Tarçının Bitkiler İçin 6 Önemli Faydası

Tarçın bahçe işleri için çok uygun bir malzemedir. Bitkileri böceklerden ve salgın hastalıklardan korumaya yardımcı olur. Mantar karşıtı özellikler taşımasının yanında toprağı besleyen pek çok besin de barındırır. Bu da yetmezmiş gibi güçlü kokusu zararlı böcekleri kaçırır. Tarçının bitkiler için ne gibi faydaları olduğunu biliyor musunuz? 
Tarçının Bitkiler İçin 6 Önemli Faydası

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Tarçın hem gastronomi alanında hem de doğal bir iyileştirici olarak binlerce yıldır kullanılmaktadır. Ancak pek azımız onun aynı zamanda, zararlı kimyasallara gerek bırakmadan bahçe bitkilerini sağlıklı tutmaya yardımcı olan harika bir iş birlikçi olduğunu bilir. Aşağıda tarçının bitkiler için önemli faydalarından bazılarının neler olduğunu öğrenebilirsiniz.

Bugünlerde bir bahçedeki bitkileri sağlıklı tutmak için yardımcı olan gübreler ve böcek ilaçları vardır. Ancak yine de pek çok kişi onların yerine tarçın kullanmaya başlamıştır. Geleneksel yöntemlerden, satışta olan çözümlerden daha ucuz olmasının yanında %100 çevre dostu ve güvenlidir.

Ayrıca en iyi yönü de pek çok sorunu çözecek olmasıdır. Böylece her bir sorun için farklı çözümlere başvurmak zorunda kalmayacaksınız.

Tarçının sahip olduğu özellikleri bahçe işlerindeki en iyi silahınıza nasıl çevirebileceğinizi tüm detaylarıyla öğrenmek için okumaya devam edin.

Tarçının Bitkiler İçin 6 Önemli Faydası

Tarçın tozu bahçe işlerinde ilginç şekillerde kullanılabilir. Hepimiz onu yalnızca mutfakta kullanmaya alışmış olsak da aslında diğer ev işleri için de kullanılabilecek çok yönlü bir malzemedir.

Bahçenizdeki bitkilerin sağlığını korumak ister misiniz? Öyleyse tarçından bu amaçla nasıl yararlanabileceğinizi öğrenin.

1. Haşereyle mücadele eder

fidan toprak ekma işlemi eller

Bahçeniz için pahalı ve zehirli kimyasal böcek öldürücüler almak yerine biraz tarçın tozu kullanın. Etkili aroması ve özellikleri sayesinde bu malzeme, hem sivrisinekleri sizden uzak tutar hem de böceklerin bitkilerinizi yiyerek ziyafet çekmelerini engeller.

Nasıl kullanılır?

  1. Yeterli olacağına inandığınız kadar tarçın tozunu alın ve bitkilerin etrafına veya böceklerin yoğunlaştıkları herhangi bir yere serpin.
  2. Bu işlemi 2 veya 3 haftada bir tekrarlayın.

2. Mantarı önler

Bahçelerinizdeki bitkilerin sağlıklı kalabilmeleri için mantarı önleyen bir ürün kullanmanız çok önemlidir. Neyse ki mantar önleyici ve dezenfektan bileşenleri sayesinde tarçın bitkileri bu mikro organizmalara karşı korur.

Nasıl kullanılır?

  1. Bitkinin üzerinde net bir şekilde küf veya mantar olduğuna dair belirtiler gösteren kısımlarına biraz tarçın tozu serpin.
  2. Küf veya mantar birkaç gün geçtikten sonra yok olmazsa aynı işlemi tekrar uygulayın.

3. Sebzeleri korur

dalında domatesler

Kimse, özellikle de büyüme aşamasındayken sebzelerinin hastalanmasını istemez. Sorun şu ki toprak koşulları ve mantarın çoğalması her an görülebilecek durumlardır. Sebzelere ani bir şekilde saldırabilirler. Ancak bitkiler için bir gübre seçeneği olarak tarçın kullanılabilir.

Nasıl kullanılır?

  1. Bitkinin köklerinin etrafına yere biraz tarçın serpin.
  2. Haftada bir kullanın.

4. Dalları onarır

Bugünlerde dalların başarılı bir şekilde köklenmesini desteklemek için satılan pek çok ürün vardır. Ancak onları satın almak için para harcamak zorunda değilsiniz. Şu basit hileyi deneyin: Dalı ekmeden önce köküne biraz tarçın uygulayın.

Bahçe işleriyle ilgili iyi bir sonuç almanızı engelleyen başka sorunlar varsa bir başka seçenek de tarçını ve aspirini bir araya getirerek mantarları öldüren bir ilaç hazırlamaktır.

Aşağıdaki adımları takip edin:

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı tarçın tozu (10 g)
  • 2 bardak su (500 ml)
  • 2 adet toz haline getirilmiş aspirin tableti

Hazırlanışı

  1. Tüm malzemeleri bir kabın içine alın ve iyice karışana kadar karıştırın.
  2. 12 saat bekletin ve kalıntı kalmasını önlemek için süzün.

Nasıl kullanılır

  • Dalları bu sıvının içinde 2 saat boyunca bekletin.
  • Sonra her zaman olduğu gibi ekin.

5. Bitkilerinizin yaralarını iyileştirir

saksılar bitkiler kadın cam kenarı

Aşırı budama sonrası bitkilerde mantar ve diğer zararlı mikro organizmalarla kuşatılmaya meyilli kesikler veya yaralar ortaya çıkabilir. Neyse ki bu sorunu önlemek için tarçından oluşan koruyucu bir katman yaratabilirsiniz.

Nasıl kullanılır?

  1. İyileşme sürecini hızlandırmak için bitkilerin etkilenen kısımlarının üzerine biraz tarçın serpin.

6. Evin içindeki bitkiler için de kullanılır

Elbette tarçına evin içindeki bitkileri sağlıklı tutmak için bir alternatif olarak da başvurulabilir. Özellikleri ve içerdiği besinler sayesinde bitkilerin hastalanmalarını veya solmalarını engelleyebilir. Ayrıca yaprak bitini de önler.

Nasıl kullanılır?

  • Bitkilerin saksılarının içine doğrudan az bir miktar tarçın tozu serpin.
  • İki veya üç hafta geçtikten sonra etkiyi devam ettirmek için aynı işlemi tekrarlayın.

Gördüğünüz gibi tarçın bahçe bitkilerinin sağlıklı kalmalarını sağlayan ilginç özelliklere sahiptir. Henüz denemediyseniz çevreye çok zararlı olan toksik kimyasalların yerine geçmesi için onu kullanın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • American Chemical Society. “Cinnamon Oil Kills Mosquitoes.” ScienceDaily. ScienceDaily, 16 July 2004. www.sciencedaily.com/releases/2004/07/040716081706.htm

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.