Sohbete Başlarken En Sık Yapılan Hatalar

Bir sohbete başlarken yapılan en yaygın hataları biliyor musunuz? Bu makalede, onları nasıl tespit edeceğinizi ve onlardan nasıl kaçınacağınızı öğreneceksiniz.
Sohbete Başlarken En Sık Yapılan Hatalar

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Diğer insanlarla iletişim kurmak, düzenli olarak yaptığımız bir şeydir. Bununla birlikte, çoğu zaman doğru mu yanlış mı yaptığımızı analiz etmeyi bırakmayız, bu da bize neden bazen başkalarıyla olan ilişkilerimizin başarılı olduğu, diğerlerinin ise bir felaketle sonuçlandığı konusunda ipuçları verebilir. Bağlantı kuramıyor muyuz yoksa bir sohbete başlarken hata mı yapıyoruz?

Belki de sohbet ederken yaptığımız olası hatalar üzerinde düşünmek için filozof Platon’un bize bıraktığı bir sözü hatırlamalıyız. Platon, “Akıllı adamlar söyleyecek bir şeyleri olduğu için konuşur; aptallar bir şey söylemek zorunda oldukları için konuşur,” demiştir.

Doğru iletişimin önemi

Sözcüklerle iletişim kurabilmemiz açısından çok değerli ve hayati bir araç olmasına rağmen, buna pek dikkat etmiyoruz. Bu nedenle, bir sohbete başlarken birçok hata yapabileceğimizi öğrenmek bizi şaşırtmamalıdır.

İyi iletişim kurmak, iş ilişkileri, eşimizle olan ilişkimiz ve etkili bilgi aktarımı için iyidir. Sonuçta, nasıl iyi iletişim kuracağını bilmeyen bir satış elemanı hayal edebiliyor musunuz?

Beklenen sonuçları alamayacakları için zamanla işlerini değiştirmek zorunda kalacakları çok muhtemeldir. Ve ilişkiler hakkında ne söyleyebiliriz? Düzgün iletişim kurmayı öğrenseydik, kaç tartışmadan kaçınılabilirdi?

Bir sohbete başlarken en yaygın hatalardan bazıları

Artık iletişim kurma şeklimizi geliştirmenin ne kadar önemli olduğunu anladığımıza göre, yaptığımız en yaygın hataların farkında olmaya başlamalıyız. Elbette bazılarıyla özdeşleşeceksiniz ve bu atılacak ilk adım.

kadına bağıran iş arkadaşları.
İş yerinde iletişim çok önemlidir. İddialı bir tutum olmadan, hedeflerinize ulaşamazsınız.

Karşımızdakini dinlememek

Söylediklerimizin çok önemli olduğunu düşünebiliriz ve o kadar heyecanlıyız ki karşımızdaki kişiyi dinlemeyiz. Bu bir iletişim sorunu yaratır. Akmaz ve çift yönlü değildir.

Bu durumda, bir duvara konuşsaydık da sonuç aynı olurdu. Dinlemeyi öğrenmek, daha önce yapmayı öğrenmediysek, büyük bir çaba gerektirir.

Sohbet başlatırken yapılan hatalar: Uygunsuz konuların seçilmesi

Bu noktada tabu sayılabilecek konulardan değil, belirli bir an için uygun olmayan konuların seçilmesinden bahsediyoruz.

Örneğin, tartışmalı veya çok olumsuz konular iyi örneklerdir. Bunlar alıcılarımızı memnun etmeyebilir. Rahatsız edici sessizliklerin oluşması bile mümkündür. Bundan kaçınmak için konuyu iletişimsel duruma uyarlamalıyız.

Diğer kişinin sözünü kesmek

Bu, bir konuşma başlatırken yaygın bir hatadır. Bazen, ne düşündüğümüzü söylemek için diğer kişinin konuşmasını bitirmesini beklemeyiz.

Daha onlar konuşmayı bitirmeden biz konuşmaya başlarız ve bu hiç de hoş değildir. Bu kötü alışkanlığın diğer tarafında hiç olmadıysak, gerçek şu ki, sizi dinlemeyen ve cümleleri bitirmenize izin vermeyen biriyle konuşmak rahatsız edici olabilir.

Doğru beden dilini kullanmamak

Sözsüz iletişim, kelimeler kadar önemlidir. Aslında, söylediklerimizde büyük bir ağırlığı vardır.

Eğer muhatabımızın gözlerinin içine bakmıyor, aşırı el kol hareketi yapıyor veya durmadan bir yandan diğer yana ilerliyorsak, bizimle güzel bir konuşma yapmak çok zor olur. Bütün bunlar diğer kişide rahatsızlık yaratabilir ve bu davranışlara dikkat etmeli ve onları kontrol etmeyi öğrenmeliyiz.

Okumak isteyeceğinizi düşünüyoruz: Başarılı İletişim İçin 5 Yol

Başarılı iletişim için ipuçları

Artık bir sohbet başlatmanın ve bazı yaygın hatalardan kaçınmanın önemini bildiğimize göre, bundan sonra başarılı bir şekilde iletişim kurmaya nasıl başlayabiliriz? İşte bunları uygulamaya koyarsak çok faydalı olacak bazı ipuçları.

1. Bir konuşma başlatırken ilgi gösterin

Başka biriyle sohbet başlatmakta başarılı olmak için ilgi göstermek çok önemlidir. Örneğin, bir çalışma ortamındaysanız, onlara iş deneyimleri hakkında sorular sorun.

Burada, konuşmalarınızı geliştirmek için aktif dinleme uygulayabilirsiniz.

2. Kendiniz olun

Bir sohbet başlatmak ve başarılı olmak için başka bir ipucu da kendiniz olmaktır. Bu, gerçekten tanımlanmadığınız bir kişiyi hayal etmeye çalışmadan doğal olmanız gerektiği anlamına gelir.

Karşınızdaki kişi, sahte görünmek veya onlara hitap etmek için çaba sarf ettiğinizi fark edecek ve bu da iletişim için zararlı olacaktır. Bu nedenle samimiyet çok önemlidir.

3. Sözsüz iletişime özen gösterin

Diğer insanlarla sohbet ederken sözsüz iletişimin çok önemli olduğunu zaten söylemiştik. Bu nedenle, onunla ilgilenmeliyiz.

Örneğin, çok fazla el hareketi yapıyorsanız, bunu elinizde bir kalemle veya kollarınızı çaprazlayarak kontrol etmeye çalışın. Ellerinizi nereye koyacağınızı bilmiyorsanız, bir nesne çok yardımcı olur.

En sık rastlanan hatalar.
Abartılı el hareketi yaygın bir hatadır. Konuşurken tuttuğumuz nesnelerle kontrol edebiliriz.

4. Bir sohbete başlarken rahat ve sakin olun

Son olarak, birisiyle konuşmaya başladığımızda rahat ve sakin olmalıyız. Çoğu zaman diğer kişinin bizden hoşlanmayacağına inanırız. Bu güvensizlik, başka birinin önündeyken kolayca fark edilir.

Bu nedenle, rahatlamamız, doğal olmamız ve çok fazla çabalamamamız çok önemlidir. Böylece her şeyin daha doğal bir şekilde aktığını anlayacağız.

Azar azar, yaygın konuşma hatalarını çözebiliriz

Biriyle sohbet başlatmak ve yukarıdaki tüm tavsiyeleri dikkate almak kolay değildir. Bazen bir profesyonel tarafından tedavi edilmesi gereken güvensizlik ve benlik saygısı içeren sorunlar olabilir.

Ancak, başkalarının önündeyken yaptıklarımızın farkında olmak, bazı değişiklikler yapmaya başlamak için çok önemlidir. Yukarıdaki ipuçlarının tümü harika bir başlangıç yapmanıza yardımcı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cestero Mancera, A. M. (2014). Comunicación no verbal y comunicación eficaz.
  • Hernández Rosado, M., Lluesma Rojas, M. D. L. C., & De Veras Olivera, B. (2019). Hacia una comunicación eficaz. Revista Cubana de Educación Superior38(2).
  • Solís, J. D. F. (2013). El valor del humor para una comunicación eficaz. Miscelánea Comillas. Revista de Ciencias Humanas y Sociales71(138), 459-482.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.