Lenfatik Sistem: Bilmek İsteyeceğiniz 4 İlginç Gerçek

Tek yapmanız gereken, kendinize biraz daha iyi bakmanızdır. Dengeli bir şekilde beslenmek ve duygularınızı yönetmek gibi basit şeylerin sağlığınız ve mutluluğunuz üzerinde doğrudan etkisi olduğunu unutmayın.
Lenfatik Sistem: Bilmek İsteyeceğiniz 4 İlginç Gerçek
Maricela Jiménez López

Yazan ve doğrulayan doktor Maricela Jiménez López.

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2022

Lenfatik sistem, dolaşım sisteminizin bir parçasıdır. Bu, bir ağ gibidir, iletişimdeki damarlardan, özelleşmiş dokulardan ve organlardan oluşan inanılmaz derecede kompleks bir sistemdir. Bu organlar, mesela dalak gibi, çok spesifik ve harika bir iş çıkarmaktadır: vücudunuzdaki toksinler, atıklar ve istenmeyen diğer maddeleri ortadan kaldırır.

Ancak, sağlığınız için kesinlikle bilmek isteyeceğiniz bir sürü vazgeçilmez şey yapar. Bugün, lenfatik sistem hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olmak istiyoruz. Bunun ne olduğuna, ne yaptığına ve en önemlisi, ona daha iyi bakmak için neler yapabileceğinize hep birlikte bir göz atacağız.

1. Lenfatik sistem ve lenf

Vücudunuzun lenfatik sistemi atık ve ölü hücreler gibi gereksiz elementleri ortadan kaldırır. Ayrıca, eşit derecede önemli başka bir işi daha vardır: bağışıklık tepkinizi güçlendirmek. Bunu lenfle yapar. Bu, doğal savunmalarınızı aktive eden ve beyaz kan hücrelerini güçlendiren bir sıvıdır.

Ayrıca, lenfatik sistem vücudunuzdaki protein konsantrasyonunu da kontrol eder. Bu arada, safradan oluşan ve belirli aminoasitlerin üretimini teşvik eden bir sıvı olan kilüs üretiminizi düzenler. Gördüğünüz gibi, muhtemelen düşündüğünüzden daha da büyüleyici bir iş vardır!

2. Lenfatik sistemi meydana getiren organlar

lenfatik sistem

İşte ilginç bir gerçek: beyin, sinüsleriniz aracılığıyla lenfatik sisteminize bağlanmıştır. Dolayısıyla, bahsettiğimiz, hemen hemen tüm vücudunuz boyunca uzanan bir kan damarı ağıdır. Şimdi onun en önemli kısımlarına bir göz atalım.

Kemik iliği

Kemik iliği, bildiğiniz gibi, vücudunuzda sahip olduğunuz bütün hücreleri üretmektedir. Bu hücrelerin arasında lenfatik sistemimizi oluşturan lenfi ve lenfositleri de bulabiliriz.

Timus

vücudumuzda timus

Timusdan daha önce burada bahsetmiştik. Bu küçük yapı lenfatik sistemde çok önemli bir amaca sahiptir. Bağışıklık sisteminizde beyaz kan hücresinin önemli bir türü olan lenfositleri üretmektedir.

Dalak

Bazı insanlar dalağın hala bir amacı olmadığını düşünüyor. Ancak, bu bir efsanedir. Sonuçta, bu organ, kanınızı filtrelemek ve vücudunuzun artık ihtiyaç duymadığı sorunlu hücreleri veya atıkları uzaklaştırmak için önemli bir göreve sahiptir.

dalak görseli

Lenf bezleri

Muhtemelen lenf bezleri hakkında bildiğiniz şey bazen iltihaplanmalarıdır. Ayrıca, Hodgkin ve non-Hodgkin lenfoma da dahil olmak üzere, kansere yatkındırlar.

Ancak onlarla ilgili başka neyi bilmelisiniz?

  • Bunlar vücudunuzun farklı yerlerinde, koltuk altı ve kasık gibi gruplarda bulunan küçük bezlerdir. Amaçları, mikroplarla ve enfeksiyonla savaşmaktır.

3. Hastalıklar ve lenfatik sistem

Lenfatik sistemindeki bir hastalığın ilk işareti iltihaplı lenf bezleridir. Bu en belirgin semptomdur. Bununla birlikte, başka işaretler de vardır. Onlarla ilgili bazı bilgilere göz atalım.

Lenf ödemi

  • Meme kanseri nedeniyle mastektomi yapılan kadınlarda bu yaygın bir sorundur.
  • Olacak şey ise lenfin birikmesidir. Böyle olduğunda, kişi kollarında veya bacaklarında hacim artışı ve dikkat çekici derece bir enflamasyon görür.

Adenopati

virüs görseli
  • Adenopati lenf bezi enflamasyonudur. Her zaman kanserden kaynaklanmaz. Aslında çoğu zaman zayıf bir bağışıklık sisteminin sonucudur.
  • Ayrıca adenopati, yaygın olarak kızamık veya mononükleoz gibi virüslerden kaynaklanır.
  • Yukarıda bahsettiğimiz gibi, iltihaplı lenf bezleri aynı zamanda Hodgkin veya non-Hodgkin lenfoma ile ilişkilidir. Neyse ki, bunlar erken fark edilirse iyi bir prognoza sahip olabilen hastalıklardır.

Lenfodemi

Bunu lenfodinamik ve lenfostatik ödemler olarak ikiye ayırabiliriz.

İlki, basit dolaşım sorunlarından kaynaklanmaktadır. Fakat ikincisi protein birikimine bağlı lenfatik başarısızlığa bağlıdır.

4. Lenfatik sisteminize iyi bakmak için ipuçları

Artık lenfatik sistemin iki temel işi olduğunu biliyorsunuz:

  1. Öncelikle, vücudunuzu arındırır.
  2. İkinci olarak, bağışıklık sisteminizi güçlendirerek sizi virüslerden ve bakterilerden korumaya yardımcı olur.

Bu nedenle, alışkanlıklarınızı iyileştirmeniz hayati önem taşır. Bu şekilde, sizin için birçok görevi olan organlara, lenf bezlerine ve lenf damar ağına iyi bakabilirsiniz.

İşte bunu yapmak için bazı basit ipuçları:

  • Taze, organik yiyecekler yiyin.
  • Stres seviyenizi düşürmeye gayret gösterin.
  • Günde 7 ila 9 saat arası uyuyun.
  • Sıcak, rahatlatıcı banyolar yapın ve soğuk bir duşla bitirin.
  • Orta derecede egzersiz yapın.
  • Suyu limonla için.
  • Lenfatik dolaşımı aktive eden masajlar çok yararlıdır, yaptırın.
  • Isırgan ve aloe vera çayları çok iyi gelecektir, bunları için.
  • Yoga yapın.

Sonuç olarak, lenfatik sistem bakımı hak etmektedir.

Tek gereken, kendinize biraz daha iyi bakmanızdır. Dengeli bir diyet ve duygularınızı yönetmek gibi basit şeylerin sağlığınız ve mutluluğunuz üzerinde doğrudan etkisi olduğunu unutmayın.

Bunu bugün nasıl uygulayacaksınız?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.