Konuşma Zorluğu Çeken Çocuklara Yardımcı Olacak 6 Egzersiz

Konuşma bozukluğu çeken çocuklar yetişkinlik dönemlerine ulaştıklarında kalıcı konuşma bozukluğu yaşayacaklar diye bir şey yoktur. Çocukların bu zorluğu aşmalarına yardımcı olacak bazı egzersizler vardır. Bu yazıda o egzersizleri bulabilirsiniz. 
Konuşma Zorluğu Çeken Çocuklara Yardımcı Olacak 6 Egzersiz

Tarafından yazılmıştır Daniela Colmenares

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Konuşma zorluğu çeken çocuklar hem ailelerinden hem de bir profesyonelden yardım almalılar. Zamanla gelişmelerinin ve ilerlemelerinin tek yolu budur.

Konuşma zorluğu nedeniyle bir çocukla dalga geçilmesine izin vermeyin. Her şeyden önce, çocuklarda dil gelişiminde gecikme demek illa ki gelişimlerinin diğer yönlerinde de sorun olduğu anlamına gelmez.

Bir çocuğun konuşma zorluğu çekmesi onun daha az zeki veya daha az yetenekli olduğu anlamına gelmez. Ayrıca bu tür dil problemleri genellikle sadece çocukluk döneminde görülür.

Buna inanmak zor olsa da, eksiksiz konuşma yeteneğine sahip gençler ve yetişkinler çocukluklarında konuşma güçlüğü çekmiş olabilirler. Ancak bu onların gelişimini kısıtlamamış, büyüdüklerinde tamamen normal bir yetişkinlik dönemi yaşamalarına engel olmamıştır.

Önemli olan konuşma zorluğu çeken çocuğa nasıl yardım edilmesi gerektiğini bilmektir.

Hangi egzersizler konuşma zorluğu çeken çocuklara yardımcı olabilir?

1. Kartlar

resimli kartlarla oynayan çocuk

Sesleri anlatan kartlar çocukların her bir heceyi doğru telaffuz etmesine yardımcı olabilir.

  • Bunu yapmanın en iyi yolu bu egzersizi bir oyuna çevirmek ve her bir sesi doğru çıkardığında çocuğu ödüllendirmektir.

2. Aynalama egzersizleri

Aynalama egzersizleri kelimeleri ve sesleri telaffuz etmekte zorlanan çocuklar için çok faydalıdır. Ayna, ağızlarını doğru bir şekilde hareket ettirmeleri ve kelimelerde yer alan her bir sesi çıkarabilmeleri için onlara yardımcı olur.

3. Tekrar etmek

Kelimeleri sürekli tekrar etmek konuşma zorluğu çeken çocukların faydalanabileceği en etkili egzersizlerden biridir.

  • Ancak bu tekrarlar yavaşça yapılmalıdır.
  • Bu sayede çocuk onları dinleyebilir ve tüm ses birimlerini duyabilir.

4. Çocuklarla konuşmak

bebeğiyle konuşmaya çalışan anne

Ebeveynler ve ailenin diğer üyeleri konuşmasında gecikme olan çocuklarla sık sık iletişim kurmalıdırlar. Böylece sözlü iletişim pekişir, çocuk yeni kelimeler duyma, onları öğrenme ve doğru bir şekilde kullanarak iletişim kurma fırsatı yakalar.

Bu yazıyı da bir göz atmak isteyebilirsiniz: Çocuklarınıza Mükemmel Değil Mutlu Olmayı Öğretin

5. Konuşma yeteneklerini güçlendirmek

Küçük çocukların konuşma yeteneklerini geliştirmek için en iyi yollardan biri, yalnızca kelimeyi doğru bir şekilde söylediklerinde onlara istediklerini vermektir. Elleriyle anlatmaya çalıştıklarında ise istediklerini yapmamak gerekir. Bu, çocuğu istediğini elde etmek için konuşmanın bir yolunu bulmaya çalışmaya iter.

6. Okumak

kitap okuyan anne ve küçük kızı

Okumak, bir çocuğun dil yeteneğini güçlendirmek için başvurulabilecek bir yöntemdir. Ne de olsa, okuyarak yeni kelimeler öğrenirler. Okuma sayesinde, cümleleri daha iyi bir şekilde kurmayı ve onlara zor gelen kelimeleri telaffuz etmeyi başarırlar. Ayrıca hikayeler yaratıcılıklarını ve hayal güçlerini geliştirmelerine de yardımcı olur.

Konuşma bozukluklarına nasıl tanı konur?

Ebeveynlerin karşılaştıkları en önemli zorluklardan biri çocuğun konuşma zorluğu çekip çekmediğini anlamaktır. Sonrasında da bir uzmana danışmaları gerekip gerekmediğine karar verirler. Ancak her çocuğun kendine göre bir konuşma gelişimi olduğunun altını çizmek önemlidir.

Çocuğun konuşma zorluğu çekip çekmediğini anlamaya yardımcı olacak bazı durumlar şöyle sıralanabilir:

  • 18 aylık olduğunda, çocuk tek bir kelime bile söylemediyse, eşyaları eliyle göstermiyorsa ve iletişim kurmaya niyeti yokmuş gibi görünüyorsa;
  • 18 aylık bir çocuk en çok 3 kelime olan basit yönlendirmeleri bile anlamıyorsa;
  • 2 yaşındaki bir çocuk sadece duyduğu kelimeleri tekrar ediyorsa ve ne söylediğini anlayamıyorsanız;
  • 3 yaşındaki bir çocuk çoğul ekini ekleyemiyor veya zamirleri kullanamıyorsa;
  • 4 yaşındaki bir çocuk sessiz harfleri yanlış telaffuz ediyorsa, burundan sesler çıkarıyorsa veya konuşurken fillerin çekimini yapmıyorsa

Çocuğu konuşma zorluğu çeken ailelere tavsiyeler

Öncelikle ebeveynler çocukların etrafındaki insanları dinleyerek ve onları taklit ederek konuşmayı öğrendiklerini akıllarından çıkarmamalılar. Bu yüzden onlarla bol bol konuşmak önemlidir. Onlarla konuşurken basit ve anlaşılır bir dil kullanın.

Emzirme sürecinde çocuklarla sözlü iletişim kurmaya zaman ayırmak önemlidir. İster inanın ister inanmayın bu dönem, onlara işaret dilini, sesleri ve jestleri taklit etmeyi öğretmeye başlamak için en iyi dönemdir.

Aynı şekilde, 6 aylık olduktan sonra, ebeveynler her gün onlara kitap okumalıdır. Resimli hikayeler dil gelişimini ilerletmek için idealdir. Banyo yaptırırken veya üstlerini değiştirirken dili kullanmaları ve konuşmaları için onları teşvik edin. Bu süreçler, objeleri, kıyafetleri ve vücudun organlarını isimlendirmek için ideal süreçlerdir.

Son olarak, ebeveynler ve çocuğun etrafındaki diğer insanlar hata yaptıklarında onlara gülmemelidir. Doğal olarak onlarla dalga geçilmesi, konuşma zorluğu çeken çocuklara psiko-duygusal açıdan önemli ölçüde zarar verebilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.