Sağlık Durumunu Anlatan 8 İdrar Rengi

Vücut sağlığının göstergesi olan idrar açık sarıdır. Eğer koyu sarı ise bu susuzluğun göstergesi olabilir, daha çok su içmelisiniz. 
Sağlık Durumunu Anlatan 8 İdrar Rengi

Son Güncelleme: 10 Eylül, 2018

Antik çağlardan beri insanlardaki idrar rengi bir çok hastalığın teşhisinde yararlı olmuştur; yani renkte, kokuda veya yoğunluktaki bir değişiklik vücutta bir şeylerin iyi gitmediğine işaret edebilir.

Yediğimiz içtiğimiz şeylerle vücudumuza giren ve ihtiyacımız olmayan yüzlerce atıktan idrar aracılığıyla kurtuluruz. Ancak, idrar bize birçok sağlık problemi konusunda uyarı da verebilir; renk tonu değişebilir ve oluşan kötü koku ile kendini belli edebilir. 

Birçoğumuz idrarın sağlığımız hakkında bize bir şeyler söyleyebileceğinden habersiziz ve idrarda hastalığa işaret edebilecek değişiklikleri görmezden geliriz. Vücudumuzda neler olduğunu bilmek çok önemlidir. İdrarınızdaki değişikliklere dikkat edin. Aşağıda sizlere sağlığınızın durumu hakkında uyarı verebilecek 8 farklı idrar rengi hakkında bilgi vereceğiz.

Açık sarı renkli idrar

Sağlıklı bir bireyin idrarı açık sarı renklidir ve neredeyse transparandır. İdrarın rengi ürolobin isimli bir pigmentten gelir. İdrar suda seyrelen ürolobinleri taşır ve bunlar idrara transparan açık sarı rengini verir, bu da düzenli olarak su aldığımızı gösterir. Eğer idrar koyu sarı veya yoğun bir renkte ise bu susuz olduğumuz anlamına gelir.

Ancak eğer idrarın rengi çok açıksa ve kişi sık sık idrar çıkma ihtiyacı duyuyorsa vücutta fazla alkol veya su artışı olabilir, bu da genelde fazla su tüketiminden kaynaklanır. Öte yandan, eğer renk berrak ise ve sık sık idrara çıkma ihtiyacı varsa, kişi aşırı sıvıyı sindiremiyor demektir, bu da diyabete işaret ediyor olabilir.

Bulanık idrar

Eğer idrar bulanık ise içeriğinde fosfat vardır, bu da böbrek taşları yüzünden olabilir. Eğer idrar günlerce bulanık kalıyorsa bu idrar yolu enfeksiyonuna işaret eder ve bu durumda doktorunuza gitmenizi öneriyoruz. Bulanık idrar genelde kötü kokuyla ve sık sık tuvalete çıkma ihtiyacıyla gelir. 

Söz konusu erkekler olunca, bulanık ve kirli idrar, idrar yolunda biriken meniden kaynaklanıyor olabilir.

Mavimsi yeşil idrar

Genelde bu durum yediğiniz yiyecekler yüzündendir, özellikle mavi veya yeşil yiyeceklerden kaynaklanır. Mesela, kuşkonmaz idrarın mavi ya da yeşil bir renk almasına sebep olabilir. 

Diğer yandan, mavimsi veya yeşilimsi renk aldığınız vitamin veya ilaçları işleme sürecinde olduğunuzu da gösterebilir. Bunlardan ikisi de mavi rengi açıklamıyorsa doktorunuza başvurun.

Turuncu idrar

Turuncu böğürtlen, pancar, havuç veya diğer turuncu yiyecekler idrarın turuncu olmasına sebep olabilir. Bazı ilaçlar ve susuzluk da idrara bu rengi verebilir. Eğer idrar koyu turuncu ve neredeyse kahverengi ise bu idrarda safra olduğu anlamına gelebilir. Bu durumda doktorunuza başvurun.

Kahverengi idrar

Kahverengi idrar ise baklagiller, ışgın veya bazı ilaçların tüketiminden kaynaklanabilir. Ekstrem durumlarda bu idrar rengi karaciğer sorunlarına veya kronik susuzluğa işaret eder. 

Köpüklü idrar

Bu durumlarda doktora gitmenize gerek yok, ama renk koyulaştığında durum ciddi olabilir. Eğer idrar fazla köpüklü ise vücutta fazla protein olduğuna işaret eder. 

Ağır kokulu idrar

İyi kokan herhangi bir idrar yoktur, ama hepimiz normal idrar ile kötü kokulu idrar arasındaki farkı biliyoruz. İdrardaki kötü koku fazla kahve veya kuşkonmaz tüketiminden kaynaklanabilir. Eğer durum bu değilse ama idrarınız kötü kokuyorsa doktorunuza başvurun.

Pembe veya kırmızı renkli idrar

Bazı yiyeceklerdeki doğal kırmızı renk idrar renginde değişikliğe yol açabilir ve onu pembeleştirebilir. Yaban mersini, ışgın ve diğer kırmızı yiyeceklerin tüketimi idrar tonunda değişikliğe yol açabilir. Ancak bu renk bazı ilaçların tüketimi, idrarda kan, aşırı egzersiz ve enfeksiyonla da gerçekleşebilir.

Eğer idrar 24 saatte normal rengine dönmüyorsa doktorunuza başvurun. Pembe veya kırmızı idrar rengi en ileri durumlarda böbrek kanseri, prostat büyümesi veya safra kesesi taşlarının göstergesi olabilir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.