Cilt Kanseri için ABCDE Testi

ABCDE testi, cildinizdeki bir et beni veya bir noktanın melanom olup olmadığını tespit etmek için yapılan tanısal bir testtir. Şüphe durumunda, doktorunuza danışın.
Cilt Kanseri için ABCDE Testi

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

ABCDE testi dermatologlar tarafından kanserli olabilecek et beni ve cilt lezyonlarını analiz etmek için kullanılan bir tekniktir.

Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre, cilt kanseri üçüncü en yaygın kanser türü. Aynı çalışma, bu hastalığın temel olarak açık tenli insanları etkilediğini ve vakaların%90’ından fazlasında ultraviyole radyasyonunun doğrudan sorumlu olduğunu göstermektedir.

Bununla birlikte, kendi kendinizi muayene etmeniz ve yıllık kontroller gibi önleyici alışkanlıklar, bu tür kanserlere karşı mücadelede çok önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca, çalışma erken saptanan cilt kanseri vakalarının %90’ının iyileştirilebileceğini göstermektedir.

Bu nedenle, ABCDE testi önemli bir tanı aracıdır. Asimetri, sınır, renk, çap ve evrim sözcükleri bu testin çeşitli aşamalarında kullanılmaktadır. Bu sistemle doktorlar benleri zararsız noktalardan ayırabilir ve en agresif ve tehlikeli cilt kanseri türlerinden biri olan melanomun önlenmesini sağlayabilir.

ABCDE Testi: Bir Bende Neler Aramalısınız?

ABCDE testi ile erken teşhis
Deri kanserinin erken teşhisi, erken ölümleri geciktirir.

Bazı benlerin kanserli olma olasılığı daha yüksektir. Bu, her zaman sahip olduğunuz benlerde olduğu gibi, yeni oluşmuş olanlarla da olabilir. Ancak, ikincisinin melanom olma olasılığı daha yüksektir.

Hangisinin normal ben olduğunu ve hangisinin kanserli olabileceğini belirleyemiyorsanız, ABCDE testini öğrenerek bir fikir edinebilirsiniz:

Anomali (Anomaly) için A

İlk harf bize benlerin şekline bakmamız gerektiğini söyler. Zararsız olanlar genellikle yuvarlak ve simetriktir. Yani, eğer onları katlayacak olsaydınız, iki yarı da birbiriyle örtüşürdü.

Aksine, melanomlar asimetrik olma eğilimindedir ve özel bir şekle sahip değildir.

Sınır (Border) için B

düzensiz şekilli ben
Düzensiz şekiller veya renk değişiklikleri cilt kanserinin bir göstergesi olabilir.

Aranacak ikinci şey bir benin kenarlarının ne kadar düzenli olduğudur. Bu özellik, melanom olup olmadığını bilmek için başka bir ipucudur.

Bir benin kenarları düzensiz olduğunda veya tırtıklı, keskin, dalgalı, kötü tanımlanmış sınırları varsa, benin kanserli olması muhtemeldir.

Ayrıca ilginizi çekebilir: Tek Ciddi Cilt Kanseri Kara Tümör Müdür?

Renk (Color) için C

Zararsız benler pigmentli bölgeleri boyunca aynı tonu gösterir.

Bununla birlikte, bir alandan diğerine (kahverengi veya siyah ve hatta bazen beyaz, kırmızı veya mavi) çeşitli renkte bir nokta bulursanız beninizin melanom olması mümkündür.

Çap (Diameter) için D

Akılda tutulması gereken bir diğer önemli şey ise benin boyutudur. Eğer çapı (benin bir ucundan diğer tarafa olan mesafe) 0.6 cm veya daha fazla ise, ben melanom olabilir. İyi huylu veya zararsız ben genellikle küçüktür.

Benlerin ölçülmesi için iyi bir ölçüm cihazı, birçok kalemin arka kısmında bulunan silgilerdir. Silginin boyutu 0.6 cm civarında olduğundan, size iyi bir fikir verecektir.

Evrim (Evolution) için E

Son olarak, bir benin evrimi de göz önünde bulundurulmalıdır. Renk ve boyutta ilerici değişiklikler varsa veya çevresinde başka noktalar varsa, o zaman bir melanom olabileceğinin açık bir işaretidir.

ABCDE Testi: Sonuç

Herhangi bir problemi önlemek için yıllık cilt muayenesine ek olarak bu hızlı testi kendi başınıza yapabilirsiniz. Bir anormallik bulursanız, yıl dolmadan doktorunuza danışmaktan çekinmeyin.

ABCDE testinin bir tamamlayıcısı olarak ve ciddi sağlık riskleri olup olmadığını bilmek için, lekelerde veya benlerde melanomun başlangıcı olabilecek başka değişiklikler olabilir.

Bu değişikliklerden bazıları:

  • Kabarıklık
  • Kaşıntı
  • Kanama

Cilt Kanseri Önleme

ABCDE testi ile cilt kanseri önleme
Cilt kanserinin önlenmesinde bir adım, cilt tipinize uygun bir güneş koruyucu uygulamaktır.

Önleyici tedbir, güneş ışığına maruz kalmamak ve UVA ışınlarının yapay kaynaklarını önlemek. Güneşlenmekten kaçınmanın ve her gün uygun miktarda güneş kremi kullanmanın önemini vurgulamak önemlidir.

Cilt kanserini önlemek için atmanız gereken bazı adımlar:

  • Kendinizi korumasız bir biçimde güneşe maruz bırakmayın. En az 30 SPF (güneşten korunma faktörü) içermelidir, ancak bu durumda 50 SPF daha etkilidir.
  • Özellikle yılın en sıcak zamanı olan yaz aylarında öğlen ile 17:00 arasında güneşlenmekten kaçının.
  • Üç yaşından küçük çocukları güneşe maruz bırakmayın. Dışarıda olmaları gerekiyorsa, onları cilt tiplerine göre şapka ve güneş losyonu ile koruyun.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Schadendorf, D., van Akkooi, A. C. J., Berking, C., Griewank, K. G., Gutzmer, R., Hauschild, A., … Ugurel, S. (2018). Melanoma. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31559-9
  • Castañeda, Paola Eljure, J. (2016). El cáncer de piel, un problema actual. Revista de La Facultad de Medicina de La UNAM.
  • Merino, M. (2005). Prevención del cáncer de piel y consejo de protección solar. Revista Pediatría de Atención Primaria. https://doi.org/10.1504/IJADS.2017.084312

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.