Sağlıklı Beslenirken Kabızlığı Gidermek

Dengesiz beslenme kabızlığın ana sebebidir. Fakat bu bağırsak sorununu tetikleyen farklı, daha az bilinen sebepler de bulunmaktadır. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.
Sağlıklı Beslenirken Kabızlığı Gidermek

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2022

Kabızlık, ondan muzdarip olanların yaşam kalitesini gerçek manada, fizyolojik ve duygusal seviyelerde etkileyen bir sorundur.

Ana sebeplerden biri dengesiz beslenme olsa da kabızlığa yol açan birçok farklı ve az bilinen sebep de bulunmaktadır.

Bu makalede halihazırda sağlıklı bir beslenmeye sahipseniz fakat bu korkunç ve rahatsızlık verici sorundan muzdarip iseniz kabızlığı gidermek için yöntemleri keşfedeceksiniz.

Kabızlığı gidermek için diyet

kabızlığı gidermek için meyve

Bağırsaklarınızı tahriş edebilecek ve uzun vadede zararlı olabilecek laksativler kullanmaksızın kabızlığı doğal bir biçimde tedavi etmek için öncelikle beslenmenizi değiştirmeniz gerekmektedir.

Organlarınızın düzgün çalışması için her gün her öğünde içinde doğal lifler bulunan gıdalar tüketmeniz gerekmektedir. Bu gıdalardan bazıları:

  • Meyveler
  • Yeşil yapraklı sebzeler
  • Bakliyat
  • Tam tahıllar
  • Ağaç yemişleri
  • Çekirdekler
  • Mantarlar
  • Deniz yosunu

Bu gıdalar günlük beslenmenizde makul oranlarda bulunmalıdır zira bu gıdaların fazla tüketilmesi bazı negatif etkilere neden olabilir.

Bu gıdaları pişmiş veya çiğ, meyve ve sebze suları içinde ya da karışımlar içinde tüketebilirsiniz.

Yeterince su içiyor musunuz?

Bazı insanlar bu lif açısından zengin gıdaları tüketmesinin yanı sıra kepek içeren diğer ürünleri de tüketir ve bu hidrasyon eksikliğinden kaynaklanan kabızlığa neden olabilir.

Vücudunuzun lifi düzgün bir biçimde sindirebilmesi için su içmek önemlidir ve günde en az bir buçuk litre içmeniz önerilmektedir.

Su tüketiminin kabızlığa karşı etkili olması için temel gerekliliği suyu yemeksiz, boş mideye içmektir.

Günlük su tüketiminizi şu şekilde bölebilirsiniz:

  • Bir şey yemeden önce iki veya üç bardak, iki veya üç bardak sabah boyunca ve iki bardak akşamüstü.

Stres, sağlığın düşmanı

stres

Stres bu yüzyılın en büyük sorunlarından biridir. Baş edemediğimiz veya atlatmayı beceremediğimiz, bunaltıcı bir duygudur.

Sinir sistemimizi değişikliğe uğratır ve yılgınlık, anksiyete, depresyon vb. sorunlara neden olur.

Genelllikle iş nedeniyle ortaya çıkar fakat kalıtımsal ya da kontrol edemediğimiz durumlardan ötürü de olabilir.

Stres psikolojik bir seviyede başlar fakat bizi duygusal bir seviyede de etkileyebilir.

Öncelikle ufak bir miktar acıyla başlar, bu kabızlık olabilir.

Uzun vadede daha büyük sağlık sorunlarına neden olabilir.

Eğer stresli bir durum içerisine girmenizden bu yana bu sorunu çekiyorsanız kabızlığı gidermek için bazı doğal yöntemlere başvurmayı düşünebilirsiniz:

  • Spor yapmak
  • Dış mekan aktiviteleri
  • Yoga veya Tai Chi gibi rahatlatıcı terapiler
  • Masaj yaptırmak

Düzelmek için hayatınızda bir şeyleri değiştirmeyi her zaman göz önüne almalısınız.

Duygusal Meseleler

Bağırsak fonksiyonlarını etkileyen diğer psikolojik faktörler bizi negatif olarak etkileyen duygusal meselelerdir: hayattaki değişimler, boşanma, bir yakının ölümü vb.

Bu durumlarda gerçekleşen şey stresle yaşamamız değildir belki de, onun yerine mutsuzluk, acı ve öfke vb. nedeniyle bitkin düşmemizdir.

Bir süre boyunca bizimle kalan bu negatif duygular her zaman negatif sağlık sonuçlarına neden olur. Örneğin bağırsaklarımızı direkt olarak etkileyebilir, karaciğerimize saldırabilir.

Bu duygusal meseleleri atlatabilmek için iki doğal çözümümüz var:

  • Homeopati: Bir homeopat uygun tedaviyi belirlemek için durumumuzu özel olarak analiz eder. Homeopatinin herhangi bir sorunu yoktur. Sadece laktoz alerjisi olan insanlar bir alternatif aramalıdır.
  • Bach çiçekleri: Bu çiçek özleri bağımlılık yaratmadan ve kişiliğimizi değiştirmeden duygusal sorunlarımızı tedavi etmemize yardımcı olur. Bize yardımcı olabilecek bazıları kaya suyu,
    yaban elması, üzüm asması ve çoban püskülüdür. Bir çiçek terapisti ihtiyaç duyabileceğimiz çiçekleri bulmamızda bize yardımcı olabilir.

Daha fazla öğrenmek için: Taş Sanatı Terapisi ile Stresi Rahatlatın

Tiroid Sorunları

tiroid

Hipotiroidizmden muzdarip isek veya tiroidler zayıf ise bunun sonuçları veya semptomları kabızlıktır.

Bu durumda yapmamız gereken şey hızlıca teşhis alabilmek ve uygun bir biçimde tedavi görebilmek için bir doktora danışmaktır.

Buradaki bazı laksativler de bize yardımcı olabilir:

  • Kudzu
  • Agar agar
  • Çiya tohumu
  • Keten tohumu

Kabızlığı gidermek için bu doğal çareleri kullanmaya ne dersiniz?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Wang, X., & Yin, J. (2015). Complementary and Alternative Therapies for Chronic Constipation. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2015/396396


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.