Rahim Ağzı Kanseri: Olası Belirtiler

Rahim Ağzı Kanseri: Olası Belirtiler

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Bütün kanser türleri son derece tehlikelidir ve erken tespit edilmeleri, uygun tedavi uygulanması ve titiz takip edilmesi gerekir. Bugün, bu makalede; rahim ağzı kanseri olarak da bilinen serviks kanserinden bahsedeceğiz.

Serviks ve rahim kanserinin olası semptomların farkında olmalısınız, düzenli kontroller yapıp belirtiler ortaya çıkar çıkmaz gecikmeden doktorunuza danışmalısınız. Aşağıda, serviks ve rahim kanserlerinin başlıca belirtilerini derinlemesine inceleyeceğiz. Bu nedenle lütfen okumaya devam edin.

Serviks Kanserinin Belirtileri

Çeşitli kanser araştırma grupları, herkesin bilmesi gereken bir dizi belirti olduğu, ve bu belirtilerin en küçük işaretinde, en kısa sürede doktora gidilmesi gerektiği konusunda hemfikirdir Bu kanserin tespiti için yedi uyarı işareti şunlardır:

  • Bağırsak ve idrar alışkanlıklarında değişim
  • İyileşmeyen cilt ülserleri
  • Sebepsiz kanama ve salgı oluşumu
  • Nodüllerin varlığı
  • Kalıcı öksürük veya ses kısıklığı
  • Hazımsızlık veya yutkunmada güçlük çekme
  • Benlerde görülen değişimler

Rahim Ağzı Kanserinin Ana Risk Faktörleri

serviks kanseri

Risk faktörünün size bir hastalık bulaşma olasılığını artıran her türlü durum ya da madde olduğu bilinmelidir. Risk faktörleri kanser türüne göre değişim göstermektedir.

Risk faktörleri tespit edildikten sonra sigara kullanmak, HPV virüsüne (insan papillom virüsü) yakalanmak gibi değiştirebildiğiniz veya önleyebileceğiniz risk faktörlerine odaklanıp; yaş ya da aile geçmişi gibi ne yazık ki değiştiremeyeceğiniz faktörler üzerinde çok durmamalısınız.

İnsan papillom virüsü (HPV)

HPV, rahim ağzı kanserine yakalanmada en önemli risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Doktorlar; bir kadında rahim ağzı kanseri oluşmadan önce genellikle HPV enfeksiyonu olmasını bekler.

Ancak bu muhtemelen her türlü yüksek riskli enfeksiyon sonucu olabilir. Tüm rahim ağzı kanseri vakalarının üçte ikisi, HPV 16 ve 18 genotipinden kaynaklanmaktadır.

Tütün Ürünleri

yanan sigara

Sigara içen kadınların rahim ağzı kanserine yakalanma olasılıkları çok yüksektir; sigara içmeyen kadınlardan iki kat daha fazla risk altındadırlar. Bunun nedeni, sigaranın ciğerlere ilaveten diğer organları da etkileyebilecek birçok kanserojen kimyasal maddeye vücudumuzu maruz bırakmasıdır.

Ne yazık ki, bu maddeler gaz alışverişi sayesinde kan dolaşımına karışabilmektedir. Sigara içmek aynı zamanda bağışıklık sisteminin HPV ile mücadelede daha az etkili olmasına neden olur.

Bağışıklık yitimi

HIV olarak da bilinen AIDS’ e neden olan virüs, bağışıklık sistemine çok fazla zarar verir ve kadınları HPV için enfeksiyon riski altına sokar. Bu; AIDS hastası olan kadınlarda serviks kanser riskinin artmasını açıklamaya yardımcı olabilir.

Klamidya

Üreme sistemini etkileyen bu bakteri türü, cinsel temas yoluyla bulaşmaktadır. Çalışmalar, klamidya hastası olan veya daha önce bu hastalığı geçirmiş olan kadınların rahim ağzı kanserine yakalanma riskinin daha fazla olduğunu göstermiştir.

Beslenme Alışkanlıkları

hazır gıda hamburger patates

Kötü beslenme alışkanlığı olan; özellikle de yeteri kadar meyve, salata ve sebze tüketmeyen kadınlarda rahim ağzı kanserine yakalanma riski çok daha yüksektir.

Doğum kontrol hapları

Yapılan çalışmalar; doğum kontrol hapı kullanan kadınların serviks kanserine yakalanma risklerinin daha fazla olduğunu ve riskin kullanma süresiyle doğru orantılı olarak arttığını göstermiştir.

Bununla birlikte, doğum kontrol haplarını kullanmayı bırakınca risk azalır. Bu haplar, 5 yıl veya daha uzun süredir kullanılıyorsa risk ciddi anlamda artış gösterir.

Rahim Ağzı Kanserinin Belirtileri

Genel olarak, uyarı işaretleri, kanser öncesi semptomlar, etraf dokulara doğru büyümeye eğilimli, gerçek bir invaziv kansere dönüşene kadar görünmeye başlamaz. Bu durumda en sık görülen belirtiler şunlardır:

  • Anormal vajinal kanamalar
  • Beklenmedik vajinal salgılar
  • Cinsel ilişki sırasında acı

Ancak bu belirtiler karmaşıktır; çünkü başka bir hastalığın da işareti olabilirler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • de la Garza-Salazar, J. G., Morales-Vásquez, F., & Meneses-Garcia, A. (2017). Cervical cancerCervical Cancer (pp. 1–268). Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-319-45231-9
  • Sales, K. J. (2014). Human Papillomavirus and Cervical Cancer. In Cancer and Inflammation Mechanisms: Chemical, Biological, and Clinical Aspects (pp. 165–180). Wiley Blackwell. https://doi.org/10.1002/9781118826621.ch12
  • Getahun, F., Mazengia, F., Abuhay, M., & Birhanu, Z. (2013). Comprehensive knowledge about cervical cancer is low among women in Northwest Ethiopia. BMC Cancer13. https://doi.org/10.1186/1471-2407-13-2

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.