Verapamil: Kullanımı ve Yan Etkileri

Verapamilin farklı kullanım şekilleri ve yan etkileri nelerdir, hiç merak ettiniz mi? Bu ilaç, kalp ve damar hastalıklarını tedavi eden bir ilaç olarak kabul edilmekle birlikte, bipolar bozuklukta ortaya çıkan manik durumunu tedavi etmek ve migreni önlemek gibi başka uygulamaları da bulunmaktadır. 
Verapamil: Kullanımı ve Yan Etkileri

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Verapamil, hastanın ihtiyacına göre hem oral hem de damardan uygulanabilen bir ilaçtır. Bu ilaç anjin (boğaz yangısı), hipertansiyon ve düzensiz kalp atışını tedavi etmek için de kullanılabilir. Verapamilin kullanımı ve yan etkileri hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Verapamil hakkında

Verapamil, 4. sınıf antiaritmikler ailesine aittir ve mükemmel bir tedavi olarak kabul edilen digoksinden daha etkilidir. Atrium kasılmasını kontrol etmek için kullanılır. 

Verapamil, yaygın olarak kardiyovasküler bir ilaç olarak kabul edilmekle birlikte, başka sağlık problemlerini tedavi etmek için de kullanılır. Örneğin manik durumun tedavisinde ve migren ağrılarının önlenmesinde de kullanılabilir.

Piyasada bu ilaç farklı formlarda bulunabilir; hastanın durumuna bağlı olarak doktorlar uygun ilacı reçete eder. Örneğin anjin tedavisi için doktorlar uzun süreli salınımlı tablet halinde ilaçlar yazabilirler. Öte yandan bu ilacın göz damlası halindeki formları, oküler hipertansiyon ve glokom tedavisinde oldukça faydalıdır.

Düzensiz kalp atışı (aritmi) nedir?

elinde tıbbi malzeme tutan doktor

Aritmi olarak da bilinen bu rahatsızlık, kalp atışında gözlemlenen anormalliktir. Başka bir deyişle, kalp atış hızı zaman zaman düşebilir veya artabilir. Kalp ritmi düştüğünde bradikardi ve arttığında taşikardi olarak adlandırılır. Bu iki durumdan biri meydana geldiğinde, kalp ritmi bundan etkilenir. Bu durumun sonucu olarak kanın vücutta dolaşımı konusunda değişiklikler meydana gelebilir. Bu duruma “yeniden giriş (reentry)” denir ve insan nüfusunda en yaygın görülen aritmilerden biri olarak kabul edilir. 

Öte yandan, aritmilerin genellikle zararsız olduğunu da belirtmekte fayda var. Ancak bazı düzensizlikler hastanın hayatını tehlikeye sokabilir, bu nedenle bu durumu kontrol altında tutmak çok önemlidir.

Dört ana aritmi türü vardır:

  • Ekstrasistoller
  • Supraventriküler aritmiler
  • Ventriküler aritmiler
  • Bradiaritmiler

Verapamil ve anjin tedavisi

Myokard enfarktüsü (kalp krizi), bir tür iskemik kalp hastalığıdır. Bu hastalık, kalpteki arterlerin bozulması ve tıkanmasından kaynaklanmaktadır.

Bu durum damar sertleşmesi olarak da bilinir ve arter duvarlarında kolesterol plaklarının, lipidlerin ve iltihaplı hücrelerin birikmesinden kaynaklanır. Sonuç olarak kalp düzgün çalışabilmek için yeterli kanı alamaz.

Angina pektoris (iskemik göğüs ağrısı), kalpteki arterlerin bozulması sonucu zamanla aşamalı olarak ortaya çıkar. Bu sağlık durumunun iki farklı sınıflandırması vardır:

  • Stabil anjina pektoris: Egzersiz yaparken ağrı ortaya çıkabilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılır.
  • Kararsız anjina pektoris: Ağrı hissi dinlenirken ortaya çıkar ve stabil anjina pektoris durumunda olduğundan daha uzun sürer.

Verapamil nasıl etki eder?

hastasını tedavi eden doktor ve verapamil

Bu ilaç, yukarıda bahsedilen hastalıklara karşı etkinliğini, voltaj kapılı kalsiyum kanallarını tıkama kabiliyetine borçludur. Buna ek olarak, hücre dışı kalsiyumun kalp kası hücre zarlarından girmesine yardımcı olur. Ayrıca plazmada bulunan kalsiyum seviyelerini de değiştirmez.

Bu etkiyi gerçekleştirebilmek için verapamil yapısını değiştirerek kalsiyum kanallarına bağlanır. Sonuç olarak kalsiyum plazmadan myokard hücrelerine taşınamaz.

Ayrıca bu ilaç, hücresel bir yapı olan sarkoplazmik retikulumda depolanan hücre içi kalsiyum salınımına da müdahale eder. Hücrenin içindeki kalsiyum seviyelerini düşürerek, kalp kasını genişletir ve bu şekilde kasılma mekanizmasını etkiler. Aynı şey kan damarlarında bulunan düz kaslar için de geçerlidir.

Bu şekilde bu süreç, periferik direnci azaltır. Bu bahsettiğimiz mekanizmalar, anjin ve hipertansiyondan muzdarip olan hastalar için verapamilin yararlı etkilerini açıklamaktadır.

Verapamilin yan etkileri

kalbini tutan adam ve kalp görseli

Verapamilin en ciddi yan etkileri şunlardır:

  • Sinüs bradikardisi
  • Sinüs taşikardisi
  • Atrioventriküler ileti bozuklukları; verapamil dışında başka bir ilaçla tedaviye ihtiyacınız olabilir.
  • Hipotansiyon (düşük tansiyon)

Verapamil damar yoluyla uygulandığında oral uygulamaya göre daha sık yan etki ortaya çıkar, bu gerçeği bilmeniz önemlidir. Yukarıdaki  ciddi yan etkilere ek olarak, hasta olan kişi aşağıdaki yan etkileri de yaşayabilir.

  • Baş dönmesi
  • Sıcak basması
  • Yorgunluk
  • Baş ağrısı
  • Kusma
  • Karın ağrısı

Son olarak, çok nadir olmasına rağmen, bazı hastalarda aşırı duyarlılık reaksiyonları da gelişebilir.

Son olarak

Verapamil, temel olarak anjina pektoris, hipertansiyon ve çeşitli aritmi türlerinin tedavisine yardımcı olan bir ilaçtır. Bununla birlikte, oldukça tehlikeli yan etkileri de vardır; bu nedenle bu ilaçla tedavi olurken özellikle dikkatli olmak son derece önemlidir. Son olarak, her zaman doktorunuzun tavsiyelerine uymalı ve herhangi bir anormal durum hissettiğinizde veya kafanızda herhangi bir soru olduğunda doktorunuza sormalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Dr. J. Manuel Guía Torrent, D. F. E. C. (2006). Tratamiento Médico De Las Taquicardias Supraventriculares. Protocolos Diagnósticos y Terapéuticos En Cardiología Pediátrica. https://doi.org/10.1157/13097525
  • Machado-Alba, J. E., Giraldo-Giraldo, C., & Machado-Duque, M. E. (2015). Calidad de la prescripción de verapamilo de liberación convencional en pacientes con hipertensión arterial. Revista de Calidad Asistencial. https://doi.org/10.1016/j.cali.2015.01.009
  • Morales, M. G., Guerrero, S. G., García, G. R., Villalobos, S. J., Camarena, A. G., Aguirre, S. J., & Martínez, S. J. (2005). Intoxicación grave con verapamilo. Archivos de Cardiologia de Mexico.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.