Psikolojik Sağlamlık ve Umut Çocuklara Nasıl Öğretilir?

Zorluklardan ders çıkarmak ve büyümemize izin veren bir şeye çevirmek, mutlu olmanın temel bir parçasıdır. Bu nedenle, psikolojik sağlamlık ve umudu çocuklarımıza öğretmek çok önemlidir.
Psikolojik Sağlamlık ve Umut Çocuklara Nasıl Öğretilir?

Tarafından yazılmıştır Antonella Grandinetti

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Ebeveynler olarak, mutluluklarını arttırmak için psikolojik sağlamlık ve umudu çocuklarımıza öğretmek  bizim sorumluluğumuzdur.

Psikolojik sağlamlık (resilience) İngilizce sözlükte iki farklı şekilde tanımlanmaktadır. İlk tanıma göre, “gergin vücudun özellikle çok sıkıştıran bir stres tarafından sebep olduktan sonra oluşan deformasyonu kendi ölçülerini ve şeklini yenileme yeteneğidir.” ikincisi ise, “bir talihsizlik ve ya değişikliğe kolaylıkla uyum sağlama ve ya yeniden iyileşme yeteneğidir.” Bu sebeple, deneyimlerimizi bizim için daha güçlü olma kapasitesini temsil eder, hatta bu deneyimler olumsuz olsa bile.

Belirttiğimiz üzere, psikolojik sağlamlık mutluluk ile çok yakından bağlantılıdır. Bu sebeple, insanların deneyim kazanmasına, onlardan ders çıkarmalarına ve gelecek için onlardan olumlu sonuçlara dönüştürmelerine izin verir.

Bu sağlıklı değeri çocuklarınıza öğretirken nasıl bu görevi gerçekleştireceğinizi öğrenmek için bu yazıyı okumaya devam edin.

Psikolojik sağlamlık ve umudu çocuklarımıza öğretmek

Ne yazık ki, psikolojik sağlamlık insanlarda bulunan içsel bir özellik değildir. Psikolojik olarak sağlam bir şekilde doğmayız; daha ziya de bu sonradan öğrenilen bir özelliktir. 

Bu sebeple, ebeveyn olarak psikolojik sağlamlık ve umudu çocuklarımıza öğretmek önemli bir rolümüzdür. Bunun anlamı kendi tecrübelerine adapte olmayı ve kabul etmeyi öğrenmelerine yardımcı olmak, onlardan ders çıkarmak ve ilerlemektir.

Psikolojik sağlamlık neden bu kadar önemlidir?

psikolojik-saglamlik-olumlu-davranışları-olan-bir-ergen
Psikolojik sağlamlık, bizim daha olumlu ve sıkıntının avantajından faydalanarak yeni fırsatlar yaratmamıza izin verir.

Hayatı sıklıkla bir hız trenine benzetiriz, çünkü hayat da tıpkı hız treni gibi bir çok inişler ve çıkışlarla doludur. Bu oldukça eski bir benzetme olmasına rağmen günümüzde hala çok uygundur.

Hayatın yolumuza getirdiği zorlukları ve mücadeleleri nasıl kabul edeceğimizi bilmek mutluluğu bulmanın önemli bir bölümüdür. Bu sebeple, bu kabullenme bize sıkıntıların en iyi olasılığı ile yüzleşme ve bu deneyimler ile olgunlaşmamıza izin verir.

Psikolojik sağlamlığı ve umudu çocuklarınıza öğretin böylece deneyimlerini yeni ve olumlu bir şeye dönüştüreceklerdir. Geçmişe takılı kalmamalarına yardımcı olun, ve geleceğe  olumlu bir tutum ile bakmalarını sağlayın. kendi güçlerini keşfetmelerini göstermek, hayatın bir çok yönünde gelişimleri için önemlidir.

Psikolojik sağlamlık bir yaşam biçimidir. Her hangi bir durumu daha yeni ve iyi bir duruma dönüştürerek mutlu olmamıza izin verir. Ve psikolojik sağlamlığın öneminin altında yatan şey budur. Bir umut hattıdır. Ne olursa olsun, hayatımız için onu olumlu bir şeye çevirebiliriz.

Bu yazıyı da okumak isteyebilirsiniz: Çocuklarda Beyin Sağlığını Teşvik Etmenin 12 Yolu

Psikolojik sağlamlık ve umudu çocuklarımıza öğretmek için 8 ipucu

Bu yazını başında, psikolojik sağlamlığın doğuştan gelen bir şey olmadığını belirtmiştik. Bu sebeple, konu psikolojik olarak sağlam ve umut dolu çocuklar yetiştirmek olduğunda ebeveynler ve öğretmenlerin rolü hayatidir. 

Bu çok önemli karakter özelliklerini çocuklarımıza kazandırmaya yardım etmek için neler yapabileceğimize bir göz atalım.

1. Olumlu bir örnek oluşturun

mutlu-aile
Olumluluk çevremize yayılır. Bu sebeple, mücadelelerimizde olumlu bir tutum yansıtmak çocuklarımıza öğreterek kendi sorunları ile nasıl yüzleşeceklerini öğrenmiş olurlar.

Psikolojik sağlamlığı çocuklarımıza öğretmenin ilk adımı, kendimiz ile alıştırma yapmaktır. Çocuklarımız çizdiğimiz imaj ile psikolojik olarak sağlam ve umut dolu insanlara dönüşecektir.

Unutmayın, çocuklarımız sürekli olarak bizi gözlemler ve taklit eder. Bu sebeple, bir çok benzer deneyimde nasıl davranmanız gerektiğiniz göstermek için ufaklığınıza iyi bir örnek ayarlayın. “Olumsuz” bir durumun bile nasıl faydalı bir hale dönüşebileceğini onlara gösterin.

2. Çocuğunuzun hatalar yapmasına izin verin

Bazen, ebeveyn olarak aşırı korumacı olarak hata yaparız… Ama onlara hiç iyilik yapmayız. İhtiyacımız, deneyim yaşanabilecek ve hatalar yapabilecek bir miktar özgürlüktür.

Çocuğunuza hata yapmaya ihtiyacı olacağı alanı verin, çünkü bunu öğrenmesinin en iyi yolu budur.

3. Çocuğunuzun yaptıklarının sonuçları ile yüzleşmesine izin verin

Bu nokta, bir önceki ile çok yakından bağlıdır. Çocuklarınızın hata yapmasına ve yaptıkları için sorumluluk almalarına izin verin.

Çocukların, yaptıkların şeylerin sonuçları olduğunu keşfetmeye ihtiyacı vardır. Sosyal normları içselleştirmenin, değerin ne olduğunu ve neyin değerli olduğunu değerlendirmenin ve  tek yolu budur.

4. Çocuğunuzun hayal kırıklığına uğramasına izin verin

kizgin-cocuk
Bir durumda, çocuklarımızı acı çekmelerinden korumaya çalışırız, ama bu durum aynı zamanda onları yeni bir şey öğrenmelerinden de uzak tutar.

Bu çok önemli bir noktadır. Bir çok ebeveyn çocuklarını her türlü zarardan korumaya çalışır. Ama gerçekten onların hayata adapte olmalarına yardım mı ediyoruz?

Psikolojik sağlamlığı, kişisel deneyimler yoluyla, onların ufak aksilikler yaşamasına izin vererek  öğretmeliyiz. Bu, herhangi bir durumu olumlu birşeye dönüştürmeyi öğretmenin tek yoludur.

5. Çocuklarınıza kendilerini düşünmelerini öğretin

Ebeveynler olarak, çocuklarımızın sorunlarına çözüm teklif etmeye meyilliyizdir. Ancak, çocuklar mantıklarını kullanarak kendi sorunlarına çözüm bulmayı öğrenmelilerdir.

Bu sebeple, çocuklarımızın kendi kendilerine düşünmelerine izin vermeliyiz ve onlara rehber olmalıyız, böylece kendi sorunlarını çözmeyi öğrenirler. Bunu yaptıklarında, kendileri ile gurur duyduklarını hissederler.

6. Her değişikliğin bir fırsat olduğunu onlara öğretin

Bazen, bir problem, bizim problemlere baktığımız yön ile alakalıdır. Neden çocuklarımıza her değişikliğin ne olursa olsun bir fırsat olduğunu öğretmeyelim?

İşte bu psikolojik sağlamlığın kaynağıdır: Her şey daha iyi başka bir şeye dönüşebilir! 

7. Sağlıklı özgüveni teşvik edin

psikolojik sağlamlık özgüven-cesaretlendirme
Sağlıklı özgüvene sahip çocuklar, problemleri ile daha iyi yüzleşebilir ve mutlu bir şekilde düşünebilirler.

Kendilerine değer vermeyen ve kendilerini hiçbir şey yapabilecek kapasitede görmeyen çocuklar zorluklarla ve mücadele ile yüzleşemeyeceklerdir. Bu sebeple, onların özgüvenini cesaretlendirmek, psikolojik sağlamlık ve umudu öğretmenin bir yoludur.

8. Çocuklarınıza onları ne kadar çok sevdiğinizi gösterin!

Sonuncusu ama en önemlisi ise, çocuklarınıza onları ne kadar çok sevdiğinizi kelimelerle, jestlerle ve hareketlerinizle gösterin. Onlara sevgi yoluyla psikolojik sağlamlığı öğretin. Umutlu çocuklar yetiştirmenin en iyi yolu budur ve o çocuklar büyüdüklerinde güçlü, empati kurabilen ve mutlu yetişkinlere dönüşecektir.

Güvenli bir ortam yaratarak çocuğunuzun özgürce deneyimlemesine izin verin. Bu yolla, onların psikolojik sağlamlıkları gelişecek ve hiçbir şey onları yıkamayacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.