Dikkat, Stres Seviyeniz Yüksek Olabilir!

Size, stres seviyenizin kontrolden çıktığını gösteren belirli fiziksel faktörler var. Bundan kaçınmanız için duygularınızı idare etmeniz gerekir.
Dikkat, Stres Seviyeniz Yüksek Olabilir!

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Modern hayat tarzımız, birden fazla iş ve günlük problemler, sizi stresin hayatın doğal bir parçası olduğuna inandırabilir. Ancak, stres seviyeniz yüksek olduğu zaman beraberinde birçok olumsuz etkiler de gösterebilir.

Dikkat, Stres Seviyeniz Yüksek Olabilir!

Stres, her geçen gün oluşan her türlü olumsuz duruma karşı, normal bir fizyolojik tepki olsa da, işler biraz zorlaştığında etkileri de karmaşıklaşabilir.

Yüksek stres seviyesine uzun süre maruz kalmanın, kalp hastalığı riskini artırdığı, bağışıklık sistemini zayıflattığı ve depresyon riskini artırdığı kanıtlanmıştır. Stres belirtilerinin çoğu, kişinin tutumundaki değişikliklerle şeklinde görülse de, çok sayıda fiziksel sonuçlar da ortaya çıkabilir.

Amerikan Psikoloji Derneği yüksek stres seviyesinin dünyayı bugün, tarihteki herhangi bir zaman diliminden daha fazla etkilediğini söylüyor. En endişe verici şey ise, çoğu durumda bu soruna yeterli ilgi gösterilmiyor ve nihayetinde daha ciddi sorunlar oluşuyor.

Herkes bir noktada stresten muzdarip olduğu için, durumun kontrolden çıkmaya başladığını gösteren belirtileri bilmek önemlidir.

1. Kurdeşen ve isilik

kurdeşen

Hiçbir şeye alerjiniz yoksa ve bir anda kırmızı şeritlerle ya da isilikle kaplandığınızı fark ettiyseniz, stres seviyeniz yüksek demektir. Vücudunuz bu rahatsızlığı yaşadığında, bağışıklık sistemi dengesini kaybeder ve vücut, histamin diye bilinen bir kimyasalın salımını başlatır.

Eğer zamanında kontrol edilmezse, kurdeşen ve diğer cilt rahatsızlıkları baş gösterir. Hatta, daha önce hiç hassasiyetinizin olmadığı cilt problemleri geliştirmeye başlarsınız.

2. Sürekli baş ağrısı

Baş ağrısı ve migren, stres altındaki insanlarda ya da zor durumları çözmeye çalışan insanlarda sık rastlanan belirtilerdir. Bu, sinir sisteminizin ve beyninizdeki kan damarlarınızın işlevine müdahale eden belirli kimyasalların salımının sonucudur. Aynı zamanda, kasları da genellikle etkiler ve stres kaynaklı baş ağrısına sebep olur.

3. Mide bozulması

karnı ağrıyan kadın

Geniş bir çeşitliliğe sahip sindirim rahatsızlıkları, sürekli ya da düzenli fiziksel ve zihinsel stresle alakalıdır. Strese sebep olan hormonlar, sindirim sistemi işlevinizi bozabilir ve toksinlerin birikmesi, gaz ve iltihaplanmayla sonuçlanabilir. Bazı durumlarda, kalın bağırsak kasılmalarının sayısını bile artırarak kramp ve ishale sebep olabilir.

4. Sürekli grip

Kortizol, yüksek stres seviyesi yüzünden salgılanır ve bağışıklık sisteminde bir tıkanmaya sebep olarak, solunum sağlığınızı etkileyen patojenlerle savaşma becerinizi düşürür.

Stresli insanların grip olma, uçuk çıkarma ve diğer bakteriyel ve viral hastalıklara yakalanma ihtimali daha yüksektir. Daha kötüsü de, eğer probleminiz çözülmezse, iyileşmeniz için tıbbi tedavilerin yardımcı olması zordur.

5. Sivilce çıkarma

sivilce

Sivilcenin, pek çok sebeple tetiklenen bir cilt problemi olduğunu herkes bilir.

Ergenlik dönemindekiler, bundan en çok etkilenen nüfus olsa da, yetişkinler de bu sorunu yaşar. Kortizol seviyesinin diğer maddelere ağır bastığı hormonal dengesizlikten kaynaklanır. Bu hormon, cildin yağ bezlerinin aktivitesine müdahale eder ve yağ üretimini artırır. Gözeneklerinizde biriken bu aşırı sebum sonuç olarak, siyah nokta ve sivilceye dönüşür.

6. Uykusuzluk

Uykusuzluk ve iyi dinlenilen bir uyku çekmekte zorluk, duygusal durumunuzla ve gün içinde sürdürdüğünüz alışkanlıklarınızla oldukça alakalıdır.

Stres seviyesi kontrol dışında olan bir kişi, kas ağrısı, tedirgin edici durumlara odaklanmış düşünceler ve uyumak istendiğinde uykuya dalmakta zorluk çekmek gibi sorunlar yaşayabilir. Hepsinden daha ciddisi de zamanla, bu durumun vücut üzerindeki etkileri birikir ve hayat kalitenizi düşüren fiziksel rahatsızlıklar gelişebilir.

7. Aşırı yorgunluk

yorgunluk

Yorgunluk ya da aşırı bıkkınlık, yeterli dinlenmediğinizde ve düzenli fiziksel ve zihinsel strese maruz kaldığınızda vücudun verdiği normal bir tepkidir. Bu belirtiler, depresyon, kaygı ve huzursuzluk gibi ruh halinde değişimlerle birlikte gelir.

Bu belirtilerin herhangi birini tanıyor musunuz? Yakınlarda bunlardan muzdarip olduysanız ve stres seviyeniz yüksekse, doktorunuzdan bir randevu alın ve stresinizi azaltmanıza yardımcı olacak alternatifler arayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.