Vajinal Kuruluk ile İlgili Olabilecek 4 Sebep

Vajinal kuruluk, cinsel yaşamınızı etkileyebilecek ve rahatsızlığa neden olabilecek bir sorundur. İşte vajinal kuruluğun 4 sebebi.
Vajinal Kuruluk ile İlgili Olabilecek 4 Sebep

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Son zamanlarda herhangi bir vajinal rahatsızlığınız oldu mu? Cinsel ilişki acı verici bir hale geldi; ancak sebepleriyle yüzleşmek istemiyor musunuz? Sebebi vajinal kuruluk olabilir.

Bu duruma sebep olabilecek bir kaç farklı şey var. Ancak, en yaygın olanı vajinal kuruluktur. Vajinal akıntı azaldığında vajinal kuruluk oluşur, bu da bölgedeki kayganlığın yok olmasına sebep olur.

Vajinal akıntı hayatın  farklı zamanlarında da azalabilir veya değişebilir. Bu duruma her zaman dikkat etmelisiniz; çünkü bu durum genellikle başka bir sorunun belirtisi olabilir.

Kayganlaştırıcılar sayesinde vajinal kuruluğun tedavisi nispeten kolay olsa da, gözardı edilmemesi gereken bir durumdur. Genital bölgede herhangi bir değişiklik fark ettiğinizde, sorunun ne olduğunu anlamak için bir jinekoloğa gitmelisin.

Bugünkü yazımızda, vajinal kuruluğun en yaygın sebeplerinden bahsetmek istiyoruz. Bu sebeplerin neler olduğuna dikkat etmeli ve herhangi birini yaşıyorsanız, bunun farkında olmalısınız.

1. Hormonal değişiklikler vajinal kuruluk sebep olabilir

Kuşkusuz, hormonların kadınlar üzerinde çok etkisi vardır. Genel olarak, ruh halinde bir değişiklikten vajinal kuruluğa kadar her şeye neden olabilirler.

Elbette, tüm hormonal değişiklikler kötü değildir. Bazıları herhangi bir sorun yaratmayacak veya birkaç ayda ortadan kaybolabilecek küçük değişikliklerdir. Bununla birlikte, bazı durumlar daha ciddidir. Doktorunuz, her şeyin normal değerinde olduğundan emin olmalıdır. Aşağıdaki durumlarda mutlaka bir uzmana görünmelisiniz:

  • Menopoza girmek üzereyseniz ya da çoktan girdiyseniz,
  • Emziriyorsanız,
  • Pelvisinize yakın bir bölgede radyasyon ya da kemoterapi gibi kanser tedavisi görüyorsanız.

Bu yazımızı da okuyun: Vajinal Enfeksiyonu Önlemenin 9 Yolu

2. Tahriş edici maddeler

tahriş edici maddeler

Özel bölgenizin sağlığı konusunda ne kadar endişelisiniz? Çok fazla ürün veya tahriş edici madde kullanarak farkında olmadan vajinal kuruluğa sebep olabilirsiniz. Bu tahriş edicilerin neler olduğunu bulun ve daha sağlıklı seçenekler arayın.

Vajinal sabunlar ve şampuanlar

  • Bir çok kadın hijyen rutinin bir parçası olarak özel sabun veya şampuanlar kullanmayı tercih etmektedir.
  • Bu ürünler vajina kokusunu iyileştirse de, kullanmak genel olarak iyi bir fikir değildir.
  • Bu ürünler, vajina kokusuna ek olarak, bölgedeki iyi bakterileri de ortadan kaldırır.
  • Özel bölgenizde hiç bir kokunun olmaması gerektiğini düşünüyorsanız, bunun yanlış olduğunu kabul etmelisiniz. Çünkü bazı bakterilerin bulunduğu nemli bir alanın kokuya sahip olması tamamen normal bir durumdur.
  • Koku değişirse veya çok güçlü hale gelirse endişelenebilirsiniz. Bu yüzden en iyisi bölgeyi özel sabunlarla yıkamadan sadece su ile temizlemektir.

Deterjanlar ve yumuşatıcılar

deterjanlar ve yumuşatıcılar

Bunlara ek olarak, vajinal kuruluğun başka bir sebebi, kullandığınız çamaşır deterjanı veya yumuşatıcılar olabilir. Bu ürünler genellikle herhangi bir sorun yaratmaz. Ancak bazıları, özel bölgenizle temas ettiğinde tahrişe ve kuruluğa neden olan maddeler içerir.

Tercihen, bu ürünlerden mümkün olduğunca kaçınmalısınız veya daha az zararlı olanları seçmelisiniz. Daha pahalı olsalar da çocuk deterjanları da iyi bir seçenektir.

Yakın zamanda deterjanınızı değiştirdiyseniz ve ardından vajinal kuruluk ile ilgili sorunlar yaşamaya başladıysanız ürünü kullanamaya bir süre ara verin. Bu, asıl sorunun deterjan olup olmadığını belirlemenize yardımcı olacaktır.

Pedler

Vajinal kuruluğa sebep olan ürünlerden biri de, özellikle doğal kokunuzu gideren kokulu olan pedlerdir. En iyisi yumuşak ve kokusuz pedleri kullanmaktır. Diğer seçenekler ise adet kabı veya tamponlardır. Bu iki ürünün kokunun fark edilmesi önleyen etkisi vardır.

3. Bazı ilaçlar

ilaçlar vajinal kuruluk

Soğuk algınlığı ve astım için antihistamin içeren ilaçlar vajinal kuruluğa neden olabilir. Genel olarak bu bir problem oluşturmaz; çünkü vücudunuz birkaç gün içinde doğal kayganlığına kavuşur.

Oral kontraseptifler de bu soruna neden olabilir. Neyse ki, bu nadir görülen bir yan etkidir; çünkü hormonlarınız zamanla dengelenecektir. Bu etki genellikle vücut ilaca alışana kadarki ilk bir kaç ayda görülür.

Sorun ortadan kalkana kadar herhangi bir rahatsızlıktan kaçınmak için su bazlı bir kayganlaştırıcı kullanabilirsiniz. Durum düzelmezse, doktorunuzla konuşmanız ve böyle bir yan etkisi olmayan başka bir kontraseptif metodu belirlemeniz iyi bir fikirdir.

4. Anksiyete

Zihniniz ve bedeniniz iki ayrı unsur gibi gözükebilir; ancak değillerdir. Anksiyete ve stres, hormon seviyenizi değiştirebilir ve vajinal kuruluk, cinsel isteksizlik ve depresyona gibi sorunlara neden olabilir.

Sakin ve istikrarlı kalmaya çalışmanız önemlidir. Elbette, ilişkilerinizde veya işyerinizde stres yaratan durumlar daima olacaktır,; ancak nasıl rahatlamanız gerektiğini öğrenmek zorundasınız.

Artık vajinal kuruluğun oldukça yaygın olduğunu ve bir çok farklı sebebi olduğunu bilmelisiniz. Bu sorunu yaşıyorsanız, kayganlaştırıcı kullanabilirsiniz. Ancak birkaç hafta içinde düzelmezse, vajinal kuruluğa daha kesin bir çözüm bulmak için doktorunuza danışmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Palacios, S., Cancelo, M. J., Castelo-Branco, C., González, S., & Olalla, M. Á. (2012). Recomendaciones de la Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia sobre la prevención y el tratamiento de la atrofia vaginal. Progresos de Obstetricia y Ginecología55(8), 408-415.
  • García-Viniegras, V., Regina, C., & Maestre Porta, S. (2003). Climaterio y bienestar psicológico. Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología29(3), 0-0.
  • Jiménez, J. F., Broseta, E., & Gobernado, M. (2002). Infección urinaria. Actas Urol Esp26(7), 563-573.
  • Lobo RA. Menopause and care of the mature woman: endocrinology, consequences of estrogen deficiency, effects of hormone therapy, and other treatment options. In: Lobo RA, Gershenson DM, Lentz GM, Valea FA, eds. Comprehensive Gynecology. 7th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:chap 14.
  • Grady D, Barrett-Connor E. Menopause. In: Goldman L, Schafer AI, eds. Goldman-Cecil Medicine. 25th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2016:chap 240.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.