Öz Saygınızı Geliştirmek İçin 7 İpucu

Buna inanmayabilirsiniz ancak öz saygınız tamamen size bağlı. Bu nedenle önünüze engel koymayı bırakın ve kişisel olarak gelişebilmek için önce kendinizi düşünmeyi öğrenin. Güzelsiniz; sadece inanmalısınız!
Öz Saygınızı Geliştirmek İçin 7 İpucu

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Daha uzun veya kısa boylu ya da daha zayıf olursanız daha güzel olacağınızı mı düşünüyorsunuz? Belki de kendinizden memnun olmamanızın fiziksel görünüşünüzle ya da sahip olduklarınızla hiçbir alakası yoktur. Öz saygınızın yetersiz olabileceğini hiç düşündünüz mü? Öz saygınızı geliştirmek için bu ipuçlarını mutlaka okuyun!

Aslına bakarsanız, yukarıda bahsettiğimiz şeylerin birçoğu kusur değildir. Bu yalnızca kendinize ait algınızla ilgilidir. Birkaç kilo vermenin kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olacağı doğrudur ancak kendinizi sevmiyorsanız mutlu olmanız zordur.

Öz saygınız kendinizi nasıl gördüğünüzle ilgilidir. Bu bakış açısı, hayatınızı duygusal, fiziksel, finansal ve sosyal olarak her yönden etkiler. “Ben kimim?” ve “Kim olmak istiyorum?” cevap bulamadığınız diğer sorulardır.

Bugün, öz saygınızı geliştirmek için bazı ipuçlarından bahsedeceğiz.

Öz Saygınızı Geliştirmek İçin 7 İpucu

Vücudunuzla bağlantı halinde olun

kadın

Öz saygınızı geliştirmek için egzersiz yapın, hareket edin, derin nefesler alın ve kim olduğunuzun bilincinde olun. Bir yoga dersi almak, bedeninizle bağlantı halinde olmanıza yardımcı olur.

Hislerinizi anlamak, ve durumlarla yüzleşmek kim olduğunuzun farkına varmanıza yardımcı olur.

Yoga dersi almak istemiyorsanız ya da alamıyorsanız, bunu kendi kendinize öğrenebilirsiniz. Bir yürüyüşe çıkın ve yalnızca kendinize konsantre olun. Dışarıdaki her şeyi unutun, güneşin sizi ne kadar ısıttığını ve nefes alıp verirken göğsünüzün nasıl hareket ettiğini hissedin.

Kıyafetlerinizin cildinizde oluşturduğu hisse özen gösterin ve fiziksel özelliklerinizin zihninizle olan ilişkisinin farkında olun.

Kendinizi analiz edin

Bu, güçlü ve zayıf yönlerinizi keşfetmek için gerekli bir şeydir. İşte ve kişisel hayatınızda kendinizi analiz edebilirsiniz. Başınıza gelen durumlara nasıl tepki veriyorsunuz? Kendinizi analiz etmek, öz saygınızı güçlendiren kararlar vermenizi sağlar.

Verdiğiniz tepkilerle siz karşılaşsanız hoşunuza gider miydi? Neleri değiştirirdiniz? Zayıflık olarak gördüğünüz şeyleri neden sevmiyorsunuz?

Bu soruların yanıtlarını aldıktan sonra hangi adımların atılması gerektiğine daha iyi karar verebilirsiniz. Hoşunuza gidecek şekilde tepki vermediğinizi fark ettiğinizde, bu tutumunuzu değiştirebilirsiniz.

Azar azar ve biraz çabayla, gerçekten olmak istediğiniz kişi olabilirsiniz.

Başka insanları dinlemeyin, kendi iç sesinize güvenin

bir şeyler yazan kadın

İnsanlar, başkalarını memnun etmeyi bir ihtiyaç olarak görüyor ancak bu beklenilen mutluluğu kişiye sağlamıyor. Dış tepkiler, kendi düşüncelerinizi etkiler.

Toplumu memnun etmeyi başaramadığınızda, bu durum size kendinizi daha kötü hissettirir. Diğer insanlar tarafından kabul edilmemek öz saygınıza zarar verir.

Başkalarının fikirlerini filtrelemeyi öğrenmelisiniz. Eleştirileri dinlemeyi bırakın ve insanların size kötü hissettirmesine izin vermeyin. Her gün kendinizi iyi hissetmeyi öğrenmelisiniz.

Bunu yapabilmenin en iyi yolu kendinizi iyi tanımak ve kendinizi olduğunuz gibi sevmektir.

Öz saygınızı geliştirmek için kendinize net hedefler koyun

Kim olduğunuzun ve hayatta neleri istemediğinizin bilincindeyseniz bir sonraki aşamaya geçmenizin zamanı gelmiş demektir. Artık olmak istediğiniz kişiye dönüşebilirsiniz. Bu biraz zor olabilir ve çok çaba sarf etmeniz gerekebilir.

Hedefleriniz;

  • Net olmalı. İstediğiniz şeyleri ne kadar spesifik olarak ifade ederseniz, onlara ulaşmanız da o kadar kolaylaşır.
  • Belirli bir zamanla kısıtlanmış olmalı. Hedefinize ne zaman ulaşmak istiyorsunuz? Kafanızda belirli bir tarih olması hedefinize bir öncelik vermenizi sağlar. Zamana karşı yarışıyormuşsunuz gibi hissedersiniz ve böylece yapmanız gerekenleri erteleyemezsiniz.

Bunlar çok basit iki özelliktir ancak öz saygınızı kazanmada büyük faydaları olacaktır çünkü size yapmak istediğiniz şeyi yapabildiğinizi gösterir. Bu da kendinize olan güveninizi artırır.

Alışkanlıklar edinin

Sizi mutlu eden ya da mutlu edecek olan şeylerin bir listesini yapın. Bunlardan bazıları fiziksel olarak daha iyi görünmenizi sağlayacak küçük şeyler olabilir, diğerleri ise zihinsel olarak sizi besleyici şeyler olabilir.

Birkaç örneğe göz atın:

  • 6 ayda bir yeni bir saç modeli,
  • Gerçekleşen hayallerinizi yazmak,
  • Hedeflerinizin bir listesini yapın,
  • Sık sık yeni hobiler edinmek,
  • İlham veren şeyleri bir yerde biriktirmek,
  • Ulaşmak istediğiniz şeylerin fotoğraflarını bir araya getirmek.

Öz saygınızı geliştirmek için asla pes etmeyin

öz saygınızı geliştirmek

Hayat zorluklar, başarısızlıklar ve zor zamanlarla doludur. Bu zorluklar için gerektiğinden fazla çaba sarf etmek, öz saygınıza yardımcı olmaz.

Başaramadığınız ya da üstesinden gelemediğiniz şeyleri düşünüp hayal kırıklığına uğramaktansa, başka bir maceraya atılın. Çok fazla şey için çabalamamanız gerekir. Pes etmeyin ve pesimist olmaktan olabildiğince kaçının. Ancak hayata karşı gerçekçi olmalısınız.

Başka bir deyişle, maratonu istediğiniz gibi bitirememiş olmanız, bunu gelecek sene daha fazla çalışarak elde edemeyeceğiniz anlamına gelmez.

Yeri geldiğinde kendinizle dalga geçebilmeyi bilin

Son olarak, öz saygınızı geliştirmek için verebileceğimiz son ipucu kendinizi çok ciddiye almamanız gerektiğidir. Başarısızlıklarınıza, hatalarınıza ve zayıf yönlerinize yeri geldiğinde gülebilmelisiniz.

Böylece, hayatınızı ve kim olduğunuzu yeni bir pencereden görebilirsiniz. Sonuçta, hep kötü zamanlarınızı düşünerek hayatınızı geçiremezsiniz.

Öne çıkarılmış görsel wikihow.com’dan alınmıştır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Jiménez Mercadé, C., Gálvez Fernández, E., & Colomer Suñé, T. (2011). Autoimagen corporal, comportamiento alimentario y estilo de vida en adolescentes. Metas de Enfermería. Difusión Avances de Enfermería. Retrieved from http://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3614614&;info=resumen&idioma=SPA
  • Cáceres, M. y P. D. (2008). La representación del cuerpo de la mujer en la publicidad de revistas femeninas. Estudios Sobre El Mensaje Periodístico14, 309–327. https://doi.org/-

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.