Bilinmeyen Bir Hastalık: Ülseratif Kolit Hastalığı

Ülseratif kolit semptomları diğer hastalıklarla karıştırılabilir ve zamanla gelip gidebilir. Teşhis için bir uzmana danışmak en iyisidir.
Bilinmeyen Bir Hastalık: Ülseratif Kolit Hastalığı

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Size ya da bir yakınınıza ülseratif kolit hastalığı teşhisi konduysa, yapmanız gereken ilk şey bu hastalığı anlamaktır. Hangi belirtileri yaşayacağınızı bilmek, hazırlanmanıza ve daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olmak için onlarla baş edebilecek en iyi stratejileri belirlemenize yardımcı olur.

Bugün bu hastalığın halen geniş kitleler tarafından bilinmediğini unutmamak önemlidir. Sebepleri hala inceleniyor.

Bu nedenle, eğer sıkıntı çekiyorsanız, ülseratif kolit hastalığı ile ilgili her şey hakkında güncel bilgi almak iyi bir fikirdir.

Bu makalede, size bu hastalığın faydalı bulabileceğiniz bazı yönleri hakkında geniş bilgi vererek size yardımcı olmak istiyoruz.

Ülseratif kolit hastalığı nedir?

Ülseratif kolit, kalın bağırsağı etkileyen kronik bir hastalıktır. Vücudunuzun bu bölümünün iç duvarları iltihaplanmaya başlar ve yaralar ya da ülser gelişip iltihap ve mukus üretir.

ülseratif kolit

İltihaplanma ve ülser oluşumunun bu kombinasyonuna, kalın bağırsak alanına odaklanan yoğun karın rahatsızlığı eşlik eder.

Kalın bağırsaktaki ağrıların çeşitli bölgelerde, göbeğinizin hemen altında ya da sol veya sağ tarafta yoğunlaşabileceğini unutmayın. Bununla birlikte asla değişmeyen bir şey var: uzandığınız zaman acı azalır.

Ülseratif kolit ile Crohn hastalığı arasında belirgin bir fark olduğunu anlamak önemlidir. Bunlar iki farklı bozukluktur.

Crohn hastalığı gastrointestinal yolunuzun herhangi bir bölümünü etkileyebilir; ülseratif kolit yalnızca kalın bağırsağınıza ve mukozaya odaklanmıştır.

Bunların her ikisi de iltihaplı bağırsak hastalıklarıdır, ancak bunlar kadınlar arasında yaygın olan huzursuz bağırsak sendromu ile karıştırılmamalıdır.

Bu hastalık kalın bağırsaktaki kas kasılmalarını etkileyen bir bozukluktur.

Ülseratif kolitin belirtileri

Ülseratif kolitten muzdarip kişilerin çoğunda, öncelikli olarak, tekrarlayan yoğun karın ağrısı görülmektedir.

Bu genel belirtileri bilmek önemlidir:

  • Dışkınız daha yumuşaktır ve zaman zaman ishal ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Daha belirgin bir işaret olarak, dışkıda muhtemel kan görünümünü gösterebiliriz.
  • Kilo verebilirsiniz.
  • Belirgin bir yorgunluk ve enerji kaybı hissetmek genel bir durumdur.
  • Ülseratif kolitten muzdarip çocuklar daha yavaş gelişir ve büyür. Bu nedenle çocuklarda ishali görmezden gelmemelisiniz.

Ülseratif kolitin belirtileri gelip gitme eğilimi gösterir. Bazı insanlar, hastalık yatışmadan önce iki ila üç yıl boyunca ayda iki kere sıkıntı çekebilir.

Bununla birlikte, her zaman doğru tıbbi teşhis ve profesyonel yardım almalısınız.

Ülseratif kolitin olası nedenleri

karın ağrısı

Ülseratif kolit üzerine yapılan çalışmalar, iltihaplanmanın genetik, bağışıklık sistemi ve çevresel faktörler gibi çeşitli faktörlerin karmaşık etkileşiminden kaynaklanabileceğini göstermektedir.

  • Ebeveynlerinizden birisi ülseratif kolitten muzdarip olduysa, siz de hastalığa yakalanabilirsiniz.
  • Çevrenizdeki bu hastalığa neden olan bazı aktif maddeler (antijenler) vardır.
  • Bağışıklık sisteminiz, bu dışsal düşmanlara karşı vücudunuzu nasıl savunacağını bilmiyor ve bu da kalın bağırsağın iltihaplanmasına yol açıyor.
  • Bu nedenle, ülseratif kolit bir virüsün ya da bağırsağın bakteriyel enfeksiyonunun etkileşiminin sonucu olabilir ve vücudunuzun doğuştan gelen bağışıklık sisteminin tepkisidir.

Bu hastalık erkekleri ve kadınları eşit derecede etkiliyor ve genellikle yaklaşık 30 yaş civarında beliriyor.

Ülseratif kolit için doğal ilaçlar

maydanoz

Bu makalede belirttiğimiz gibi, ülseratif kolitten muzdarip olmanız durumunda, sağlık uzmanları tarafından iyi bir teşhis ve izleme yapılması hayati önem taşımaktadır.

Biz elimizden geldiğince, aklınızda tutabileceğiniz bazı temel ipuçlarını ve basit ev reçetelerini önerebiliriz. Sadece özel ve kişisel ihtiyaçlarınıza en uygun olanı bulmaya çalışın.

  • Gluten ya da süt ürünleri içeren ürünlerden kaçınarak olabildiğince doğal bir diyet tutmaya çalışın. Koruyucu içeren ve önceden pişirilmiş yemeklerden de kaçınmalısınız.
  • Lif ve omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan yiyeceklerin (ceviz, somon, zeytinyağı, avokado…) tüketimini arttırın.
  • Yaşam tarzınızı değiştirmeniz de önemlidir: stres ve olumsuz duyguları yönetmeli, sigarayı bırakmalı ve daha fazla egzersiz yapmalısınız.
  • C vitamini alımınızı arttırın.
  • Vücudunuzdaki toksinleri ve kimyasalları ortadan kaldırmaya yardımcı olmak için her gün maydanoz çayı için.
  • Maden suyu ile elma, havuç ya da salatalık suyu karışımından yapılmış doğal içecekler için.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.