Vajinal Enfeksiyonların Çeşitleri Ve Sebeplerini Öğrenin

Vajinal enfeksiyonlar çeşitli nedenlerle tetiklenir ve her biri spesifik semptomlar ile tanımlanabilir. Bu nedenle zamanında tanı ve tedavi için semptomları tanımak önemlidir.
Vajinal Enfeksiyonların Çeşitleri Ve Sebeplerini Öğrenin

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2022

Vajina bölgesine gereken özeni göstermemek çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir. Vajinal enfeksiyonların çeşitleri, rahatsızlık veren semptomların ortaya çıkmasında belirleyicidir.

Bu nedenle, bazı enfeksiyonlar, salgıların renk ve kıvam açısından farklı olmasına ve kaşıntıya ve ağrıya da sebep olabilir.

Vajinal enfeksiyonların çeşitleri ve ana sebepleri

Spesifik rahatsızlıklar veya semptomlar, vajinal enfeksiyonun türünü ve sebebini teşhis etmeye yardımcı olur. En yaygın vajinal enfeksiyonlar ve nedenleri şunlardır:

1. Vajinal kandidiyaz

vajinal enfeksiyonların çeşitleri ve nedenleri

Bu enfeksiyon türü, çok yaygın olmasının yanı sıra, aşağıdaki gibi belirtilere sebep olması ile bilinir:

Sebebi

Bu enfeksiyon; vajinanın, sindirim kanalının ve ağzın doğal florasının bir parçası olan Candida Albicans mantarından kaynaklanır. Bu mantar vajinal dokuda sayıca arttığında bir akıntıya neden olur.

Diyabet, lösemi veya başka hastalıklara bağlı olarak bağışıklık sisteminin çökmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkma eğilimindedir.

Cinsel temasın bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir.

2. Bakteriyel vajinozis

Bu enfeksiyon en yaygın vajinal enfeksiyonlardan biri olma eğilimindedir. Neden olduğu salgının özellikleri, teşhis edilmesinde belirleyicidir.

Bakteriyel vajinozisin bir sonucu olarak salgılanan akıntı şu şekilde karakterize edilir:

  • İçerdiği aminler nedeniyle balık kokusuna benzemesi
  • Yoğun vajinal kaşıntı
  • Sarımsı-beyazımsı renk
  • Disparüni veya vajinismus

Sebebi

Vajinal florada kontrolden çıkan ve vajinal dengeyi tamamen bozan bir bakteri kombinasyonundan kaynaklanır.

Bakteriyel vajinozis cinsel temas yoluyla bulaşmaz. Bununla birlikte, cinsel olarak aktif olan kadınlar arasında tekrarlayan enfeksiyonlar meydana gelir.

3. Trikomoniyaz

vajinal kaşıntı

Ne yazık ki, bu enfeksiyondan muzdarip olan kadınlarda birçok rahatsızlık meydana gelir olur. Orta yoğunlukta bir enfeksiyondur, bu yüzden zamanında tedavi edilmelidir. Aksi halde, sepsis veya genel bir enfeksiyona yol açabilen pelvik inflamatuvar bir hastalığa neden olabilir.

Bu tip vajinal enfeksiyonun neden olduğu salgı aşağıdakiler ile karakterizedir:

  • Yeşilimsi renk
  • Yoğun, mide bulandırıcı bir koku
  • Tamamen sıvı kıvam
  • Vajinal kaşıntı
  • İdrar yaparken ağrı

Sebebi

Cinsel temasla bulaşan Trichomonas Vaginalis adındaki bir parazitten kaynaklanır. Bu parazit hem erkek hem de kadın cinsel organlarında yaşayabilir.

Sebep olduğu salgı, doğru bir şekilde teşhis edilmesine ve böylece zamanında tedavi edilmesine yardımcı olan çok spesifik özelliklere sahiptir.

4. Klamidyal vajinit

vajinal enfeksiyonların çeşitleri ve tedavisi

Vajinal enfeksiyonların çeşitleri arasında en yaygın vajinal enfeksiyonlardan bir diğeridir. 18-35 yaş arası kadınlarda daha çok görülür.

Başlangıç ​​olarak, asemptomatik bir rahatsızlık olabilir, ancak daha sonra aşağıdaki belirtilere neden olur:

  • Vajinal ağrı
  • Cinsel ilişki sırasında hafif kanama
  • Karnın alt kısmında ağrı
  • Vulvada kaşıntı

Sebebi

Bu vajinal enfeksiyondan sorumlu mikroorganizmaya Chlamydia Trachomatis denir ve cinsel temasla bulaşır.

Yüksek riskli bir vajinal enfeksiyondur çünkü uterus boynunda, üreme kapasitesini etkileyebilecek mikroskobik lezyonlara neden olur.

Bu nedenle zamanında tedavi edilmesi çok önemlidir.

Sonuç olarak, tüm vajinal enfeksiyonlar, uzun dönemde neden olabileceği komplikasyonlar nedeniyle acil tedavi gerektirir.

Yukarıda belirtilen semptomlardan herhangi birini yaşıyorsanız, yapabileceğiniz en iyi şey, uzman bir doktora gitmektir, böylece vajinal enfeksiyon türüne bağlı olarak, en kısa sürede yapılması gereken tedaviyi başlatabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.