Soğuk Algınlığını Yatıştırmak İçin Yiyebileceğiniz 7 Yiyecek

Semptomlarının benzerliği nedeniyle soğuk algınlığıyla grip sık sık birbirlerine karıştırılır. Ancak her biri farklı virüslerin neden olduğu hastalıklardır. Bu yazıda soğuk algınlığının belirtileriyle nasıl savaşabileceğinizden bahsedeceğiz. 
Soğuk Algınlığını Yatıştırmak İçin Yiyebileceğiniz 7 Yiyecek
José Gerardo Rosciano Paganelli

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Tarafından yazılmıştır Ivan Aranaga Amengual

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Yaygın rastlanan bir hastalık olan soğuk algınlığını yatıştırmak oldukça gerekli bir adımdır. Özellikle soğuk havalarda sık sık soğuk algınlığına yakalanırız. Bu bulaşıcı hastalığın belirtileri şöyledir:

  • Burun tıkanıklığı
  • Hapşırma
  • Boğaz ağrısı
  • Öksürük
  • Diğer semptomlar

Grip mi oldum yoksa soğuk algınlığına mı yakalandım?

Benzer semptomları nedeniyle soğuk algınlığı ve grip sık sık birbirleriyle karıştırılsalar da, bu hastalıklara farklı virüslerin yol açtığını unutmamalıyız.

  • Grip: İnfluenza virüsünün neden olduğu bir solunum yolu enfeksiyonudur. Hastanın ateşi 38 derecenin üzerine çıkar, kas ve eklem ağrıları görülür.
  • Soğuk algınlığı: Farklı virüslerin (rino virüsü, parainfluenza virüsü) yol açabileceği bulaşıcı bir solunum yolu enfeksiyonudur. Bir kişi soğuk algınlığı kapmışsa burnu akar, kuru kuru öksürür, hapşırır ve boğazı ağrır.

Soğuk algınlığını yatıştırmak için yiyecek önerileri

Sağlıklı kalmak için her gün doğal yiyecekler yememiz tavsiye edilse de, soğuk algınlığını yatıştırmak için bu yiyecekleri tüketebileceğimizi de aklımızın bir köşesine not etmemiz önemlidir.

1. Zencefil

zencefil ve zencefil dilimleri

Amerikan Tıp Derneği tarafından yayınlanan bir çalışmaya göre, zencefil, soğuk algınlığını yatıştırmak için profesyoneller tarafından en çok tavsiye edilen bitki. Bunun nedeni burun tıkanıklığıyla savaşan özelliklere sahip olması ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi.

Soğuk algınlığını yatıştırmak için bir zencefil çayı hazırlayabilirsiniz. İhtiyacınız olan malzemeler şunlardır:

  • Kök zencefil (10 g)
  • Su (250 ml)
  • Limon ve bal (zevke göre)

Hazırlamak için tek yapmanız gereken zencefili doğramak ve bir bardak kaynamış suyun içinde 5 dakika bekletmek. Hazır olduğunda karışımı süzün ve limon suyunu ekleyin. İsterseniz biraz bal ekleyerek tatlandırabilirsiniz.

2. Sarımsak

Antibakteriyel ve balgam söktürücü olması nedeniyle en iyi doğal çözümlerden biri olduğu düşünülür. Sarımsak düzenli olarak tüketildiğinde burun tıkanıklığını azaltır ve soğuk algınlığının iyileşmesine fark edilir ölçüde katkı sağlar.

3. Soğan

kuru soğan

Yemek pişirirken bizi ağlattığı için ona kızgın olsak da bu sebze mukusu dezenfekte eden, öksürüğü rahatlatan ve akciğer tıkanıklığını rahatlatan özelliklere sahiptir.

Düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardımcı olur. Odamızdaki komidinin üstüne yarım soğan koyup onun aromasını içimize çektiğimizde de bağışıklık sistemimizin güçlenmesine katkı sağlar.

4. Yumurta

Çinko ve selenyum gibi mineraller ve vitaminlerle dolu bu yiyecek, sağlıklı ve güçlü kalmamızı sağlar. Yumurtadaki doğal proteinler kas kütlesi oluşturmamıza, vücudumuzun savunma mekanizmalarının çalışmasına ve soğuk algınlığını iyileştirmeye yardımcı olur.

5. Bal kabağı

bal kabağı çorbası

Savunma mekanizmalarımızı güçlü tutmak ve zararlı mikro organizmaların vücudumuza girmesini engellemek için bal kabağı yemeliyiz.

Bal kabağının içinde bol miktarda beta karoten mevcuttur. Bal kabağı yediğimizde bu bileşen vücudumuz tarafından A vitaminine dönüştürülür. Pek çok beslenme ve sağlık uzmanı tarafından şiddetle tavsiye edilen bir sebzedir.

Hem bağışıklık sistemimizin güçlü kalmasına hem de solunum yolu hastalıklarını önlemeye yardımcı olur. Boğazımızdaki balgamın, bronşlarımızın ve akciğerlerimizin tamizlenmesine katkı sağlar.

Soğuk algınlığına yakalandığımızda en çok duyduğumuz tavsiyelerden biri de bal kabağı çorbası içmemizdir. Çünkü bu çorba da vücudumuzun savunma mekanizmalarını güçlendirir. Bal kabağı çorbasını hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır:

  • Parçalar halinde doğranmış bir bal kabağı (250 g)
  • Doğranmış soğan (1 adet)
  • Soyulmuş sarımsak (3 diş)
  • Su (2 litre)
  • Tuz ve karabiber (zevke göre)

Çorbayı yapmak için öncelikle tüm sebzeleri bir tencerenin içinde kısık ateşte pişirin. Yumuşadıklarında hepsini bir blender’ın içine koyun. Tencerenin içindeki suyun yarısını da blender’ın içine ekleyin. Pürüzsüz, homojen dokusu olan bir karışım elde edene kadar (5 dakika) orta hızda karıştırın.

6. Limon

İyileştirici özellikleri ve yüksek vitamin oranı sayesinde limon soğuk algınlığını yatıştırmak için kullanılan popüler çözümlerden biridir. Antibiyotik, arındırıcı ve antibakteriyel özellikler de taşır.

Bol miktarda C vitamini içerdiği için vücudunuzun savunma mekanizmalarının güçlenmesine yardımcı olur. Bu sayede hastalıklardan uzak durabilir, onlarla daha kolay savaşabilir ve soğuk algınlığının belirtileriyle başa çıkabilirsiniz.

Soğuk algınlığımızı iyileştirmek istiyorsak, bir bardak sıcak suya, yarım limonun suyunu ve bir çay kaşığı balı ekleyip bu karışımı içebiliriz. Bu karışımı, boğaz ağrımız geçene kadar, sabahları uyanır uyanmaz aç karnına tüketebiliriz.

7. Fasulye

fasulye

İspanya Tarım Ürünleri Enstitüsü tarafından yayınlanan bir çalışmaya göre soğan, sarımsak ve fasulye, bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleri sayesinde doğal bir grip savaşçısı görevi görürler. En popüler fasulye çeşitleri şöyle sıralanabilir:

  • Mercimek
  • Barbunya
  • Nohut

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • De La Flor I Brú, J. (2009). Resfriado común. Pediatria Integral. https://doi.org/10.1016/S1134-2072(08)70804-1
  • Rosas, M. R. (2008). Gripe y resfriado. Clínica y tratamiento. Offarm.
  • David, A., & Wagner, G. R. (2001). APARATO RESPIRATORIO. In Enciclopedia de salud y seguridad en el trabajo. https://doi.org/10.1

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.