Sabahleyin Baş Ağrısı Neden Olur?

Baş ağrısını tetikleyen şeyleri bilmek, ağrıları önlemede çok önemlidir. Eğer baş ağrınız tekrar ediyorsa ve aşağıdaki nedenlerle alakalı değilse doktorunuza danışmakta fayda vardır.
Sabahleyin Baş Ağrısı Neden Olur?

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Bu yazıda, sabahleyin baş ağrısı neden olur, ondan bahsedeceğiz.

Baş ağrıları ya da migren günün her saati rahatsız edicidir. Bu ağrıların sebebi, rahatsızlık ya da ağrı şiddetinin ilk ne zaman hissedildiğine bağlı olabilir.

Uyandığınızda şakaklarınızda bir davul çalınıyormuş gibi hissediyorsanız, başınız dönüyorsa ya da gözlerinizi açamıyorsanız doktorunuza danışmak iyi bir fikir olacaktır.

Sabahleyin Baş Ağrısı Neden Olur?

Pek çok insan, ağrı dayanılmaz bir hale geldiğinde doktora gitmeye karar veriyor.

Ağrı kesicilere rağmen, bazı ağrılar asla hafiflemez ve gün boyunca sürer. İşte sabahleyin baş ağrısının en sık görülen nedenleri:

Burun kanallarının iltihaplanması

Burun, gözler ve elmacık kemiklerinin arkasındaki burun kanalları iltihaplandığında bu durum oldukça rahatsız edici bir baş ağrısına neden olabilir.

Bu tip durumlarda, ağrıya neden olan bilinmeyen bir alerji ya da enfeksiyon varsa bunlar tedavi edilmelidir.

Uyku apnesi


Bu durum, uyurken nefes alış verişlerinde anlık duraklamalar yaşanması olarak tanımlanır.

Beyin bu süre zarfında oksijen alamadığı için başınızı ağrıtarak uyumanıza neden olabilir.

Klasik uyku apnesi belirtileri, gözlerin altında koyu halkalar oluşması ve yeterli uyunmasına rağmen aşırı yorgunluk hissedilmesidir.

Eğer birisiyle beraber uyuyorsanız, horlayıp horlamadığınızı sorabilirsiniz çünkü bu sorunun başka bir belirtisi de horlamadır.

Uyku bozuklukları

Klinik bir durum olan uyku apnesinin dışında, duygusal ve psikolojik faktörler de düzenli uyumanızı engeller.

Stres, günlük problemler ve anksiyete uyku kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.

Ertesi gün erken kalkmamız gerektiğinde, çoğumuz oldukça geç saatlerde yatıyoruz. Yani, her gece ihtiyacımız olan 8 saatlik uykuyu alamıyoruz ve bu da uyku kalitemizi etkiliyor.

Negatif duygular ve tekrar eden kabuslar da migrene neden olabilir.

Damlayan bir musluk, sokak lambası, parlayan bir televizyon ya da horlama gibi bulunduğunuz ortamdaki ışık ve gürültü, uyandığınızda başınızın ağrımasına neden olarak uyku kalitenizi etkileyebilir.

Kas gerginliği

Eğer yeterli miktarda uyuyamıyorsanız, gerginseniz ya da kötü bir pozisyonda uyuyorsanız kabus görmeniz ya da insomnia problemi yaşamanız mümkündür.

Boyun ve omuzlardaki kaslar gerilerek kafatasına baskı yapar, bu durum da baş ağrısına neden olur.

Uygun bir yastıkla iyi bir yatakta uyuduğunuzdan emin olun. Bu iyi bir uyku uyumanızı sağlamanın yanı sıra, boyun omuru üzerindeki omurgayı da destekleyecektir.

Fazla ilaç kullanmak

Bu kısımda baş ağrısını hafifletmek için tasarlanmış ağrı kesicilerden bahsediyoruz. Haftada iki kezden daha fazla baş ağrısı problemi yaşandığında çoğumuz reçeteli ya da reçetesiz ağrı kesicilere başvururuz.

Ağrı kesici ilaçların aşırı kullanımı ters bir etki yaratır. Yani, ağrıyı hafifletmek için alınan ilaçlar aslında baş ağrılarına neden olabilir.

Eğer sabahları meydana gelen baş ağrılarını önlemek istiyorsanız aşağıdaki ilaçlardan uzak durmanız gerekebilir:

  • Aspirin
  • Asetaminofen
  • Dekonjestan
  • Ağrı kesici
  • Uyuşturucu ilaç

Sıvı kaybı

baş ağrısı

Gün içinde gereken miktarda sıvı aldığınızdan emin olun. Uyku zamanı vücudunuz gün içindeki kadar aktif çalışmasa da sıvıya ihtiyaç duyar.

Yeterli miktarda su içmediğinizde, başınızdaki kan damarları sıvı seviyenizi dengelemek için kasılır. Bu da oksijen geçişini zorlaştırdığından baş ağrısına sebep olur.

Diş gıcırdatma

Diş gıcırdatma, diğer adıyla bruksizm, yetişkinlerde de meydana gelse de çocuklarda daha sık rastlanan bir problemdir ve çoğunlukla uyurken dişleri “gıcırdatmak” olarak tanımlanır.

Bilinçsizce yapılan bu eylem çene kaslarını gerginleştirir ve uyandığınızda acıya ve rahatsızlığa neden olur.

Kötü bir uyku pozisyonu

İyi bir uykuyu engelleyen en yaygın hatalardan birisi de kötü bir pozisyonda uyumaktır.

Karmakarışık ve tuhaf bir pozisyonda uyuyorsanız, ertesi gün uyandığınızda sadece başınız değil, sırtınız, boynunuz ve omuzlarınız da ağrıyacaktır.

Boynunuz düz bir pozisyondayken sırt üstü ya da yan tarafınıza yatarak uyumaya çalışın. Midenizin üzerine yatmaktan kaçının.

Unutmayın, düzgün bir pozisyonda uyumak, kan akışının düzenli gerçekleşmesini sağlar. Bu da sabahleyin baş ağrısı oluşumunu etkiler.

Yüksek tansiyon ve diyabet

Her ikisi de sabah meydana gelebilecek bir migren ağrısını tetikleyebilir. Bunun nedeni her iki durumda da kan damarlarının daralması, özellikle başınızdaki kan basıncının artması ve kasların gergin olmasıdır.

Yatağın konumu

baş ağrısı3

Burada, eski feng shui felsefesinden bahsediyoruz. Bu felsefeye göre, gece boyunca yeterli bir dinlenme ve gevşeme elde edebilmek için yatak başı her zaman kuzeye bakmalıdır.

Bu, bilimde bir temele dayandırılabilir; uyku halindeyken dünyanın manyetik alanının bizde bir mıknatıs etkisi yarattığı düşünülebilir.

Huzursuz bacak sendromu

Bu sendrom el ve bacakların hareketinde kontrol edilemeyen bir dürtü olarak tanımlanır.

Kas spazmları beyni sürekli uyardığı için, uyku problemlerinin bir nedeni olabilir. Bu durum da uyandığınızda başınızı ağrıtabilir.

Baş ağrısının yanı sıra bulantı, kusma ya da bulanık görme gibi şikayetleriniz varsa bir doktora danışmanızı tavsiye ediyoruz.

Siz de sabahleyin baş ağrısı çekiyorsanız, sebepleri bunlardan biri olabilir. Tekrar eden durumlarda doktora danışmanızı tavsiye ediyoruz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.