Menstrüel Krampların Nedeni Nedir?

Menstrüel kramplar, her ay regl olduklarında bu kramplardan mustarip birçok kadın için bir endişe kaynağıdır, ancak her zaman sebebini bilmezler. Aslında, birçok neden ve birçok tedavi vardır.
Menstrüel Krampların Nedeni Nedir?

Son Güncelleme: 20 Haziran, 2021

Menstrüel kramplar birçok kadının muzdarip olduğu bir durumdur ve nedeni birçok kadın için hala bir gizemdir. Bunun nedeni, bazılarının ağrısız bir dönem geçirmesi, bazılarının ise düzenli olarak ağrı yaşamasıdır. Bazı durumlarda, bu ağrı ve kramplar bir kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir.

Menstrüasyon, kadınların doğurganlık yıllarında her ay yaşadıkları normal bir vajinal kanamadır. Normal şartlar altında yirmi sekiz gün süren adet döngüsünün normal bir parçasıdır.

Dismenore nedir? Menstrüel kramplara neden olur mu?

menstruasyon için ürünler
Adet kanamasına genellikle orta derecede karın ağrısı eşlik eder.

Adet sırasında kanama gibi görünen şey aslında rahim endometriyumudur. Bu doku tabakası her döngünün başında rahimde oluşur ve hamilelik yoksa döngünün sonunda dışarı atılır. Hormonlar bu aylık süreci düzenlemek için aktif olarak müdahale eder.

Adet sırasında ağrı, klinik olarak dismenore olarak bilinir. Olağan tezahür, ritmik olarak gelip giden menstrüel kramplar, aralıklı ağrılar şeklindedir. Kadınlar adet ağrısını alt karın bölgesinde hissederler.

Dismenore oldukça yaygındır. Tahminler, kadınların yaklaşık %10’unun adet döngüsü ve menstrüel kramplar ile ilişkili orta derecede ağrıya sahip olduğunu göstermektedir. Orta derecede ağrının günlük aktiviteleri kesintiye uğratan şiddette bir ağrı olduğunu unutmayın.

Adet ağrısı ile ilgili ana hipotez, aşırı miktarda prostaglandin nedeniyle olmasıdır. Bu maddeler, endometrium dışarı çıkmak üzereyken bol miktarda ortaya çıkar. İşlevleri pelvik bölgeyi indirmek ve rahmin kasılmasını kolaylaştırmaktır.

Dismenore türleri

İki tip vardır: birincil ve ikincil ve, her biri adet ağrısının nedenine bağlıdır.

  • Primer dismenorede ağrıyı açıklayacak başka bir hastalık yoktur. Genel olarak adetten önceki günlerde başlayan ve kanama devam ettiği sürece devam eden bir ağrıdır. Her zaman böyle olmasa da, yaşla ve hamilelikten sonra daha iyi olur. Prostaglandinler, birincil dismenorenin açıklamasıdır. Doğaldırlar, ancak fazla miktarda salgılanması ağrıya neden olabilirler.
  • Sekonder dismenore nedeni, kadın üreme sistemini etkileyen diğer hastalıklardır. Bu, başka bir hastalığın semptomlarından biri olarak adet ağrısı olduğu anlamına gelir. Sekonder dismenorenin en sık görülen iki nedeni endometriozis ve uterus fibroidleridir. Miyomlar klinik veya cerrahi olarak tedavi edilebilirken, endometriozisi tedavi etmek ve teşhis etmek daha zordur.

İlginizi çekebilir: Aromaterapi ve Adet Sancısı

Menstrüel kramplar ve belirtileri

Klasik menstrüel kramplar aralıklıdır ve adetten iki gün önce başlar. Normal alt karında olsalar da arka tarafa doğru yayılabilir.

Ağrının yanı sıra, bazı kadınlar şunları da yaşar:

  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi ve vertigo
  • Mide bulantısı ve kusma
  • İshal veya bağırsak hareketlerinde değişiklikler

Özel durumlar

Dismenore, kadınların yaşayabileceği belirli durumlarla bağlantılıdır. Bu tür bir acı kesinlikle günlük hayatın gerçekleriyle bağlantılıdır. Döngüsel ve aylık olarak oluşur, bu nedenle belirli uyaranlara yanıt verir.

Araştırmalar, stresin adet ağrısının tetikleyicilerinden biri olduğunu kabul ediyor. Ağrı, stresli durumlarda veya gerilim anlarında daha belirgin ve daha yoğun hale gelir.

Ayrıca, sigara içen kadınlar şiddetli menstrüel kramplar yaşar ve alışkanlık devam ederse daha da kötüleşir.

Buna karşılık, egzersiz pelvik bölgedeki dolaşımı iyileştirdiği ve böylece ağrıyı azalttığı için fiziksel aktivite adet ağrısını hafifletebilir.

Fiziksel aktivite aynı zamanda gerginliği giderir ve stresi azaltır, bu da bazı risk faktörlerini ortadan kaldırır.

Menstrüel kramplar için tedaviler

doğum kontrol hapları
Oral kontraseptifler (OKP’ler), yan etkilere rağmen çok etkilidir.

Primer dismenoreden kaynaklanan menstrüel krampların tedavisi için çeşitli ilaçlar mevcuttur. Sekonder dismenore söz konusu olduğunda, endometriozis veya fibroidler gibi altta yatan nedenler tedavi gerektirir.

Belirtilen ilaçlardan bazıları şunlardır:

  • Doğum kontrol hapları adet döngüsünü düzenler ve ağrıyı yatıştırır. Prostaglandinlerin üretimini azaltarak etkisini hafifletirler. Aslında, birçok kadın bu durumu yaşamaz çünkü bu haplar onların doğum kontrol yöntemidir. Gördüğünüz gibi, bu yan etkiden büyük ölçüde faydalanıyorlar.
  • Anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID, steroidal olmayan anti-inflamatuar ilaçlar), belirli zamanlarda menstrüasyonla ilişkili ağrıyı hafifletmek için kullanılabilir.
  • Bilim, bu durumda vitamin takviyelerinin olumlu etkilerini açıkça göstermeyi şu anda başaramadı. Bununla birlikte, izole çalışmalar, magnezyum ve çinkonun kadınlar için iyi olduğunu göstermektedir. Benzer şekilde, B vitamini, tedavi için olası bir adjuvan olarak incelenmiştir.

Adet dönemleriniz ağrılıysa bir doktora danışın. Bu şekilde, nedeni bulmak için gerekli tamamlayıcı çalışmalardan geçebilir ve ardından tedavi olabilirsiniz.

Stresi azaltmak ve fiziksel aktiviteyi artırmak, menstrüel kramp ağrısını hafifletmek için temel adımlardan bazılarıdır.. Gördüğünüz gibi, adet ağrısını uzak tutmak mümkün.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Davis, Sumari. “Menstrual pain–when to eliminate and when to investigate.” SA Pharmacist’s Assistant 18.1 (2018): 13-14.
  • Jiménez, MJ Rodríguez, and N. Curell Aguilá. “El ciclo menstrual y sus alteraciones.” Pediatria integral 21 (2017): 304-311.
  • Domínguez, A. Rivera, et al. “Dolor pélvico de origen ginecológico como patología urgente.” Radiología 59.2 (2017): 115-127.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.