Suçluluk Duygusunun Üstesinden Gelmek: Yaralardan Çok Daha Fazlası

Yaralarınız, aldığınız derslerin sizde bıraktığı izlerdir. Fakat siz yaralarınızdan çok daha fazlasısınız ve yaralarınız sizleri tanımlamaz. İnsanlar hataları sayesinde öğrenir.
Suçluluk Duygusunun Üstesinden Gelmek: Yaralardan Çok Daha Fazlası

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Birçok insan yaralarını sırtında bir yük olarak taşıyor. Bu yaralar sizi endişelendiriyor ve korkutuyor. Geçmişi bugüne taşıyor. Yaralarınızın, eski korkularınız veya hatalarınız olarak düşünmeyin. Bunlar, belirli bir zamanda kendinizi suçlu hissetmenize neden olmamalıdır.

Hatalarınızdan çok daha fazlasısınız ancak bunu kabul etmek istemiyorsunuz. İnkar ettikçe de, teslim olduğunuz suçluluk duygusundan dolayı acı çekiyorsunuz.

Hata nedir?

aydınlık ve karanlık

“Hata” kelimesinin ardında pek çok farklı inanç gizlidir. Hata yaptığınızda bu inançlar yüzünden kendinizi kötü hissedersiniz. Bu inançlardan bazıları “başarısızlık”tır, bazıları “sen hiçbir şeye değmezsin” veya “kimse seni sevmeyecek” düşüncesidir.

Aslında, hatalar sizde yaralar oluşmasına neden olabilir. Bazı yaralar deşilmemelidir ancak her zaman yaptığınız hatalardan ders çıkarmayı bilmelisiniz.

Eğer sürekli geçmişe gidip hatalarınızı düşünürseniz, yaralarınızı deşmiş olursunuz. Bu yüzden bu yaraların iyileşmesine izin vermezsiniz.

Geçmişte olanlar yüzünden kendinizi kötü hissediyorsunuz ancak önemli olan şu andır. Pek çok insan bunu unutur ve geçmişte yaşamaya devam eder.

Ancak, sizde bu kadar iz bırakan bir durumun üstesinden nasıl gelebilirsiniz? Hatalarınızı inkar etmeyin, hatalarınızdan ders çıkarmayı bilin. Yaralarınızı deşmeyin.

Kötü anılarınızı tecrübeler olarak düşünün, sürekli geçmişe gitmeyin çünkü artık buna ihtiyacınız yok. Siz, almanız gereken dersi aldınız.

Bununla birlikte, durum her zaman böyle olmayabilir. Çoğu zaman sorun kendinizi suçlu hissetmenizden kaynaklanır.

Suçluluk duygusu yaralarınızı deşer

gün batımında kitap okuyan adam

Suçlu hissetmek en büyük yaradır. Manipülatif insanlar, amaçlarına ulaşmak amacıyla sizi yönetmek için suçluluk duygunuzu kullanırlar.

Hiçbir şey hakkında suçluluk duymanıza gerek yoktur.

Yaptığınız her şeyi o zaman öyle hissettiğiniz veya istediğiniz için yaptınız. O zaman tercihiniz buydu, belki de şartlar bunu gerektiriyordu.

Bu yüzden, eğer bir şeyin sonu kötü bittiyse, ne yapabilirsiniz? Hatalarınızdan ders alın, her kötü tecrübenin mutlaka size öğreteceği bir şey vardır.

Durumun ne kadar kötü olduğu ya da ne kadar köşeye sıkıştığınız önemli değildir.

Suçluluk duygusu, ilerlemenizi ve yeni bir sayfa açmanızı engellememelidir. Buna ek olarak, geçmişte olanları tecrübe olarak görmenize de olanak sağlamaz. Aksine, kötü duyguları alakasız zamanlarda önünüze çıkararak keyfinizi çıkarır.

Bu şekilde, aslında olmadığınız bir şeyle kendinizi yargılarsınız. Bundan kurtulmanın bir yolu var mıdır?

1. Suçluluk duygusu nerden gelir?

Yara izlerinizin nereden kaynaklandığını anlamak için, suçluluk duygusunun nereden geldiğini analiz etmek gerekir.

İçerisinde bulunduğunuz durum, bazı inançlardan kaynaklanıyor ve yaptığınız hatalara olumsuz bir bakış açısıyla bakmanıza neden oluyor.

Bu soruyu bir kağıda yazabilirsiniz ve dizginleri bırakarak kendinizi güzel ve hoş kelimelerle ifade edebilirsiniz.

Duygularınızı dile getirmeye cesaret edin.

2. Suçluluk ve sorumluluk arasındaki farkı keşfedin

uçan kuşlar ve gün batımı

Suçluluk duygusu, olumsuz bir şey yapmış olmaktan gelir. Örneğin, partnerinizi aldatmak.
  • Bununla birlikte, bu suçluluk duygusu tekrar eden düşüncelere, kendini cezalandırmaya, ağlamaya ve geçmişe gidip her şeyi düzeltme isteğine neden olur.

Öte yandan, sorumluluk çok farklı bir şeydir. Suçluluk duygusunu arkada bırakmanız ve yaptığınız şeyi düzeltmenizi gerektirir.

  • Örneğin, hatanızı kabul ederek sonuçlarına katlanmanız gerekir. Böyle bir durumda, partnerinizi aldattıysanız ilişkinizi bitirmeniz gerekir.

Sorumluluk bilinci sayesinde, hatalarınızdan ders çıkarmayı öğrenirsiniz. Ancak suçluluk duygusu ile, kendinizi çıkmazda hisseder ve ilerleyemezsiniz. Sonuç olarak, çoktan unutmanız gereken bir konu yüzünden kendinizi yıllar boyunca kötü hissedebilirsiniz.

Artık yaralarınızın sizi tanımlamadığını biliyorsunuz. Aksine, yaralarınız size hayatta farklı durumlarla karşılaştığınızda nasıl davranacağınız konusunda önemli dersler verir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Garbarino, J. (2015). 4. Emotional Damage: The Consequences of Unresolved Trauma. In Listening to Killers (pp. 105-144). University of California Press.
  • Radebe, M. (2016). Emotional Wound Healing: How to Recover from Emotional Devastation. Xlibris Corporation.
  • Ackerman, A., & Puglisi, B. (2017). The Emotional Wound Thesaurus: A Writer’s Guide to Psychological Trauma. Smashwords Edition.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.