Kulak Çınlaması: Diyetle Nasıl Azalır?

Kulaklarınızdaki çınlamanın yoğunluğunu azaltmak isterseniz diyetinize yaban mersini eklemeyi deneyin. Kan basıncınızı düşürmenize de yardımcı olur!
Kulak Çınlaması: Diyetle Nasıl Azalır?

Son Güncelleme: 28 Temmuz, 2022

Kulak çınlaması, Amerikan Kulak Burun Boğaz Akademisine göre, insanlar arasında çok sık karşılaşılan bir sorundur. Elbette akufenden bahsediyoruz. Bu yoğun uğultu ya da bip sesi duyma yanılsaması, can sıkıcı bir sorun haline gelebilir.

Kulak çınlaması arada gelip gidebilir ve sadece bir ya da her iki kulakta da olabilir. Bu sorunun çeşitli nedenleri vardır, ancak en yaygın olanı şüphesiz bruksizmdir (diş gıcırdatması).

Kulaklarınızda çınlama olmasının, mutlaka bir hastalığınız olduğu anlamına gelmediğini anlamanız önemlidir. Ama elbette ne olduğunu öğrenmeniz gereken bir şeyin belirtisidir. Bazen iç kulağınızda bir sorun ya da iltihaplanma olabilir. Bazen yüksek yoğunluklu seslere sürekli maruz kalmaktan kaynaklanır.

Ne olursa olsun, bu sorunu hafifletmek ve azaltmak için nedenine bağlı olarak değişen çeşitli teknikler vardır. Eğer sorun diş gıcırdatması ise, gece takmak için ağız koruyucusuna ihtiyacınız olabilir. İşitme probleminiz varsa, işitme uzmanınız size en iyi tedavi seçeneklerini sunacaktır.

Bununla birlikte, diyetiniz de bu tip durumlarda çok etkili olabilir. Örneğin, yüksek tansiyonu ve enflamasyonu azaltmaya yardımcı olan gıdalar oldukça faydalı olabilir. Aşağıda, aklınızda bulundurmanız gereken bazı öneriler sunacağız.

Kulak çınlamasını azaltan gıdalar

Kulak çınlaması azaltmaya yardımcı olacak çeşitli teknikler vardır. Bazıları, “beyaz ses” ile rahatlar, bazıları ise stres kaynaklarını kontrol etmeye çalışır. Bu aynı zamanda bruksizm ile ilgili sorunları da azaltabilir.

Size en uygun yaklaşımı bulmak en iyisidir. Bununla birlikte, diyetinizle ilgili bu ipuçları; dolaşımı iyileştirdiği, enflamasyonu azalttığı, kolesterol seviyesi ile savaştığı ve rahatlatıcı bir etki yarattığı için herkes için kullanışlıdır.

Bunları not alın!

Ananas

  • Ananas, bulabileceğiniz en iyi enflamasyon karşıtı meyvedir. Bunun nedeni olağanüstü bir enzimi içeriyor olmasıdır: bromelain.
  • Bromelain o kadar etkilidir ki, şu anda tendonit, burkulmalar, küçük kas yaralanmaları ve boğaz ağrısı ve kulaklarda görülen iltihapları tedavi etmek ve azaltmak için kullanılmaktadır.
  • Kulaklarınızdaki çınlamalar günlük düşmanınız haline geldiyse tereddüt etmeyin. Her gün taze ananas yiyin.
ananas dilimleri

Soğan ve sarımsak

  • Soğan ve sarımsak var olan enfeksiyonu azaltmaya yardımcı olur. Onları küçük miktarlarda, salatalarınıza ve diğer yemeklerinize çiğ olarak eklemek, tüketmek için iyi bir yoldur.
  • Ayrıca, antibakteriyel ve antifungal özellikleri sayesinde, bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olabilirler.

Yaban mersini

Eğer sodyumu düşük bir diyet takip ederseniz, kan basıncınız düşecektir ve bununla birlikte kulak çınlamanızın yoğunluğu azalacaktır.

  • Yaşadığınız yerde taze yaban mersinleri varsa, sağlığınıza kesinlikle faydalı olacaktır. Bu küçük ve lezzetli süper gıda sodyum içermez ve antioksidanlar, potasyum, kalsiyum ve magnezyum bakımından da zengindir.
  • Bu besinlerin tümü iltihaplanmayı azaltmaya, ağrıyı hafifletmeye ve kalbinize bakım yapmaya yardımcı olur.
  • Doğal yaban mersini suyu yapmaya da karar verebilirsiniz, çünkü kaygı ve sinirlilikle mücadele etme konusunda da yardımcı olacaktır.
yaban mersini

Buğday rüşeymi

Buğday rüşeymini doğal gıdalar satan aktarlarda ya da marketinizin özel gıdalar bölümünde bulabilirsiniz. İçeriğindeki mükemmel besin maddeleri arasında F vitamini bulunur.

F vitamini, vücudunuzun birden fazla fonksiyonu dengelemesine olanak tanıyan linoleik asittir. Kan basıncınızı düşürürken, karaciğerinizin işleyişini ve yağların ve şekerlerin asimilasyonunu düzenler.

  • Buna ek olarak, buğday rüşeymi içeriğindeki yüksek miktardaki B vitaminleri, sinir uyarılarınızı geliştirmeye yardımcı olur.

Bu muhteşem besin grubu, sinir sisteminizi ve endişeyi azaltabilecek nörotransmitterleri düzenlemeye yardımcı olur. Smoothienize ya da yoğurdunuza bir çorba kaşığı buğday rüşeymi eklemeyi deneyin.

Papatya

Yatmadan bir saat kadar önce papatya çayı için ve uyku kalitenizin ne kadar iyi olduğunu görün.

  • Çınlama ve uğultu seslerinin gece yoğunlaşması yaygın bir şikayettir.

Diyetinize özen göstermenin ve doktorunuzun tavsiyelerini izlemenin yanında, bu sorunun kötüye gitmesini önlemek için rahatlatıcı faaliyetlerde bulunmaya çalışın.

  • Sıcak duş alın, biraz yoga yapın, yumuşak egzersizler yapın… Bunların hepsi yardımcı olacaktır. Bunları yatmadan iki saat önce yapmak idealdir. Daha sonra, hafif bir akşam yemeğinden sonra papatya çayınızı için.
papatya çayı

Kulaklarda çınlamayı tedavi etmek için seçebileceğiniz tüm doğal içeceklerin arasında şüphesiz, en iyisi budur.

Sonuç olarak, eğer kulak çınlaması yaşıyorsanız, önce doktorunuza danışın. Verdiği tedaviyi takip edin ve daha sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmak için elinizden gelen her şeyi yapın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Piñeiro, E. (2009). La bromelina de la piña, nuevo complemento dietético. Fundación Erosky, 2.
  • Roberts, L. E., Eggermont, J. J., Caspary, D. M., Shore, S. E., Melcher, J. R., & Kaltenbach, J. A. (2010). Ringing Ears: The Neuroscience of Tinnitus. Journal of Neuroscience.
  • Langguth, B. (2011). A review of tinnitus symptoms beyond ‘ringing in the ears’: a call to action. Current Medical Research and Opinion.
  • Ramírez, C. (2016). Efectos Terapéuticos del Ajo (Allium Sativum). Salud y Administración3(8), 39–47.
  • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (review). Molecular Medicine Reports.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.