Vajinal Rahatsızlıklar, Sebepleri ve Doğal Tedavileri

Vajinal rahatsızlıklar enfeksiyondan alerjiye birçok sebepten meydana gelebilir. Bu doğal reçeteler, bazı belirtilerinizi yatıştırıp rahatsızlığınızı azaltacak.
Vajinal Rahatsızlıklar, Sebepleri ve Doğal Tedavileri

Tarafından yazılmıştır Katherine Flórez

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Vajinal rahatsızlıklar, kadınların hayatlarının her aşamasında karşılaştığı en yaygın sorunlardan biridir. Sebebine göre koku, kızarıklık ve ağrıya neden olan bu belirtiler oldukça sinir bozucudur.

Vajinal bölge normalde nem dengesini sağlayan ve enfeksiyona sebep olan zararlı bakterileri yok eden mikroskobik bir örtüyle korunur. Bu örtünün değişimi rahatsızlığa sebep olabilir ve çok rahatsız edici daha birçok problem de doğurabilir.

Kadınların bu özel ve bazen utanç verici olabilen bu problemlerinin çok sayıda tetikleyicisi var. Neyse ki aynı zamanda, daha karmaşık bir aşamaya geçmeden önce yatıştırmaya yardımcı olan birçok doğal tedavi de var.

Vajinal rahatsızlıklar ve sebepleri neler?

Üreme organınızın dış bölümündeki deri ve vajinanız daha hassastır ve vücudunuzun geri kalanına oranla daha kolay incinir. Bu sebeple çeşitli sorunların oluşması bakımından yüksek bir risk taşır.

Rahatsızlık, enfeksiyon, vajinanızdaki pH değişimi ya da kullandığınız bir şeye karşı, mesela kimyasal temizleme ürünleri ya da lateks kondomlar gibi, alerji yüzünden olabilir.

Bakteriyel vajinoz
bakteri

Vajinal kaşıntının en yaygın sebeplerinden biri bakteriyel vajinozdur (BV). Bu vajinanızda bir bakterinin üremesinden dolayı meydana gelir. Yanma, rahatsızlık, sarı akıntı ve kötü koku gibi rahatsız edici belirtilere sebep olabilir.

Kandida albikans

Kandida albikans adlı maya mantarının sebep olduğu enfeksiyonlar bir diğer yaygın problemdir. Bu maya mantarları vajinanın içinde kontrol edilmeden kalırsa; kötü ve ekmeksi bir kokuyla kendini belli eden kalın, beyazımsı bir akıntıya sebep olur.

Çoğu vakada bu vajinanın hem içinde hem dışında kaşıntı ya da yanma gibi rahatsız edici bir hisse sebep olur.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların (CYBH) en yaygın belirtilerinden biri vajinal rahatsızlıklar olarak ortaya çıkar. Bunu rahatsızlıklarınızın sebebi olarak görmek daha az yaygın olsa da doktorunuza danışmanızda yine de fayda var.

Menopoz

Menopoz sırasında, vücudunuzun pH’ının düşmesi ve kuruluğa sebep olması gibi direkt olarak vajinal bölgenize etki eden birçok hormonal değişimden geçersiniz.

Böyle bir durumda hormonlarınızı dengelemek, rahatsızlığı önlemek ve enfeksiyon riskini azaltmak için tıbbi tedaviye ihtiyacınız olabilir.

Bu yazımıza da bir göz atın: Vajinit ile Savaşmanın 5 Doğal Yolu

Alerjiler

Kimyasalların içindeki alerjik reaksiyonları tetikleyen ürünlerin kullanımı, vajinal rahatsızlıkların ortak sebeplerindendir. Bu maddeler şu tür ürünlerde bulunur:

  • Parfümlü tuvalet kağıdı
  • Sabun ve deterjanlar
  • Vajinal bölgeye deodorant sıkmak
  • Kurutucu kağıtlar
  • Parfümlü ıslak mendil
  • Tampon ve pedler

Vajinal rahatsızlıklar için doğal tedaviler

Eğer sebep bir enfeksiyon ya da CYBH ise herhangi bir tedavi uygulamadan önce doktorunuza görünmeniz çok önemli. Fakat genelde, belirtilerinizi yok etmeye ve o bölgenin doğal dengesini eski haline getirmeye yardımcı çok sayıda ev reçetesi var.

Dağ tütünü
dağ tütünü

Bu bitki güçlü iltihap karşıtı özelliği sayesinde cildi rahatlatarak kaşıntıyı ve acıyı iyileştirir.

Nasıl kullanmalıyız?

  • Yapraklarından çay yapıp ya da bu bitkinin özünü alıp haricen uygulayın.

Aynısefa

Aynısefa vajinal rahatsızlıklarla ilgili problemler için en iyi reçetelerden biridir. Enfeksiyonu önleyip ona karşı savaşabilen antibiyotik etkisi sayesinde acıyı ve enfeksiyonu azaltır.

Nasıl kullanmalıyız?

  • Dağ tütünü gibi, çayını yapın ve haricen uygulayın.

Cadı fındığı

Bu bitkinin iltihapla savaşma özelliği ve ek olarak vajinal bölgedeki kaşıntı ve yanmanın azalmasına yardımcı etkisi vardır.

Nasıl kullanmalıyız?

  • Bir parça pamuğu ya da bezi cadı fındığı suyuyla ıslatın ve etkilenmiş bölgeye uygulayın.

Probiyotikli yoğurt
probiyotik

Probiyotikli yoğurt yemek rahatsızlığı yatıştırmanın en iyi yollarından biridir. Hatta rahatlatması için vajinal bölgeye direkt olarak sürebilirsiniz. Yoğurdun içindeki sağlıklı bakteriler, zararlı patojenleri yok eder ve vajinanın doğal pH’ına kavuşmasını sağlar.

Hatırlamaya değer birkaç şey

Çok sayıda insan hala bu mahrem alanla uğraşmaktan biraz utansa da, bu tarz vajinal rahatsızlıklar yaşadığınızda doktorunuzla konuşmanız çok önemlidir.

Vajinanız çok hassas bir bölgedir ve hastalık ilerlemeden ya da daha şiddetli bir hal almadan önce her problemin vakitlice teşhis edilmesi gerekir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Falagas, M. E., Betsi, G. I., & Athanasiou, S. (2006). Probiotics for prevention of recurrent vulvovaginal candidiasis: A review. Journal of Antimicrobial Chemotherapy. https://doi.org/10.1093/jac/dkl246
  • Eckert, L. O. (2006). Acute Vulvovaginitis. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMcp053720
  • Facts about vaginitis and vaginal infections. (n.d.).
    idph.state.il.us/about/womenshealth/factsheets/vag.htm
  • Fungal diseases: Vaginal candidiasis. (2018).
    cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/genital/

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.