Soğanın Faydaları Arasından Az Bilinenler

Soğanın çok sık hasta olmanıza sebep olan toksinleri atmanıza yardımcı olduğunu biliyor muydunuz? Soğanı neden beslenme düzeninize eklemeniz gerektiğini öğrenin. 
Soğanın Faydaları Arasından Az Bilinenler

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Soğan muhtemelen beslenmenizin olmazsa olmazıdır. Ne de olsa, birçok tarifin içinde soğan bulmak mümkündür. Peki hiç soğanın faydaları üzerine düşünmüş müydünüz? Okumaya devam edin!

Soğan, 7,000 yıldan fazladır insanların beslenmesinin bir parçasıdır. Yemeklere güzel bir lezzet kattığı çok uzun zamandır biliniyor. Aynı zamanda sağlığınız için de çok faydalı olduğunu biliyor muydunuz?

İlk olarak, soğanın C, B6, B1, K ve H gibi bir çok vitamin deposu olduğunu söylemeliyiz. Ayrıca yüksek miktarda folik asit, lif, sülfür, flavanoid ve krom, magnezyum, potasyum, kalsiyum ve fosfor gibi önemli mineraller içerir.

1. Soğanın Faydaları: Kan pıhtılaşmasını önler

beyaz soğan

Soğan, flavonoidlerin yanında harika bir antikoagülan olan kuersetin içerir. Kuersetin:

  • Kolestrolu dengeler.
  • İltihap önleyicidir.
  • Antioksidandır.
  • Alerjilere karşı koyar.
  • Kalbi güçlendirir.
  • Sindirim sisteminin korunmasına yardımcı olur.
  • Kan katılaşmaya başlayınca kandaki pıhtı hücrelerinin pıhtılaşmasını önler.

2. Kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü yükseltir

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, kuersetin kanın pıhtılaşmasını önlemekle kalmaz; aynı zamanda kolesterolü dengeler. Kötü kolesterolü düşürürken, iyi kolesterolü yükselttiği kanıtlanmıştır. Ayrıca, kalbinize iyi bakması açısından antioksidan özellikte olmasının büyük yararı vardır.

3. Tümörlerin büyümesini durdurabilir

saç dökülmesi için soğan çorbası

Soğanın faydaları arasında tümörlerle mücadele etmek de bulunur. Bu harika sebzenin içerdiği antioksidanların çoğu, kanserli tümörlerin büyümesini engelleyebilir. Kolon, mide, prostat gibi bazı tür kansere yakalanma riskini azalttığı, çalışmalarla da kanıtlanmıştır.

4. Ruh halinizi ve uykunuzu iyileştirebilir

  • Soğan, beyne kan akışını hızlandıran dolayısıyla beyne daha çok oksijen ve önemli besinlerin gitmesini sağlayan folik asit açısından zengindir.
  • Aynı zamanda beyinde daha fazla serotonin ve dopamin salgılanmasına da yardımcı olur. Bunlar “iyi hissetme” hormonlarıdır. Bu sayede ruh halinizi iyileştirir, uyku kalitenizi ve iştahınızı arttırır.

5. İyi bir cilde ve sağlıklı saçlara sahip olmanıza yardımcı olur

küp küp doğranmış soğan

Soğanın içindeki C vitamini daha fazla kolajen üretimine yardımcı olur. Bu onu güçlü kılan önemli bir bileşendir. Kolajen aynı zamanda hücre yenilenmesinde rol oynar.

Cildinizi pürüzsüz ve parlak yapar, esnekliğini arttırır ve nemlendirir. Tüm bunlar yetmezmiş gibi, kolajen saçınıza da iyi gelir. Saçı güçlendirir, kalınlaştırır ve parlaklaştırır.

6. Soğanın faydaları: Toksinleri atmaya yardımcı olur

Soğanın içindeki amino asit, toksinlerden arınmanıza yardımcı olur. Kurşun, kalsiyum ve arsenik gibi ağır metallerin böbrekler aracılığı ile atılmasına yardımcı olur.

Bu metaller böbreklerinizde biriktiğinde, detoks özellikli yiyeceklerle oluşmuş bir beslenme düzeni ile giderebileceğiniz hastalıklara yakalanabilirsiniz. Bu yiyeceklerin en önemlilerin biri de soğandır.

7. Bağırsak sağlığınızı korur

bağırsak

Kolon kanserini önlemesiyle beraber, genel olarak bağırsaklarınıza iyi gelir. Soğanın içindeki lifler bağırsaktaki iyi bakterilerin oluşmasını sağlar ve ishali önler. Soğanın faydaları arasından bir diğeri ise, bağırsaklarınızda ülser oluşumunu önlemeye yardımcı olmasıdır.

8. Kan şekerini düşürmeye yardımcı olur

Eğer diyabetiniz varsa ya da diyabeti olan birini tanıyorsanız, bu oldukça iyi bir haber olacaktır. Soğanın içinde bulunan bir diğer mineral olan krom, glukozu ya da kan şekerinizi dengelemeden sorumludur. 

Sülfür de insilün oluşumunu artırır. Bu nedenle soğan, hem diyabeti olan hem de olmayan insanlar için oldukça yararlıdır. Soğanın neredeyse sonsuz yararı vardır.

Ancak bu yararlardan daha kolay faydalanmak için soğanı çiğ yemelisiniz. Çünkü, tıpkı diğer sebzelerde olduğu gibi, soğanı da pişirdiğinizde bazı yararları gidebilir. Son olarak, mide yanmasına ya da mide gazına sebep olabileceği için, hassas bir mideye sahip olanlar çok fazla soğan yememelidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Egert, S., Bosy-Westphal, A., Seiberl, J., Kürbitz, C., Settler, U., Plachta-Danielzik, S., … Müller, M. J. (2009). Quercetin reduces systolic blood pressure and plasma oxidised low-density lipoprotein concentrations in overweight subjects with a high-cardiovascular disease risk phenotype: A double-blinded, placebo-controlled cross-over study. British Journal of Nutrition102(7), 1065–1074. https://doi.org/10.1017/S0007114509359127
  • Nicastro, H. L., Ross, S. A., & Milner, J. A. (2015, March 1). Garlic and onions: Their cancer prevention properties. Cancer Prevention Research. American Association for Cancer Research Inc. https://doi.org/10.1158/1940-6207.CAPR-14-0172
  • Galeone, C., Pelucchi, C., Levi, F., Negri, E., Franceschi, S., Talamini, R., … La Vecchia, C. (2006). Onion and garlic use and human cancer. American Journal of Clinical Nutrition84(5), 1027–1032. https://doi.org/10.1093/ajcn/84.5.1027

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.