Meyveli ve Yoğurtlu Smoothie: Neden Hazırlamalıyız?

Meyve ve yoğurtlu smoothie hazırlarken, tarife dahil ettiğiniz malzemelerin kaynağını ve türlerini iyi öğrenin. Yapacağınız bir hata elde edeceğiniz malzemenin kalitesini etkileyebilir. Bunu denemeye cesaretiniz var mı?
Meyveli ve Yoğurtlu Smoothie: Neden Hazırlamalıyız?
Saúl Sánchez Arias

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Saúl Sánchez Arias.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Meyveli ve yoğurtlu smoothie, beslenme programına sağlığa uygun şartlarda dahil edildiğinde belirli sağlık yararları sağlayabilen gıdalardır. Her şeyden önce hazırlanışları sırasında hatalar yapılırsa, bunların kötüye kullanılması olumsuz olabilir. Malzemeleri ve kombinasyonlarını iyi seçmek çok önemlidir.

Sağlıklı bir beslenme planına neredeyse tüm yiyecekler dahil edilebilir. Tatmin edici bir şekilde çeşitliliği garanti etmenin anahtarlarından biri, tüketilen her bir ürünün miktarında ölçülü olmaktır. Elbette smoothie içine koyacağımız gıdalar konusunda dikkatli olmalıyız.

Meyveli ve yoğurtlu smoothie özellikleri

Meyveli ve yoğurtlu smoothielerin özellikleri arasında probiyotiklerin ve antioksidanların varlığını vurgulamamız gerekir. Smoothielerin, bağırsak mikrobiyotası üzerinde olumlu bir etki yapabildiği ve genel sağlık için iyileşmeler sağladığı gösterilmiştir.

Özellikle, bağışıklık sisteminin işleyişini iyileştirmeye ve dolayısıyla bulaşıcı hastalık riskini azaltmaya yardımcı olurlar. Antioksidanlar, hücresel düzeyde serbest radikallerin üretimini etkisiz hale getirmeye yarayan temel maddelerdir.

Bu sayede oksidatif dengeyi korurlar, erken yaşlanma riskini ve birçok kronik hastalığın görülme sıklığını azaltırlar. Bu durum, Clinica Chimica Acta dergisinde yayınlanan ve bu maddelerin düzenli tüketiminin daha iyi bir sağlık durumu ile ilişkili olduğu bir çalışmada belirtilmiştir.

Bu karışımların sağladığı protein katkısından bahsetmeden geçemeyiz. Vücudun kendi başına üretemediği tüm temel amino asitleri içeren yüksek biyolojik değere sahip proteinlerdir.

Uzmanlara göre bu besinlerin yeterli bir şekilde alınması, kas kütlesini tehlikeye atan problemler geliştirme riskinin daha düşük olmasıyla ilişkilidir. En endişe verici kas kütlesi rahatsızlıklarından biri  de sarkopenidir.

Smoothie
Yoğurt ve meyveli smoothieler dengeli ve sağlıklı bir diyetle ölçülü olarak tüketilebilir.

Onları doğru şekilde nasıl hazırlarsınız?

Meyveli ve yoğurtlu smoothie hazırlarken dikkate alınması gereken bir dizi husus vardır. Birincisi, sadece suyunun değil, tüm meyvenin kullanılması gerektiğidir. Böylelikle lif varlığından dolayı mideden daha yavaş boşalması sağlanır, bu da fruktozun sağlık metabolizması ve kan şekeri seviyeleri üzerindeki etkisini azaltır.

Diğer taraftan, çilek gibi parlak renkli meyveleri tercih etmeniz her zaman tavsiye edilir. Bunlar çoğunlukla pigment oldukları için daha fazla antioksidan kapasiteye sahip bitkisel besin içerir. Böylelikle sağlığa faydalı kapasiteye sahip maddelerin katkısı en üst düzeye çıkarılmıştır.

Son olarak, smoothie’ye dahil edilecek yoğurdun kalitesine dikkat etmek her zaman en uygunudur. Eğer hipokalorik bir diyet uygulanmıyorsa, doğal yoğurt, yani yunan yoğurdu kullanmak en doğrusu olacaktır.

Ancak tavsiye edilen, şekerli veya tatlandırılmış yoğurt çeşitlerinden kaçınılmasıdır. Şekerler zararlıdır çünkü pankreas stresini arttırırlar. Tatlandırıcılar ise bunu bağırsak mikrobiyotasını değiştirerek yaparlar.

Meyveli smoothie ve yoğurt ne zaman tüketilmelidir?

Meyveli smoothie ve yoğurt için en iyi zaman atıştırmalıktır. Kahvaltı sırasında ve geceleri, hormonal üretimi kontrol eden sirkadiyen ritimlerin etkisi nedeniyle vücut şekerleri metabolize etmeye hazır değildir.

Bu nedenle öğleden sonrası metabolizma karbonhidratların oldukça optimal bir şekilde işlenmesini sağlar ve böylece karbonhidratların sağlık üzerindeki olumsuz etkisini azaltır.

Bileşimlerinde lif ve protein içerdiklerinden, meyveli smoothieler ve yoğurttaki fruktoz hızlı bir şekilde emilmeyecektir. Bununla kan şekeri seviyeleri stabilize edilir ve pankreasa aşırı baskı uygulanmaz.

Eklenebilecek diğer en uygun malzemeler

Meyveler ve yoğurdun yanı sıra bu smoothieleri harika bir şekilde tamamlayabilecek başka malzemeler de var. Hem kabuklu yemişler hem de tohumlar, yüksek kaliteli yağ asitleri sağlamanın yanı sıra yüksek protein içeriğine sahiptir.

Mutfak baharatlarının dahil edilmesi de doğru bir seçim olacaktır. Bu durumlarda genellikle en iyi sonucu veren tarçındır. Tarçın, tip 2 diyabet geliştirme riskini azaltmada faydalı olma özelliğine sahiptir.

Saf kakao veya kahve eklemek bile olumlu olabilir. Her iki gıdada da antioksidan açısından çok sayıda bitkisel besin vardır. Kan basıncını düşürerek kardiyovasküler sağlık üzerinde olumlu bir etki gösterebilirler.

Bunun yanında, yaşlanmayı ve serbest radikal oluşumunu önlemeye yardımcı oldukları da gösterilmiştir.

Yoğurt
Sağlıklı bir smoothienin tadını çıkarmak için iyi malzeme seçimi çok önemlidir. Bu nedenle, örneğin yoğurt ve meyveye ek olarak kuruyemiş ve tohum da ekleyebilirsiniz.

Beslenmenize meyve smoothieleri ve yoğurt da ekleyin

Her zaman yararlı olmasalar da, beslenme programına meyve smoothieleri ve yoğurdu dahil etmek sağlık için olumlu katkılar sağlayabilir. Günlük diyet için her zaman uygun bir tarif olmasa da belli aralıklarda beslenme programına dahil edilmelidir.

Etkilerini en üst düzeye çıkarmanın anahtarı, içerdiği meyvelerin yanı sıra tarifi hazırlamak için kullanılacak yoğurdu doğru bir şekilde seçmektir. Ayrıca besin değerini artırmak için tarife fındık veya baharat eklemeyi deneyebilirsiniz.

İyi bir diyetin temelinde çeşitlilik olduğunu unutmayın. Atıştırmalıkların bu tariflerle tamamlanması, antioksidanların, probiyotiklerin, proteinlerin ve lipitlerin katkısı sayesinde olumlu bir etki yaratabilir. Unutmadan, her zaman endüstriyel versiyonlardan kaçınmaya çalışmalısınız. Kaliteli bir smoothie tüketmek istiyorsanız evde kendiniz hazırlayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Sánchez B., Delgado S., Blanco Míguez A., Lourenço A., et al., Probiotics, gut microbiota, and their influence on host health and disease. Mol Nutr Food Res, 2017.
  • Chang KH., Cheng ML., Chiang MC., Chen CM., Lipophilic antioxidants in neurodegenerative diseases. Clin Chim Acta, 2018. 485: 79-87.
  • Martone AM., Marzetti E., Calvani R., Picca A., et al., Exercise and protein intake: a synergistic approach against sarcopenia. Biomed Res Int, 2017.
  • Takahashi K., Ishigami A., Anti aging effects of coffee. Aging, 2017. 9 (8): 1863-1864.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.