Minimalist Evler İçin 5 Fikir

Minimalist evler hayat için gereken başlıca şeyleri bulundurmayı amaçlar. Böylece, eşya kalabalığının kafamızı karıştırmasına izin vermeden, hayattaki güzelliklere şükretmemize ve onlara odaklanmamıza yardımcı olmak ister. 
Minimalist Evler İçin 5 Fikir

Son Güncelleme: 28 Ocak, 2021

Minimalizm, güncel tasarım trendleri arasında en çok kabul görenlerden biri. Eğer nasıl bir şey olduğunu bilmek veya ana konseptlerinden birini evinizde denemek istiyorsanız, minimalist evler için vereceğimiz bu fikirler sizin için çok faydalı olabilir.

Minimalist evler nelerden oluşur? Minimalizm, adından da anlaşılacağı gibi, yalnızca gerekli veya önemli olan eşyalara yer verilmesine odaklanan mimari bir trenddir.

20. yüzyılın tanınmış mimarlarından Amerikan-Alman asıllı Ludwig Mies van der Rohe, bu fikri ortaya atan ilk kişiydi. Söylediği tek bir cümle bu trend’in özünü anlatmaya yetiyor: “Az ama öz”.

Minimalist evler sadelikleriyle öne çıkıyorlar. Bu sadelik sayesinde de, bu evlerde bulunan eşyalar inanılmaz biçimde göze çarpıyor. Bu evleri tasarlayan insanlar uyumlu ve fonksiyonel bir alan yaratma amacını taşıyorlar. Elbette, estetiği de göz ardı etmiyorlar. Daha çok gereksiz detaylardan kurtulma amacını taşıyorlar.

minimalist ev salon

Minimalizm evlerin içinde olduğu kadar dış mekan tasarımlarında da uygulanabilir. Bu trend iç mekanlarda uygulandığında düzen ön plandadır, tüm objelerin bir yerleri vardır.

Minimalizmin öne çıkan yönleri

  • Sadelik.
  • Fonksiyonellik.
  • Genel olarak minimal objelere yer vermek.
  • Önemli olmayan hiçbir eşyaya yer vermemek.
  • Tasarımda doğa ve ışık önemli rol oynar.
  • Düz çizgiler ve geometrik şekiller baskındır.
  • Başta nötr renkler olmak üzere tek renkli şemalar ön plandadır.

Bunları gerçekleştirmek için minimalist evlerde ahşap, cam, paslanmaz demir, krom, mermer ve granit kullanılır. Dekorasyon söz konusu olduğunda temel olarak ahşap ve taş gibi materyaller kullanılır.

Minimalist evler için 5 harika fikir

Minimalizm trendinin öne çıkan yönlerinden bahsettik. Şimdi minimalist evler tasarlamak için vereceğimiz birkaç fikirle ilerleyebiliriz. Burada öğrendiklerinizi gelecekte yapacağınız bir projede uygulayabilir ya da bu trendi evinize yansıtmak için kullanabilirsiniz.

1. Odanızdaki her şeyi yerine koyun

doğal ışık alan yatak odası

Minimalizmde düzen çok önemlidir. Bu yüzden kıyafetlerinizin odanızın her tarafına yayılmasına izin vermemelisiniz. Odanızı şu temel prensiple tasarlayın: Odanızdayken bir fotoğrafınızı çektiğinizde, arka planda yalnızca odada bulunması gereken şeyleri görmelisiniz.

Duvara monte edilebilen büyük gardıroplar mutlaka gerekecektir. En az bir tane çekmeceli dolap da gereklidir; oldukça hoş tasarıma sahip çekmeceli dolaplar bulunabilir.

Son olarak eğer bulabilirseniz büyük çekmeceli bir komodin de çok iyi olur. Gereksiz görünecek halılardan veya tablolardan kaçının. Çiçekli tasarımlar da bu konseptle pek uyumlu olmaz.

2. Beyaz perdeler genişlik hissi yaratır

Daha önce de bahsettiğimiz gibi minimalizm yalın bir stildir. Bu yüzden doğal ışıktan yararlanmak ana amaçlardan biridir. Bu nedenle geniş pencereler kadar yarı şeffaf kumaştan yapılma beyaz perdeler de uygun olacaktır.

Koyu renklerin aksine, açık tonlar bir odaya genişlik hissi yaratmaya eğilimlidirler ve ışığı artırırlar. Ekleyebileceğiniz detaylardan biri de büyük bir aynadır. Yansıma, alanda fark edilebilir bir genişleme etkisi yaratır.

3. Banyolarda kullanışlılığı hedefleyin

duvarı manzara kaplamalı banyo

Minimalist evler için verdiğimiz fikirler banyolarda kullanıldıklarında daha da ileriye taşınabilirler. Doğal ışığın girmesine izin vermek, eşyaların fonksiyonelliklerine odaklanmak ve açık renkli, sade objelere yer vermek gibi.

Banyolarda sürmeli kapılar kullanmak oldukça iyi olabilir. Çünkü alan kazandırırlar. Sahip olduğumuz alandan doğru bir şekilde yararlanmanın anahtarı arka plandır: geometrik çizgilerden vazgeçmeyin.

Diğer ilginç fikirler:

  • Büyük aynalar kullanın.
  • Geometrik şekilli küvetler ve lavabolar kullanın.
  • Bazı renk detaylarıyla birlikte beyaz rengi baz olarak kullanın.
  • Dekorasyon için ahşap ve taş gibi materyallerden faydalanın.
  • Eşyaları koymak için kullanabileceğiniz çekmece veya hasır sepet gibi şeyler bulundurun.

4. Minimalist mutfaklar

Minimalist evler için vereceğimiz diğer fikir mutfaklarla ilgili. Mutfaklarda ana renkler geometrik mobilyalarla birlikte kullanılan gri tonlar. Alüminyum, mermer ve granit istenilen etkiyi yaratmak için harikadır.

Minimalist mutfaklarda tezgahlar çok kullanılır. Altlarına elektrikli eşyaları koyabilirsiniz. Böylece yer kazanırsınız. Aynı şey buzdolabı için de geçerlidir: Duvara dayamak iyi olacaktır. Doğal ışıktan maksimum oranda faydalanılmalıdır.

5. Salonda herkese yetecek kadar alan olmalı

renkli minimalist salon

Diğer odalar için bahsettiğimiz prensipler salon için de geçerlidir. Minimalist salonlarda çok fazla mobilya olmamalıdır. Çok sayıda lamba ve büyük pencereler minimalist salonların karakteristik özelliklerindendir.

Gereken incelik gösterilerek nötr renklerle güçlü renkler birlikte kullanılabilir. Bu bir mobilya, bir koltuk veya bir tablo olabilir; önemli olan aşırıya kaçmamaktır.

Öte yandan gereksiz halılara ve süs eşyalarına yer vermekten kaçınmalısınız. Teknolojiyi kullanmak minimalizmle çok uyumludur. Modern bir televizyon odanın tamamına özel bir hava katabilir. Ayrıca, fonksiyonellik de önemli olduğundan, iyi bir filmin keyfini çıkarmak için televizyonu bir ses sistemiyle desteklemek de harika olabilir.

Çok fazla eşya gerekmese de bu tür evler için yaratıcılığınızı ve hayal gücünüzü ortaya koymanız gerekir. Minimalist evler için verdiğimiz fikirler bir başlangıç yapmanızı sağlayabilir: Şimdi zevkinizi göz önünde bulundururak işe koyulma zamanı!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.