Nasıl Sağlıklı Bir Şekilde İlişki Bitirebiliriz?

Ayrılıklar daima acı vericidir ve unutması da zordur; bu sebeple ayrılıklara mümkün olan en sakin ve en olgun şekilde yaklaşmayı denemelisiniz.
Nasıl Sağlıklı Bir Şekilde İlişki Bitirebiliriz?

Son Güncelleme: 16 Mayıs, 2019

Duygusal bir ilişkiyi bitirmek için en iyi yol nedir? Bazen kavgalar, sorunlar ve görüş ayrılıkları travmatik ayrılıklara yol açmaktadır. Ancak mümkün olduğu sürece ilişkinizi sağlıklı ve olgun bir şekilde sonlandırmayı denemelisiniz.

Olaya bir de şu yönden bakın: Hayatınızda bir sayfayı kapatırken, öfke ve kızgınlığın sizi kontrol etmesine izin vermemeli; bu kadar duygu yüklü bu sayfayı çevirebilmeyi öğrenmelisiniz.

Aşağıdaki yazımızda, size bu konu hakkında birkaç ipucu vereceğiz; bu sayede duygusal ilişkinizi sonlandırmak isterseniz bunu mümkün olan en iyi şekilde yapabilirsiniz.

1. İlişkiyi Bitirmek için Son konuşma

Zamanın geldiğini her zaman hissedersiniz. İlişkinin artık devam edemeyeceği bir nokta gelir ve her iki taraf da bu gerçeğin çoğu zaman farkındadır.Ancak son adımı atmak hiçbir zaman kolay değildir.

Hayatınızı uzun süredir yanınızda olmuş o insan olmadan hayal etmek çok zordur. Buna rağmen ayrılığa doğru ilerlemeniz gerekmektedir. Ama neden bir türlü karar veremezsiniz?

  • Diğer kişiye artık onu sevmediğinizi ya da ilişkiye daha fazla devam edemeyeceğinizi söylemekten korkuyorsunuz.
  • Yalnız kalmaktan korkuyorsunuz. Bu sizi şaşırtabilir; ancak birçok insan yalnız kalmaktansa mutsuz bir ilişki içinde kalmayı tercih etmektedir. Bu; olgunluktan uzak; ancak sık görülen bir davranış biçimidir.
  • Özgüven eksikliği: İlişkiyi sonlandırırken gerçek hislerinizi açıklayabileceğinizden emin değilsiniz. Bazı insanlar cesaret etmektense, herhangi bir açıklama yapmadan ayrılmayı tercih ederler. Bu da kesinlikle uygun bir plan değildir.

Duygusal bir ilişkiyi sağlıklı bir şekilde bitirmek istiyorsanız, partnerinizle yüz yüze konuşmalı ve durumu açıklamalısınız. Aşağıdaki ipuçlarından faydalanabilirsiniz:

  • Partnerinizle buluşmadan önce düşüncelerinizi kafanızda oturun; açıklamak istediğiniz tüm noktaları netliğe kavuşturun. İlişkiyi bitirmek isteme sebeplerinizi listeleyin.
  • Ayrıca onun size sorabileceği her türlü soruya karşı olası yanıtları da düşünebilirsiniz. Kendinizi güvensiz hissederseniz, en azından zihinsel olarak hazırlıklı olmayı denemelisiniz.
  • Kendinizi sakin ve samimi bir dille ifade edin. İlişkinin vadesinin dolduğundan eminsiniz. Ayrılmaya kesin kararlıysanız bu kesinliği karşı tarafa iletmelisiniz.
  • Görüşme sırasında bir noktada kendinizi bir kavganın içinde de bulabilirsiniz. Buna da hazırlıklı olun ve daha önceden geliştirdiğiniz fikirlere odaklanın ve sakin olmaya çalışın. Ona ne istediğinizi bildiğinizi ve istediğinizin her ikiniz için de nihayetinde en iyi karar olduğunu gösterin.
camdan kırık ağlayan kalp

2. Duygularınızı yönetin

Bir ilişkiyi sona erdirme şeklinizin hayatınızın geri kalanı boyunca hatırlayacağınız bir şey olduğunu bilmelisiniz.O yüzden mümkün olduğunca iyi şekilde gitmesini istersiniz.

İlişkinizi bağırarak, partnerinizi suçlayarak, kızarak ve olumsuz duygular ifade ederek bitirirseniz, her ikinizin de bu olayı atlatması oldukça zor bir hale gelecektir.

Öfkenin üstesinden gelmek, sakinleşip yola devam etmek için ayrılıktan sonra kendinize süre tanımalısınız. Bu sebeple, mümkün olduğu zaman, ilişkinizi olabildiğince olgun ve sakin bir şekilde sonlandırmaya çalışın. Kendinize güvenin.

  • İlişkiyi sonlandırmanın her iki taraf için de en iyi seçenek olduğunu bilin. Bu konuda gerçekten emin olmak sizi sakinleştirecektir.
  • Özgüveninizi yüksek tutun. Sizin için neyin en iyisi olduğunu biliyorsunuz ve diğer tarafa da söz konusu ilişkinin yarardan çok zararı olduğunu bildirmelisiniz.
  • Ayrıca, ayrıldıktan sonra birtakım tuhaf ve gergin hislerle baş başa kalacağınızı da bilmelisiniz. Bu gayet normaldir. Ağlamak, üzgün ve kırılmış hissetmek de normaldir.
  • Bu sürecin bir parçasıdır ve bunu kabullenmeniz gerekmektedir. Ancak öfke veya kibir gibi hislerden kaçınmalısınız; bu tarz olumsuz hisler ayrılığın üstesinden gelmenizi daha da zor hale getirecektir.
elinde fotoğraf makinesi olan kadın

3. Ayrılığı kabullenin ve ilerlemeye çalışın

Ayrıldıktan sonra geri adım atan ve tekrar başlamaya karar veren birçok çift bulunmaktadır. Her çift tabii ki özeldir ve hepsinin kendilerine mahsus enerjileri ve kişisel kuralları bulunur. Ancak ilişkinizin size yalnızca acı verdiğinden eminseniz, o kapıyı sonsuza dek kapatmalısınız.

  • Duygusal bir ilişkiyi bitirmek hayatınızda bir bölüme de veda etmek anlamına gelir. Ancak bu son değil, yeni bir başlangıçtır. Partnerinizi de bunu görmeye ikna etmelisiniz.  Birbirinize zarar veriyorsanız, acı çekmeye devam etmenin anlamı nedir? Cesur olup kendi yollarınızda devam etmeye başlamalısınız.
  • Bir yandan birçok eski duyguyu sindirirken diğer yandan yeni bir hayat tarzını da kabullenmeniz gerekmektedir. Bu da normaldir. İdeal olarak iyi anılara tutunmalısınız. Kötülere odaklandığınız takdirde öfke ve sinirinizi beslemiş olursunuz ve bu da son derece sağlıksızdır.
  • Geçmişin artık var olmadığını ve geçmişte kaldığını düşünün. Yaşadığınız iyi anlara tutunun ve böyle devam edin. Yaşadıklarınızdan kendinize bir ders çıkarın ve kendinizle gurur duyun.
  • Bir kapıyı kapadınız; ancak sonucunda daha birçok kapı sizin için açılacaktır. Size neyin iyi gelip neyin gelmediğini artık bildiğiniz için daha da akıllandınız. Artık daha güçlüsünüz.

Yaşamın döngüsel olduğu gerçeğini kabul edin. Sona eren yollarla beraber ansızın beliren yeni yollar da vardır. Sürekli kendi kişisel mutluluğunuzu bulmaya çalışmalısınız ve sizinle bu yola çıkmak isteyen birini bulursanız, o zaman harekete geçmelisiniz. Aşk için her zaman değerdir.

karahindiba çiçeğine üfleyen kadın

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.