Psikolojik Baskı Bozuk Bir Psikolojinin Sebebi Olabilir

Psikolojisi bozuk insanlar karşımıza çok farklı şekillerde çıkabilir ancak burada önemli olan şey psikolojik olarak çöküntüde olan kişileri fark edip onlara yardımcı olmaya çalışmaktır.
Psikolojik Baskı Bozuk Bir Psikolojinin Sebebi Olabilir

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Normal bir psikolojide olup, sağlıklı kararlar veremeyen insanlar genellikle küçük yaşlarda başlarına gelen psikolojik baskı sonucu bu haldedirler.

Örneğin, aileleri bu insanlara psikolojik baskı uygulamış ya da yeterli ilgi ve alakayı gösterememiş olabilir.

Yıllar geçtikçe, şimdi birer yetişkin olan bu çocuklar “olgun” ilişkiler kurmaya başlıyorlar. Ancak, bu ilişkiler kitaplarda okuduklarımıza veya romantik filmlerde izlediklerimize hiç benzemiyor.

Bu durumun temelleri çocuklukta atılıyor ve yetişkinlik dönemlerine kadar etkileri devam ediyor. Burada asıl soru psikolojisi bozuk insanların bu durumun üstesinden gelip gelemeyecekleri.

Nasıl yaşamak istediğinizi biliyor musunuz?

kadın resmi

İnsan ilişkilerinde bir baskı söz konusu olduğunda, baskıyı kuran ve bu baskıya maruz kalan iki taraf ortaya çıkar.

Böyle bir durumda, baskıya maruz kalan kişinin yakınları ona bu durumu anlatmaya çalışır. Ancak, bu insanlar her zaman gözlerini açıp gerçekleri göremez.

Çocukluğunda baskı görmüş ve görmezden gelinmiş oldukları için, psikolojisi bozuk insanlar bazı agresif davranışlar özümsemişlerdir. Aşağılayıcı bir hakaret, bir tokat, kötü bir söz ya da davranış bunlara örnek olarak gösterilebilir.

Durum farklı olsa da ve bu durumla başa çıkabilecek yöntemleri olsa da, psikolojisi bozuk insanlar yeni şeylere çok açık değillerdir. Hiçbir şeyin yolunda gitmediğini fark ettiklerinde, korkuya kapılırlar.

Daha fazla isyan etmeye başlarlar ve bunu yaptıkça da daha fazla baskı görürler, sonra da bu durumu yalan söyleyerek geçiştirmeye çalışırlar.

Bir zamanlar, onlara “normal” gelen şeylerin artık elden gittiğini biliyorlar. Bu yüzden de, bu şekilde yaşamaya devam etmek istemiyorlar ancak durumun üstesinden nasıl geleceklerini de bilmiyorlar.

psikoloji ve resim

Kafaları karışmış, korkak ve çaresiz hissediyorlar. Farkında olmadan, uzun bir süre içlerindeki karanlık tarafı besliyorlar. Sonra da bundan nasıl kurtulacaklarını bilmiyorlar.

Madalyonun iki yüzü

İnanması ne kadar zor olsa da, psikolojik baskı uygulayan kişi ve baskıya maruz kalan kişi bir madalyonun iki yüzüdür.

İkisi de çocukluk döneminde acı çekmiştir ama bunu gösterme biçimleri farklıdır:

  • Bir diğer kimsenin üzerinde güç sağlamak: Baskı uygulayan kişi, çocukluğunda alınan gücü başkasının üzere uygular. İncinmek ve zayıf hissetmek istemezler. Bu yüzden, çok sevdikleri insanlara zarar verirler ve bu kişi tanıdıkları en kırılgan kişidir.
  • Memnun etme ihtiyacı: Kurban ise, diğer insanı olduğu gibi kabul ederek onu memnun etmeye çalışır ve sevgi sözcükleri sarf eder. Her şeyi düzgün yapma ihtiyacındadırlar ve ellerine yüzlerine bulaştırmak istemezler. Eğer çocuk bunları yapmazsa, azarlanabilir.

Büyük sorun ise, her kurban psikolojik olarak etkilenir. En kötü şekilde kıracak, kullanacak, incitecek, tehdit edecek hatta öldürecek birini bulmak isterler.

düşünceli kadın resmi

Kurban, nasıl yapacağını bilmediği için kendini koruyamaz. En iyi öğrendikleri şey duygularını saklamak ve içten içe acı çekmektir.

Neyseki, sabır ve dayanıklılıkla bu döngü atlatılabilir.

Psikoloji Bozulmuş İnsanları İyileştirme

Psikolojisi bozulmuş insanları iyileştirmek pek mümkün olmayabilir. Gençken yaşadığımız her şey, ilerleyen yaşantımızda bizi etkiler.

Ancak eğer hayatınızda düzgün bir insana sahipseniz, hiç ihtimal vermediğiniz bir anda güce sahipseniz, korkularınız dahil öğrendiklerinizi sorguluyorsanız o zaman umudunuz var demektir.

Kalbinizide ve ruhunuzda yıkıcı ve acılı bir etki bırakan kötü bir ilişkiden kurtuldunuz. Bu durumdan kurtuldunuz ve artık yeni bir yola başlama zamanı. Etrafınızı sizi gerçekten seven insanlarla doldurun. Ayrıca size somut ve doğru bir yol gösteren birinden profesyonel yardım alın.

Adım adım yavaş yavaş, diğerlerinin kırdığı parçalar onarılacak.

kadın ve kuşlar

Hayatlarının bir kısmında kötü muamele görmüş insanların çatlakları ve izleri olacaktır. Çünkü bu tarz şeyleri unutmak zordur. Geçmiş deneyimler, bugün biz olmamızı sağlayan şeylerdir.

İyi tarafından bakarsak, bu daha iyi olmamız için bir şans. Eski deneyimlerden ders çıkarıp, artık kabuk bağlamış yaralarla ileriye bakmak gerekir.

Bu insanlar hayatlarına devam edebilirler. Hayatın devam ettiğini unutmayın ve her şeyi değiştirmek için bir şans var.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Arruabarrena, M. I. (2011). Maltrato Psicológico a los Niños, Niñas y Adolescentes en la Familia: Definición y Valoración de su Gravedad. Psychosocial Intervention. https://doi.org/10.5093/in2011v20n1a3
  • Gómez de Terreros, M. (2006). Maltrato psicológico. Cuad Med Forense. https://doi.org/10.4321/S1135-76062006000100008
  • Rey Anacona, C. A. (2009). Maltrato de tipo físico, psicológico, emocional, sexual y económico en el noviazgo: un estudio exploratorio. Acta Colombiana de Psicología.
  • Bueno, A. (1997). El maltrato psicológico/emocional como expresión de violencia hacia la infancia. Alternativas: Cuadernos de Trabajo Social. https://doi.org/10.1093/hmg/9.14.2175

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.