Omega 3 ve 6 Eksikliğinin Bilmeniz Gereken 5 Belirtisi

Omega 3 ve 6, vücudumuzun üretmediği ancak belirli işlevleri yerine getirmek için ihtiyaç duyduğu iki temel yağ asididir. Eksikliği vücudunuzda bazı etkilere sebep olur.
Omega 3 ve 6 Eksikliğinin Bilmeniz Gereken 5 Belirtisi
Carlos Fabián Avila

Yazan ve doğrulayan doktor Carlos Fabián Avila.

Son Güncelleme: 17 Kasım, 2018

Omega 3 ve 6 esansiyel yağ asitleri, bütün sağlıklı diyetlerde yaşamsal önem taşır. Bunun nedeni, vücudumuzun onları üretememesi ve hücrelerin yapısının temel bileşenleri olmasıdır.

Muhtemelen bugüne kadar bu hep aklınızdaydı. Ancak, bu durum ne kadar ilgi çekici olsa da, çoğu insan bunu unutmaya eğilimlidir. Genellikle yağlarda, özellikle şunların içinde bulunurlar:

  • Avokado
  • Balık
  • Yer fıstığı
  • Yumurta
  • Zeytin

Bizi “şişmanlatacağını” düşündüğümüz için bunları yemekten korkuyoruz, fakat gerçekte vücudumuz bu sağlıklı yağları düzenli bir dozda almaya ihtiyaç duyuyor.

Bunun nedeni, metabolizma da dahil olmak üzere sağlığımız için hayati önem taşıyan birçok fonksiyona ve sürece hizmet ettikleri içindir.

Bugün, omega 3 ve omega 6 temel yağ asitleri tüketimini artırmanızı öneriyoruz. Farkı kesinlikle göreceksiniz ve bedeniniz buna minnettar olacak!

Omega 3 ve 6 yağ asitleri aslında nedir?

sebze ve et

Günümüzde yapay olarak omega 3 ve omega 6 ile zenginleştirilmiş pek çok ürünün olduğunu biliyoruz. Bu eklemelerle yapılan smoothieler, sütler ve yağlar mevcuttur.

Evet, bu yardımcı olmaktadır, inkar edemeyiz. Fakat, vücudumuz bunu üretemediği için ideal seçenek somon, fıstık, keten tohumu ve brokoli gibi besinlerdir.

  • Linoleik asit (omega 6), en bilinen uzun zincirli yağ asididir ve çoğunlukla her türlü tohumda, kurutulmuş meyvelerde ve ayçiçek yağı gibi yağlarda bulunur.
  • Öte yandan, yağlı balıklarda, deniz ürünlerinde, baklagillerde, zeytinyağlarında, fıstıklarda ve bademlerde omega 3 yağ asitleri bulunur.

Omega 6 ve omega 3 yağ asitlerinin ikisi de, hücresel zarların yapısal bileşenleri olup sonsuz sayıda organik süreç için gereklidir. Ayrıca önemli bir enerji kaynağıdırlar.

Omega 3 ve omega 6 yağ asidi eksikliğinin semptomları

1. Kuru cilt

kuru cilt

Şüphesiz, temel yağ asitlerinin eksikliğinin en tipik klinik belirtilerinden biri kuru cilttir. Bu, çocuklarda, küçükken yemeleri gerektiği kadar yemeyenlerde de özellikle yaygındır.

Cilt problemleri, çoğu zaman yeterince omega 3 ve omega 6 yememenizin direkt bir sonucudur. Bu olduğunda, enfeksiyonlara ve yaraların iyileşmesinde zorluğa daha eğilimli bir hale geliriz.

2. Prematüre doğumlar

Erken doğum oranlarındaki artışın sebepleri tam olarak net olmasa da annenin yaşı, tütün kullanımı, stres ve düşük geçmişi, omega 3 ve omega 6 seviyesinin düşük olmasındandır.

Bu tür yağlar, gebelik sırasında fetüsün doğru gelişimini destekler.

Doğru hücre işlevini ve bir bebeğin tam terminale erişmesi için gerekli “montaj” süreçlerini sağlayan olağanüstü kalitedeki “benzine”  benziyorlar; hücre fonksiyonunu düzeltirler ve bebeğin zamanında doğması için gereken süreci “tamamlarlar”.

Gebelik sırasında beslenmenin kilit bir nokta olduğunu biliyoruz ve D vitamini, kalsiyum ve temel yağ asitleri gibi unsurlar vazgeçilmez müttefiklerdir.

3. Kalp problemleri

Omega 6 bakımından zengin yiyecekleri yemek, kalp için inanılmaz bir koruyucu etkinin oluşmasına yardımcı olur. Bize enerji verirler ve trigliseritlerin yanı sıra kolestrolü de düşürmeye yardım ederler.

Omega 3 yağ asitleri, tromboz hastalığına yakalanma riskini azaltır, aterosklerotik plakların büyümesini azaltır ve enflamasyonu düzenlemeye yardımcı olur.

Bunu akılda tutmak ve bu tür yağları doğal yollardan tüketmeye çalışmak önemlidir.

4. Aşırı yorgunluk

yorgunluk

Asla unutmayınız: hiçbir kilo verme diyetinde ya da herhangi bir zamanda, yağ tüketimini, özellikle de omega 3 ve omega 6 yağ asitlerini tamamen bırakmamanız gerekir.

Diğer problemlerin yanı sıra, bunun bir nedeni akut enerji eksikliğidir.

Kalorinin çoğu yağdan gelmelidir, bu nedenle onları her gün normal ve makul miktarlarda öğünlerimize dahil etmek önemlidir.

Daha çok enerjiye sahip olacaksınız.

5. Enflamatuvar hastalıklar

eklem ağrısı

Enflamatuvar hastalıklara romatoid artriti örnek verebiliriz.

Omega 3 yağ asitleri açısından zengin gıdaların esas faydası, iltihaplı eklemleri ve sabah tutulmasını gidermektir. Bunlar, etkili doğal anti-enflamatuvarlar gibi davranarak şişkinlik ve ağrıları azaltır.

Ancak, her gün tüketmeniz gerekmektedir.. Faydaları tutarlı olduğunuzda görebilirsiniz.

Sonuç olarak, birçok sebepten omega 3 ve omega 6 hakkında bilgi almışsınızdır. Bunun moda ile ilgili olmadığını unutmamak önemlidir: bu, sağlık ve yaşam kalitesi ile ilgilidir. Bu nedenle, bu besin maddeleri bakımından zengin sağlıklı yağların tüketimini hemen arttırmaya başlayın!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Desnoyers M, Gilbert K, Rousseau G. Cardioprotective Effects of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids: Dichotomy between Experimental and Clinical Studies. Mar Drugs. 2018 Jul 10;16(7):234.
  • Kendall AC, Kiezel-Tsugunova M, Brownbridge LC, Harwood JL, Nicolaou A. Lipid functions in skin: Differential effects of n-3 polyunsaturated fatty acids on cutaneous ceramides, in a human skin organ culture model. Biochim Biophys Acta Biomembr. 2017 Sep;1859(9 Pt B):1679-1689.
  • DiNicolantonio JJ, O’Keefe JH. Importance of maintaining a low omega-6/omega-3 ratio for reducing inflammation. Open Heart. 2018 Nov 26;5(2):e000946.
  • Balta I, Stef L, Pet I, Iancu T, Stef D, Corcionivoschi N. Essential Fatty Acids as Biomedicines in Cardiac Health. Biomedicines. 2021 Oct 14;9(10):1466.
  • Spector AA, Kim HY. Discovery of essential fatty acids. J Lipid Res. 2015 Jan;56(1):11-21.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.