.

Bazen, bu hastalık sonradan unutulacak geçici bir durumdur. Ancak bazen de çok uzun zaman sürebilir ve kişilerin kendi içerisinde çözemediği acılarının üstünü örtebilir.

Kompulsif alışveriş hastalığı olan kişiler ne yapmalıdır? Bir profesyonelden yardım alamıyorsanız ya da almak istemiyorsanız, sorunu çözmek için içinize dönmeniz gerekir. Bu hastalığa neden olan şeyin ne olduğunu keşfetmeye çalışın ve onu çözün.

Bununla birlikte, en büyük problem, sizi inciten şeyle yüzleşmenin çok acı olmasıdır. Bu nedenle sürekli olarak alışveriş yaparak bu yüzleşmeden mümkün olduğunca kaçmaya çalışıyorsunuz. sürekli olarak alışverişten kurtulmaya çalıştığınız anlamına geliyor.

Kompulsif alışveriş hastası mısınız?

düşünen kadın

Kompulsif alışveriş hastası olup olmadığınızı ya da bu hastalıktan muzdarip bir tanıdığınız olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Bunu anlamak için, aşağıda kompulsif alışveriş hastası olan insanların birkaç ortak özelliğinden bahsedeceğiz.

1. Asla kullanmayacakları şeyler satın alırlar

Yukarıda belirttiğimiz gibi, kompulsif alışveriş hastalığı olan kişiler genellikle ihtiyaç duymadıkları bir sürü şey satın alırlar. Bu satın alınanların unutulması ve asla kullanılmaması normaldir.

Yaşadığımız tüketici toplum, reklamlar sayesinde en yeni modelleri ve ihtiyaç duyulmayan şeyleri bile çok iyi bir biçimde tanıtıyor. Bu akıllı teknikler, alışveriş yapmayı çok daha kolay hale getiriyor.

2. Paraları bitene kadar harcarlar

Tıpkı borç batağına düşene kadar parasını harcamaya devam eden bir kumarbaz gibi, kompulsif alışveriş hastaları da paralarını bitirene kadar durmazlar.

Hatta, kredi kartları varsa bu durum daha da ciddileşebilir. Daha sonrasında ödeyemedikleri borçlar yüzünden sıkıntı yaşayabilirler.

3. İndirimler alışverişe teşvik eder

Reklamların kompulsif alışveriş hastalarını bir şeyler satın almaya teşvik etmesi gibi indirimler de bu kişiler için oldukça cezbedicidir. İnsanlar indirim zamanları genellikle daha fazla para harcar.

Satın aldıkları sayısız giyim eşyası, aksesuar ve diğer şeyler göz önüne alındığında, indirim sayesinde tasarruf edilen miktar toplam miktara göre oldukça az kalacaktır.

Bunu anlamak kolay olmasa da kompulsif alışveriş hastalarının özgüvenleri oldukça düşüktür. Bu kişiler ara sıra depresyondan muzdarip olabilirler. Bu nedenle, bu hastalığın kişiye zarar veren semptomlarını tanımak oldukça önemlidir.

Kompulsif alışveriş hastaları bir şeyler satın alma fikrinden çok hoşlanır ancak bunun ardından özgüvenleri oldukça düşer çünkü ne yaptıklarını ve paralarının azaldığını bilirler. Buna rağmen kendilerini durduramazlar çünkü bu dürtüsel bir davranıştır. Çoğu kez, kafalarını kurcalayan derin bir acıyı örtbas etmek için bu yönteme başvururlar.

Her ne kadar zor ve acı verici olsa da kendinizi kontrol etmeyi bilmelisiniz. Görmemek için gözlerinizi kapasanız bile, size acı çektiren her şey orada kalmaya devam eder.

Artık sorunlarınızla yüzleşmek için güçlü olma ve bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatma zamanı!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Lejoyeux, M., & Weinstein, A. (2010). Compulsive buying. The American Journal of Drug and Alcohol Abuse, 36(5), 248-253.
  • Müller, A., Mitchell, J. E., & de Zwaan, M. (2015). Compulsive buying. The American Journal on Addictions, 24(2), 132-137.
  • Christenson, G. A., Faber, R. J., De Zwaan, M., Raymond, N. C., Specker, S. M., Ekern, M. D., … & Eckert, E. D. (1994). Compulsive buying: descriptive characteristics and psychiatric comorbidity. The Journal of clinical psychiatry.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.