Menopoz Döneminde Mutlu ve Sağlıklı Olmanın 5 Yolu

Menopoz döneminde mutlu ve sağlıklı olmaya çalışırsanız, bu dönemin hayal ettiğiniz ya da size anlatılanlar gibi korkunç olmadığını göreceksiniz. Her şey sağlıklı bir yaşam tarzınız olması ile ilgili.
Menopoz Döneminde Mutlu ve Sağlıklı Olmanın 5 Yolu
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Çoğu kadın kırk yaşına bastığında üzüntü duyar… Menopozun ilk belirtilerini göstermeye başladığı zamandan bahsetmiyoruz bile! Doğal olarak, bu her kadının deneyimlediği bir süreçtir ve hiç de travmatik bir süreç olmak zorunda değildir. Hatta menopoz döneminde sağlıklı ve mutlu bile olabilirsiniz.

Çoğu kadın menopozu düşünürken aşırı bunalmış hisseder. Bunun sebebi, bu konudaki ön yargıları ve bu durumun onlar için önemidir. Menopoz döneminde bazı rahatsızlıkların ve iniş çıkışların belireceği gerçeğiyle birlikte, menopoz kaçınılmaz bir ıstırap olacak diye bir kural yoktur.

En çok tavsiye edilen şey bir beklentiye girilmemesi ve her kadının kendine has bir menopoz döneminden geçtiğinin unutulmamasıdır. Bu şekilde, zamanı geldiğinde, bu dönemi doğal olarak kabul edecek ve acı çekmeyeceğiz.

Menopoz döneminde mutlu ve sağlıklı olmak için aşağıda vereceğimiz tavsiyelere kulak verin. Bu tavsiyeler oldukça basit olmakla birlikte, anında iyi sonuçlar da doğuracaklar. Hali hazırda menopozdaysanız, bu tavsiyeleri günlük yaşamınıza dahil etmek ve hayat kalitenizi artırmak için asla geç değil.

Menopoz Döneminde Nasıl Mutlu ve Sağlıklı Olunur?

bacak bacak üstüne atmış gülümseyen kadın

Menopoz, her kadının hayatında deneyimlediği, vücut regl döngüsünü sürdürmeyi kestiğinde başlayan bir dönemdir. Her kadının hayatında farklı yaşlarda gerçekleşebilir fakat genellikle 45 yaşın üstünde başlar.

Bu süreç daha uzun ya da daha kısa sürmesi mümkün olsa da, genellikle 1 yıl sürer. Belirtilerini göstermeden de gerçekleşebilir. Bu durumda, regl olmayı bırakırsınız ve çok fazla zarara yol açmaz. Diğer durumlarda ise aşağıdaki belirtilere sebep olur:

  • Tamamen geçene dek regl kanamasında dalgalanmalar
  • Östrojen seviyesindeki azalmalar sebebiyle sıcak basmaları
  • Özellikle geceleri terlemede artış
  • Yeterince kolajen üretemediğiniz için ciltte ve vajinada kuruluklar
  • Duygusal değişimler. Psikolojik olarak, depresyon, anksiyete, konsantrasyonda zorlanma gibi değişimler yaşayabilirsiniz. Bunun öncelikli sebebi östrojen üretimindeki keskin düşüştür.

1. Günlük egzersiz rutini oluşturun ve bu rutine uyun

bağcık bağlayan sporcu

Düzenli olarak egzersiz yapmak, sağlığınızı iyileştirdiği ve menopoz geçişini kolaylaştırdığı için, menopoz döneminde mutlu ve sağlıklı olmak adına başvurulabilecek ilk yöntemlerdendir. Bu dönemde, bedensel fonksiyonların çoğu yavaşlar fakat egzersiz yapmak bu fonksiyonları fazla çaba sarf etmeden ve doğal olarak yeniden aktif hale getirir.

Ayrıca, egzersiz yaptığınızda hormonlarınızı kontrol altına alarak yağ birikimini önlemiş olursunuz. Bu da koroner kalp hastalığını ve aşırı kilo almayı önler.

Egzersiz yapmak aynı zamanda endorfin salgılamanızı sağlar ve bu, mutlu hissetmenize katkı sağlar ve anksiyete ataklarını önler. Eğer bunlar yeterli değilse, şunu da ekleyebiliriz ki egzersiz yapmak depresyonla savaşmanıza yardımcı olur.

  • Haftada en az üç gün boyunca günde yarım saat yürüyüş yapmak iyi bir başlangıç olacaktır.

2. Uykunuzu alın

menopoz döneminde

Gece boyunca 8 saatlik uyku almak size aktif kalabilmeniz için gerekli enerjiyi sağlayacaktır ve bu, menopoz döneminde mutlu ve sağlıklı olmanız için oldukça önemli bir etmendir. Uyuduğunuzda, zihninize ve vücudunuza yenilenmesi ve enerjisini artırması için zaman tanımış olursunuz. Yalnızca birkaç saat uyursanız, kortizol seviyeniz artar ve aşağıdaki rahatsızlıkları deneyimleyebilirsiniz:

  • Enflamasyon
  • Demans
  • Aşırı kilo alma
  • Aşırı iştah
  • Zihinsel eksiklik

3. Stresten ve birikmiş stresinizi dışarı vurmaktan kaçının

iş yükü fazla kadın

Menopoz döneminde mutlu ve sağlıklı olmanın bir diğer yolu bir şeyleri yavaştan almaktır. Yaptığınız her şeye ayırdığınız zamanın tadını çıkarın ve dertlerinizi unutun. Günlük rutininize rahatlama anları,nefes alma ya da sakin kalmanızı sağlayacak egzersizler ekleyin.

Zihninizde ve vücudunuzda dengeyi ararsanız, bu menopoz döneminde daha sağlıklı olmanızı sağlayacaktır.

Aynı zamanda stresin sebeplerini anlamalı ve bunlardan kaçınmak ya da bunları kontrol altına almak için en iyi alternatiflerin peşinden koşmalısınız. Menopoz döneminde stresli olmak, günlük yaşamınızı zorlaştıracak şekilde hormonlarınızda dalgalanmalara sebep olur.

4. Kahve ve alkol tüketiminizi düzenleyin

kahve çekirdekleri ve alkol

Menopoz döneminde mutlu ve sağlıklı olmak adına, kimyasal dengesizliğe sebep olarak ruh halinizi etkilediği için kafein tüketiminden kaçınmalısınız. Çok fazla kafein tüketmek stresli ve gergin olma ihtimalini de artırır.

  • Alkol ve kahve tüketmektense, kendinizi doğal içecekler ve çaylar gibi sağlıklı seçeneklere yönlendirin. Zamanla, tatlarına alışacak ve yararları karşısında şaşkınlığa uğrayacaksınız.

5. Düzenli olarak vücudunuzu toksinlerden arındırın

bağırsaklarını tutan kadın

Vücutta yüksek oranda toksin bulunması, menopoz döneminde hormonal sorunlar yaşanma ihtimalini artırır. Bu sebepten ötürü, menopoz döneminde mutlu ve sağlıklı olmak için vücudunuzu toksinlerden arındırdığınızdan emin olmalısınız.

Günümüzde pek çok gıdanın toksin içerdiğini biliyoruz. Bundan dolayı, ara sıra detoks yapmanızı öneriyoruz. Belirli bir diyeti takip edebilir ya da bazı smoothie veya çayları tüketebilirsiniz. Ayrıca, beslenme düzeninize taze ve sağlıklı gıdaları dahil etmeye özen gösterin.

Menopoz döneminde mutlu ve sağlıklı olmaya çalışırsanız, bu dönemin hayal ettiğiniz ya da size anlatılanlar gibi korkunç olmadığını göreceksiniz. Hepsi sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürmek ile ilgili.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Santoro, N., Epperson, C. N., & Mathews, S. B. (2015). Menopausal Symptoms and Their Management. Endocrinology and Metabolism Clinics of North America, 44(3), 497–515. https://doi.org/10.1016/j.ecl.2015.05.001

  • Cohen, L. S., Soares, C. N., & Joffe, H. (2005). Diagnosis and management of mood disorders during the menopausal transition. The American Journal of Medicine, 118 Suppl 12B, 93–97. https://doi.org/10.1016/j.amjmed.2005.09.042

  • Soares, C. N., Prouty, J., Born, L., & Steiner, M. (2005). Treatment of menopause-related mood disturbances. CNS Spectrums, 10(6), 489–497.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.